Sunday 8 December 2013

ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΟΥ HAIRCUT

ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΟΥ HAIRCUT

«Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων» με όρο την απομείωση του χρέους

«Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων» με όρο την απομείωση του χρέους
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ανοικτός, υπό προϋποθέσεις, στο ενδεχόμενο «Συμφώνου μεταρρυθμίσεων» που θα προβλέπει απομείωση του χρέους εφόσον η Ελλάδα υλοποιεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Τονίζοντας όμως πως αυτό προϋποθέτει επανέναρξη μιας ευαίσθητης συζήτησης για νέο «κούρεμα», μετά το «κούρεμα» που έγινε το 2012 στους ιδιώτες, συζήτηση που όπως υπογράμμισε μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, εκτιμώντας πως ιδανικά, οι πιστωτές μας, δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να μειώσουν στο ήμισυ το χρέος κάτι όμως που παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να συμβεί, ζήτησε καλύτερους όρους για την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή νέες μειώσεις επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα κληθεί να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, για να γίνει βιώσιμο το χρέος, επιβάλλοντας νέες θυσίες στον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα, σιωπηρά αλλά συντεταγμένα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο 4 αξόνων για την επιτυχημένη επάνοδο του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, κατόπιν 4ετούς αποκλεισμού από αυτές. Η επιτυχία του αλλά και ο ακριβής χρόνος εκτέλεσης του εξαρτάται άμεσα από το πότε και πόσο οι Ευρωπαίοι θα μειώσουν το ελληνικό χρέος και την αποφυγή πολιτικού ατυχήματος που θα πυροδοτούσε νέο γύρο αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Μιλώντας στη Λιμπερασιόν, ο υπουργός Οικονομικών:
1. Εκτίμησε πως τον Απρίλιο του 2014, η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα απομείωση του χρέους στη βάση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου. «Ηλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε.
«Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων» με όρο την απομείωση του χρέους
2. Όπως είπε «ιδανικά θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους, αλλά ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το τανγκό χορεύεται με δύο». Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο, καθώς η χώρα επωφελείται από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης, δάνεια πάντως που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούνται. «Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής» τόνισε και υπογράμμισε πως εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η χώρα θα πρέπει να πετύχει τεράστια πλεονάσματα για να γίνει βιώσιμο το χρέος και άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό.
3. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλαδή για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε θετικός. «Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση», είπε, τονίζοντας όμως πως στην πράξη αυτό θα σημαίνει επανέναρξη μιας ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο «κούρεμα», μετά το «κούρεμα» του 2012 που έγινε στους ιδιώτες, συζήτηση που όπως υπογράμμισε μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση της Ευρωζώνης. Πρέπει να σημειωθεί πως το ελληνικό χρέος κινείται στα επίπεδα του 175% του ΑΕΠ, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει, το PSI, δηλαδή το κούρεμα του χρέους των ιδιωτών ομολογιούχων τον Μάρτιο του 2012 και η επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012. Δύο κινήσεις μέσω των οποίων διαγράφηκε χρέος περίπου 110 δισ. ευρώ.
4 βήματα για ανάνηψη της ελληνικής αγοράς χρέους
Εν αναμομή των κρίσιμων αποφάσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014
Σε κάθε περίπτωση στη σκιά των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων για το χρέος το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, στο παρασκήνιο στήνεται σταδιακά ο μηχανισμός για την «ανάνηψη» της ελληνικής αγοράς χρέους. Ο σχεδιασμός προβλέπει:
1. Τεχνική «αναδιάρθρωση» στο κομμάτι του χρέους των περίπου 30 δισ. ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, μετά το PSI. Στόχος είναι σε συνεργασία με τους ιδιώτες κατόχους των ομολόγων να δοθεί επαρκής ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες εμπορευσιμότητας. Όπως, για παράδειγμα, με τη αντικατάσταση των 20 περίπου ομολόγων, περιορισμένου όγκου, με λιγότερα σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερα σε όγκο και με επιλεγμένες κινήσεις ώστε να «γεμίσει» η καμπύλη των αποδόσεων με εκδόσεις αναφοράς. Αυτή τη στιγμή στην καμπύλη των αποδόσεων υπάρχει κενό μεταξύ των εξάμηνων εντόκων γραμματίων και του δεκαετούς ομολόγου, παράγοντας αποτρεπτικός για την προσέλκυση επενδυτών. Αυτό σημαίνει ότι οι λήξεις των ομολόγων μοιράζονται σε χρόνους και σε ποσά που δεν ευνοούν την προσέλκυση ενδιαφέροντος.
2. Αναδιάταξη του προφίλ του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας της Ευρωζώνης, που σήμερα κινείται περίπου στα 240 δισ. ευρώ.
3. Επαρκής ροή θετικών ειδήσεων ώστε να μπορέσει η χώρα να αποσπάσει αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, τους πρώτους μήνες του 2014, διευκολύνοντας την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Εδώ κυριαρχεί η διατήρηση ικανοποιητικών δημοσιονομικών επιδόσεων και η έναρξη επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη. Σήμερα το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς κινείται οριακά κάτω του 9% και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών που θα το αποκλιμακώσουν σημαντικά. Πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές το 2010 με τα επιτόκια περίπου στο 6% - 7%.
4. Εξοδος του Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού. Με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό να επιχειρηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενδεχομένως με νέα ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας και περιορισμένου ύψους, της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Η διάρθρωση του χρέους, σήμερα
  • To 84% των 320 δισ. ευρώ ή 270 δισ. ευρώ είναι το χρέος προς τους επίσημους πιστωτές. Από αυτό 205 δισ. ευρώ χρωστούμε στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, 31 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 35 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
  • Το 76,5% του συνολικού χρέους αντιστοιχεί σε δάνεια μακροπρόθεσμα, άνω των πέντε ετών, το 11,5% σε δάνεια μεσοπρόθεσμα, δηλαδή διάρκειας έως πέντε ετών και το υπόλοιπο σε έντοκα γραμμάτια με διάρκεια έως ένα έτος.
  • Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του χρέους διαμορφώνεται στα 16 χρόνια, όταν για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν υπερβαίνει τα 7 έτη.
  • Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένονται σε 19 δισ. ευρώ φέτος από 36,7 δισ. το 2012.
  • Το ποσοστό χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο κινείται σήμερα άνω του 70% του χαρτοφυλακίου.   HMERHSIA

No comments:

Post a Comment