Friday, 27 December 2013

Η οικονομία αντικρίζει αισιόδοξα το 2014

Η οικονομία αντικρίζει αισιόδοξα το 2014

Πριν από ένα χρόνο η βιομηχανία αντιμετώπιζε με ανησυχία το μέλλον της. Φέτος διαπνέεται από την πεποίθηση ότι του χρόνου θα αυξηθεί η παραγωγή. Ωστόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους τρομάζει.
Εδώ και δεκαετίες το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) πιάνει το σφυγμό της οικονομίας στο τέλος του χρόνου. Φέτος χτυπά ζωηρά. Αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα από τις περισσότερεους οικονομικούς συνδέσμους και ενώσεις που ρωτήθηκαν σχετικά. Το κλίμα σήμερα είναι καλύτερο από ότι πριν ένα χρόνο. Ένας μεγάλος αριθμός μάλιστα ενώσεων κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Σταθερή η οικονομική συγκυρία
Μίχαελ Χύτερ: του χρόνου θα επεκταθεί η βιομηχανική παραγωγή
Μίχαελ Χύτερ: του χρόνου θα επεκταθεί η βιομηχανική παραγωγή
Όλοι οι βασικοί οικονομικοί κλάδοι περιμένουν ότι του χρόνου θα επεκταθεί η παραγωγή σε σχέση με φέτος», δηλώνει ο Μίχαελ Χύτερ διευθυντής του Ινστιτούτου. «Ισχύει και για βιομηχανίες που ήταν διστακτικές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών. Υπάρχουν όμως και κλάδοι όπου το κλίμα είναι ακόμη βαρύ. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν τα ανθρακωρυχεία, που εδώ και χρόνια βλέπουν να έρχεται το τέλος τους, αλλά και οι τομείς ενέργειας και χαρτιού. Όλοι οι υπόλοιποι χαίρονται με τις θετικές προοπτικές που οφείλονται κυρίως στη σταθερή οικονομική συγκυρία της Γερμανίας, που θα βελτιωθεί του χρόνου σύμφωνα με τα προγνωστικά.
Ωστόσο, δεν αναμένεται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις αβεβαιότητες γύρω από τον τρόπο που η νέα κυβέρνηση θα ρυθμίσει την αγορά εργασίας» υποστηρίζει ο διευθυντής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου. Το ότι ο Χύτερ συνδέει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας με αξιώσεις των οικονομικών ενώσεων από τους πολιτικούς δεν εκπλήσσει, μιας και το Ινστιτούτο του χρηματοδοτείται από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και επομένως ανήκει στις υποχρεώσεις του να τονίζει τις ανησυχίες της βιομηχανίας.

Τρομάζει το κόστος ενέργειας
Το κόστος της ενεργειακής στροφής προς τις ΑΠΕ τρομάζει του επιχειρηματίες
Το κόστος της ενεργειακής στροφής προς τις ΑΠΕ τρομάζει του επιχειρηματίες
Ό,τι λοιπόν θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εργασίας, είναι «μισητό» στο στρατόπεδο της εργοδοσίας. Από το δεσμευτικό κατώτατο όριο ημερομισθίου μέχρι τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξίσου μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Γι αυτό από τις αρχές του 2000 πολλές επιχειρήσεις δεν επενδύουν στη Γερμανία, στο βαθμό που θα έπρεπε» λέει ο Χύτερ. «Με το κόστος ενέργειας που έχουμε σήμερα δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη βιομηχανία στη Γερμανία», εκφράζει τον σκεπτικισμό του ο γερμανός οικονομολόγος. Στη νέα γερμανική κυβέρνηση η ενεργειακή αλλαγή δεν ανήκει πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά στο Οικονομίας. «Ο νέος υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει πει ότι δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτα, εάν προχωρήσουμε στην ενεργειακή αλλαγή χωρίς τη βιομηχανία και ενάντια στον πολίτη. Εάν χαθούν οι θέσεις εργασίας, θα χάσουμε όλοι» τονίζει ο Μίχαελ Χύτερ.
Στην αντίστοιχη έρευνα του 2012 ο κλάδος της βιομηχανίας είχε χρωματίσει το 2013 με μελανά χρώματα. Τότε ούτε ένας βιομηχανικός κλάδος δεν πίστευε σε ίχνη ανάκαμψης μέσα στη χρονιά. Η ευρωκρίση είχε κατατρομάξει τις επιχειρήσεις. Από αυτόν τον «τρόμο» δεν έχει μείνει φέτος κανένα σημάδι. Η διαβεβαίωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι εν ανάγκη θα κάνει το παν για να διασώσει το ευρώ, ησύχασε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, τονίζει ο Χύτερ. Βέβαια, η γερμανική βιομηχανία, που η ευημερία της εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές, δεν χάνει από τα μάτια την τάση μείωσης της ανάπτυξης που καταγράφεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Αλλά μέχρις εκεί. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει.

Andreas Becker / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη  dw de

No comments:

Post a Comment