Monday 2 December 2013

Η ύστατη ευκαιρία για το εξάμηνο σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ

Η ύστατη ευκαιρία για το εξάμηνο σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ
Μήνυμα προς τον υπουργό Παιδείας από το Μαξίμου να ανοίξουν άμεσα Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ.
Του Απόστολου Λακασά

Τολμηρές πολιτικές αποφάσεις και «γενναία» μέτρα απαιτούνται πια για να μη χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, τα οποία από σήμερα εισέρχονται στη 13η εβδομάδα «λουκέτου» λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, με αφορμή το μέτρο της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα κυβερνητικά μηνύματα προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο εστιάζονται στο να λυθεί άμεσα το μείζον ζήτημα, ώστε τα πανεπιστήμια να ανοίξουν. Αλλωστε, η πίεση των φοιτητών –περίπου 120.000 στο σύνολό τους και στα δύο ιδρύματα– εντείνεται και, εάν δεν υπάρξει διέξοδος έως και την Τρίτη, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μερίδα φοιτητών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο να προσέλθουν στις σχολές τους και να απαιτήσουν να αρχίσουν τα μαθήματα.
Το αίτημα του Μαξίμου είναι να λυθεί το πρόβλημα και όχι να... παρουσιαστεί από τον κ. Αρβανιτόπουλο και το επιτελείο του ότι λύθηκε. Συγκεκριμένα, μερίδα διοικητικών υπαλλήλων, που τάσσονται υπέρ της έναρξης διαλόγου, φέρονται να θέλουν να επιστρέψουν στη θέση τους από αύριο για να λειτουργήσει το ίδρυμα, όμως η «αντίπαλη» ομάδα διοικητικών υπαλλήλων (ζητούν απόσυρση της διαθεσιμότητας), τούς καταγγέλλει για απεργοσπαστικό μηχανισμό και συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για διάσωση «ημετέρων» από τη διαθεσιμότητα. Η διελκυστίνδα αναδεικνύει τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος με θύματα τους φοιτητές.
«Είναι δεδομένη η πρόθεση των καθηγητών όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί εις βάρος των φοιτητών» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Ολοι δέχονται ότι για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου θα χρειασθεί να περικοπούν οι διακοπές των Χριστουγέννων (μόνο από 24/12 έως 2/1) και του Πάσχα (μόνο από Μ. Πέμπτη έως και Τετάρτη του Πάσχα), να γίνονται μαθήματα τα Σάββατα, να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στις 31 Ιουλίου.
Επιβαρυντικά θα λειτουργήσει η απόφαση του υπ. Παιδείας για διπλές εξεταστικές τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο, καθώς αυτό απαιτεί επιπλέον ημέρες εξετάσεων. Ως ύστατη λύση υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των ελάχιστων υποχρεωτικών εβδομάδων διδασκαλίας, από τις 13 που είναι σήμερα. Οπως και να έχει, σαφώς το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί «διεκπεραιωτικά», με τα ουσιώδη που συνιστούν το ακαδημαϊκό έργο να ακυρώνονται στην πράξη. Ολα αυτά, βέβαια, συνιστούν σαφή υποβάθμιση των δύο ΑΕΙ που θα κάνουν πολύ καιρό να συνέλθουν από το πλήγμα.kathimrini

No comments:

Post a Comment