Saturday 7 December 2013

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ
07/12/2013
Επίθεση κατά των δυτικών χωρών με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία, εξαπέλυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία μετράει πλέον πολλές ημέρες και ξέσπασε μετά την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να στραφεί στη Ρωσία, απορρίπτοντας τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έκτοτε χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλώνουν στο κέντρο του Κιέβου, καταγγέλοντας την απόφαση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο κ. Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στη συμμετοχή αλλοδαπών αξιωματούχων σε πολιτικές εκδηλώσεις στη Ουκρανία, έκανε λόγο για «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας τόνισε ότι δεν είναι μεμπτό ξένοι αξιωματούχοι να συναντούν ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ωστόσο «η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις έχει, να με συγχωρείτε, ένα πολύ απλό όνομα: εξωτερική επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις».
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν, είχαν την Παρασκευή συνομιλίες στο Σότσι για «συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των χωρών τους.
Στο Σότσι, συζητήθηκε η «προετοιμασία για μια μελλοντική συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας» Ουκρανίας – Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κ. Γιανουκόβιτς.
Καλύφθηκαν πολλά οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται στη σχετική δήλωση, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Στο μεταξύ, τέλος στην απεργία πείνας που είχε αρχίσει πριν από 13 ημέρες σε ένδειξη συμπαράστασης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έθεσε η φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο 
Σύμφωνα με την κόρη της, Γεβγκένια, η κ. Τιμοσένκο σταμάτησε την απεργία μετά από σχετική έκκληση την οποία της απηύθυναν οι διαδηλωτές από την Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment