Wednesday 11 December 2013

Στη Βουλή σχέδιο νόμου για το νέο φόρο ακινήτων, μερική μετακίνηση τρόικας για πλειστηριασμούς

Στη Βουλή σχέδιο νόμου για το νέο φόρο ακινήτων, μερική μετακίνηση τρόικας για πλειστηριασμούς
Μερική μετακίνηση των εκπροσώπων των δανειστών σημειώθηκε κατά τη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Δήμητρα Μανιφάβα, Σωτήρης Νίκας

Ωστόσο, όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν αύριο σε τεχνικό επίπεδο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με του επικεφαλής της τρόικας. Από τη σημερινή συνάντηση πάντως προκύπτουν τρεις παραδοχές:
1)Δεν αμφισβητείται η φιλοσοφία του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και του νόμου 4161/2013 (νόμος για τους ενήμερους δανειολήπτες με τον οποίο επήλθαν τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη). Βεβαίως και εδώ εξετάζονται τροποποιήσεις με κατεύθυνση τη μείωση του μέγιστου ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας καθώς και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα το εισόδημα του δανειολήπτη. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την επιτάχυνσης δικών στα ειρηνοδικεία καθώς σήμερα μπορεί μια υπόθεση να κρατήσει και 20 χρόνια.
2) Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη θέσπιση ενός προσωρινού καθεστώτος διάρκειας ενός έτους. Στο σημείο αυτό προκύπτει μία μετακίνηση της τρόικας η οποία μέχρι τώρα ζητούσε το προσωρινό αυτό καθεστώς να έχει διάρκεια μόλις έξι μήνες. Πάντως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες που θα υπάγονται σε αυτό το προσωρινό καθεστώς και στο σημείο αυτό φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
3) Στο υπουργείο προσανατολίζονται στη θέσπιση από την 1/1/2015 ενός μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών βασισμένο στο λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος θα λαμβάνεται υπόψη το προφίλ του δανειολήπτη κατά πόσο είναι συνεργάσιμο με τις τράπεζες ενώ θα οριστούν και τα αποδεκτά όρια διαβίωσης. Η θέσπιση αυτού του νέου μοντέλου, δεν συνεπάγεται όπως τόνισαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ότι ο νόμος Κατσέλη θα μπει σε αδράνεια.
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. «Θα φανεί» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.
Παράλληλα, αναμένεται αύριο ή μεθαύριο η κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή για το φόρο προστιθέμενης αξίας. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ενώ σημείωσε ότι μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που θα αφορούν σε φορολογικές νομοτεχνικές βελτιώσεις (όπως τη φορολόγηση των συναλλαγών στο Χ.Α.), καθώς και διατάξεις για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δημοσιονομικό συμβούλιο.
Πάντως το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ύψος του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, για την τύχη των ΕΑΣ και το θέμα των αποδείξεων.
Το θέμα των πλειστηριασμών στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Κ. Χατζηδάκη του Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικας. Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης στις 18.00 θα υπάρξει συνάντηση Γ. Βρούτση και Ι. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από τα 500 ΝΠΙΔ τα 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ εκτιμάται ότι από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου θα προκύψει όφελος περίπου πέντε εκατ. ευρώ.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ελλιπής εφαρμογή του μειωμένου μισθού στο 75% των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και υπάρχει συνεννόηση ώστε μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.
Το εναλλακτικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς στο τραπέζι με την τρόικα
Τη συναίνεση της τρόικας σε νομοθετική ρύθμιση η οποία σε πρώτη φάση θα απελευθερώνει μερικώς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και θα καλύπτει το νομικό κενό που θα προέκυπτε μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα αναζητήσει σήμερα στις έξι το απόγευμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, η οποία πιθανότατα θα έχει διάρκεια ενός έτους, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στη συνέχεια μέσα στο 2014 τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου στο οποίο η βαρύτητα θα δίνεται στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών και στη δημιουργία ενός προληπτικού πλέγματος έτσι ώστε να αποφεύγεται η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ακόμη και αν η ρύθμιση που θα γίνει σε πρώτη φάση δεν λάβει την έγκριση της τρόικας, το υπουργείο Ανάπτυξης σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε μια απλή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες η ρύθμιση που θα γίνει σε πρώτη φάση -με ή χωρίς την έγκριση της τρόικας-αναμένεται να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
α) Κατάργηση νομοθετικής διάταξης Παπαθανασίου (2009), η οποία προέβλεπε την απαγόρευση των πλειστηριασμών όχι μόνο της α΄ κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι ποσού 200.000 ευρώ.
β) Διατήρηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας βάσει του νόμου Κατσέλη για τη δικαστική ρύθμιση χρεών. Ωστόσο, θα μειωθεί το μέγιστο όριο αντικειμενικής αξίας της α΄ κατοικίας που θα εξαιρείται του πλειστηριασμού. Σήμερα το μέγιστο όριο είναι 300.000 ευρώ για τον άγαμο, 375.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και 450.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά. Εξετάζεται το όριο να μειωθεί στις 180.000200.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπονται προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ το 80% των δανειοληπτών έχει κατοικία αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ. Θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν ότι βασικό κριτήριο θα έπρεπε να είναι το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής, κάτι ωστόσο που δεν έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αναμένεται να ληφθεί υπόψη σε επόμενο στάδιο.
γ) Θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο κ. Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Σκάι 100,3». Στο θέμα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ως μέρος της συνολικής ρύθμισης για την προστασία της α΄ κατοικίας αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Κανελλόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) εκτίμησε ότι η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη έως τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τις θέσεις του ΥΠΑΝ. Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει αμοιβή για κάθε διαμεσολαβητή 200 ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το 75% οι δανειστές. Σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης, ο διαμεσολαβητής θα λαμβάνει μια πρόσθετη αμοιβή, η οποία θα αντιστοιχεί στο τρία τοις χιλίοις της ρυθμιζόμενης οφειλής.
Στην επόμενη φάση της νομοθέτησης -κάτι που αποτελεί πλέον το βασικό αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα- το κύριο βάρος θα δοθεί στην εξωδικαστική προστασία της α΄ κατοικίας βάσει πολλών παραγόντων που συνθέτουν το προφίλ του δανειολήπτη. Το νέο αυτό πλαίσιο θα αφορά οφειλέτες με παροδική αδυναμία πληρωμής και με α΄ κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ.
Πέραν του θέματος των πλειστηριασμών υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τον νέο γύρο των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας στις 3 το μεσημέρι και στην ατζέντα περιλαμβάνονται τα ζητήματα της διατήρησης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και εν γένει της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ θα νομοθετήσει μονομερώς ώστε να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στο 13%, εάν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την τρόικα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας εκτιμούν ότι από τη μείωση του ΦΠΑ τα έσοδα κατέγραψαν υστέρηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Αύριο, Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, όπου και θα συζητηθούν το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στα τρέχοντα ζητήματα, τέλος, περιλαμβάνεται και η επίτευξη του στόχου των 4.000 απολύσεων εντός του 2013.   kathimerini

No comments:

Post a Comment