Friday, 31 January 2014

Οι ελεγκτές φεύγουν, η τρόικα έρχεται

Με στόχο τη συμφωνίαΟι ελεγκτές φεύγουν, η τρόικα έρχεται
31/01/2014
Με την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που διερευνά τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας να ολοκληρώνει (με επεισοδιακό τρόπο) το έργο της στην Ελλάδα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ημερομηνία που η ίδια η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν εντός των ημερών και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία, ώστε να εκταμιευτεί η ήδη καθυστερούμενη δόση, με απόφαση του Eurogroup του Μαρτίου.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε άγνοια για την άποψη του διατύπωσε ο σοσιαλιστής Γάλλος ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής ελέγχου της τρόικας, κ. Νγκογκ περί αιτήματος για κούρεμα του χρέους από το ΔΝΤ.
Χθες, η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της κ. Κάρας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξεκαθάρισε ότι «η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό», καθώς η ΕΕ δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά, όπως σημείωσε, παρά τα λάθη, οι προσπάθειες υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει. Τώρα συζητούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα.
«Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι μόνο του, έχουμε κοινή ευθύνη και το σημαντικό» είπε «είναι να μην κλείσουμε τις πόρτες».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεισφορά της Task Force στην απασχόληση, καθώς και στους ευρωπαϊκούς πόρους για τα προγράμματα αυτά, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πιο ισορροπημένη δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» και ότι η Ευρώπη θα είναι παρούσα και θα προσφέρει πόρους.
Από την πλευρά του, ο κ. Νγκοκ τόνισε ότι ο μόνος θεσμός, που δεν κατέγραψε απώλειες στη διάρκεια της κρίσης, ήταν η ΕΚΤ, ενώ θα μπορούσε να εγγράψει ζημιές και έθεσε το θέμα ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν εξουσιοδότηση να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές με το πιστόλι στον κρόταφο, μια θέση που αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβλαντς.
Πάντως, παράλληλα με την ευθύνη στην τρόικα, ο κ. Γκονγκ απέδωσε ευθύνη και στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι έδειξε «δημοσιονομική ανευθυνότητα».
Εν κατακλείδι, όλα τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν από τις ευρωεκλογές και δεν θα έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα.
«Εγκαινιάζουμε έναν λογικό διάλογο θα βρούμε κοινούς τόπους και πλειοψηφία» είπε ο κ. Κάρας, τονίζοντας ότι η ψήφιση της έκθεσης δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή των αλλαγών, που θα υιοθετήσει η ΕΕ.
«Οκνηρή» η Ελλάδα
«Οκνηρή» χαρακτηρίζεται για το 2013 η Ελλάδα στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική, κυρίως λόγω της περικοπής των κονδυλίων που διέθεσε για αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, αλλά και λόγω της κριτικής που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία, εκτοπίζοντας από την πρώτη στην τρίτη θέση την Γερμανία, η οποία όμως, μαζί με την Ελλάδα, αποτυγχάνει σε τέσσερις από τις παραμέτρους που εξετάζει η έρευνα. Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας σε σχέση με την Ρωσία, στην αύξηση της αναπτυξιακής και της ανθρωπιστικής βοήθειας και στα «βήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Συρία». Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θεωρείται «ηγέτης» σε καμία κατηγορία. Το 2012 πάντως η Ελλάδα είχε «αποτύχει» σε πέντε κατηγορίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά φαίνεται ότι τα πήγε καλά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στα θέματα του Ιράν και του εμπορίου, στην διαχείριση του προβλήματος με το Ιράν, στην διεύρυνσή της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στα θέματα αφοπλισμού και εμπορίου όπλων.
Αντιθέτως, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει στο θέμα της Συρίας, στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία και στις σχέσεις με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Η Κύπρος πάντως, αν και θεωρείται «οκνηρή» στις σχέσεις της με την Τουρκία και στα θέματα αναπτυξιακής βοήθειας, χαρακτηρίζεται «ηγέτης» για τη «δυσανάλογη προς το μικρό της μέγεθος» στήριξη των προσφύγων από την Συρία.   elzoni gr

ΣΥΡΙΖΑ: Προστασία στους «πρόσφυγες» του Αφγανιστάν, αδιαφορία για τους πρόσφυγες του σεισμού στην Κεφαλονιά

ΣΥΡΙΖΑ: Προστασία στους «πρόσφυγες» του Αφγανιστάν, αδιαφορία για τους πρόσφυγες του σεισμού στην Κεφαλονιά
31/01/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπορούμε να πληροφορηθούμε για ποιον λόγο για ποιον ληθο η Κεφαλονιά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί από την περασμένη Κυριακή, ημέρα του μεγάλου σεισμού, απουσιάζει από τον… χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με το Φαρμακονήσι που υπάρχει και στον χάρτη της Τουρκίας και στον χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το θέμα ασχολείται από την πρώτη στιγμή ολόκληρη η χώρα.
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχουν μεταβεί εκεί ο πρωθυπουργός, εκπρόσωποι των κομμάτων, η κυβέρνηση ολόκληρη δια υπουργών και γενικών γραμματέων, το ΤΕΕ και δεκάδες μηχανικοί, ΕΛΑΣ, ΕΜΑΚ, ΥΑΣ, ΟΣΚ, ΟΑΣΠ, Πυροσβεστική, πλοία, δημοσιογράφοι, σεισμολόγοι, γιατροί – όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και αυτοί που δεν πήγαν επί τόπου, εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης ή κριτικής – όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε την παραμικρή ανακοίνωση, δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ.
Σα να μην υπάρχει η Κεφαλονιά, μονοεδρική περιφέρεια της οποίας την έδρα κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε τη μία και μοναδική αναφορά – και αυτή κατόπιν ερώτησης από δημοσιογράφους:
Ήταν την επομένη του σεισμού, όταν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους (Λυριτζής-Οικονόμου), ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, έστερξε να μας πει πως «δοκιμάζεται η ετοιμότητα του κράτους», «αξιολογούνται υποδομές και αντανακλαστικά», «βλέπουμε τελικά πόσο με πραγματικούς όρους στοιχίζει αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία τελικά ακυρώνει πολλές από τις δυνατότητες του κράτους να επεμβαίνει σε τέτοια ακραία φαινόμενα και καταστάσεις».
Και μας ενημέρωσε ότι «εκεί είναι παρούσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κλιμάκια από το κόμμα θα πάνε και θα επισκεφθούν την περιοχή».
Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Δεν είδαμε κανέναν.
Τι συμβαίνει;
Δεν μπορούμε να αποδώσουμε την δράση του Εγκέλαδου στο… Μνημόνιο και επομένως δεν μας ενδιαφέρει; - αν και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε μια προσπάθεια να το πράξει (να ρίξει δηλαδή τα βάρη στο Μνημόνιο), αλλά γρήγορα διαψεύστηκε, διότι κανένα μνημόνιο δεν εμπόδισε το κράτος να βρεθεί εκεί.
Όπως και νάχει, η σιωπή είναι παράδοξη και γεννά ερωτηματικά.
Διότι όλο αυτό το διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε πάνω από σαράντα ανακοινώσεις για διάφορα θέματα και κυρίως για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι – καταγγέλλοντας τη χώρα και τους συνεχώς θαλασσοδαρμένους λιμενικούς της.
Από τις 22 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδώσει 14 ανακοινώσεις για τους λαθρομετανάστες, έχει δια βουλευτών του τεθεί επικεφαλής διαδήλωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, έχει προκαλέσει επεισόδια έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού, έχει κάνει άνω-κάτω τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και χθες έκανε άνω-κάτω την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Ολομέλεια.
Όλα αυτά για τους «πρόσφυγες», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόματα βαφτίζει τους εισβολείς, που άοπλοι μεν οι ίδιοι, γίνονται όπλο στα χέρια της Τουρκίας – και ενώ είναι γνωστό πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να λάβει κάποιος το status του πρόσφυγα.
Αλλά για τους Κεφαλλονίτες που έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο και μένουν στα καράβια, δεν άξιζε ούτε μια αράδα, ούτε μια τόση δα ανακοίνωση συμπαράστασης – σε αντίθεση με τους λαθρομετανάστες, που τυγχάνουν της απόλυτης συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και σε ποιους δεν έχει συμπαρασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το διάστημα!
Στους εργαζομένους στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, στους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες, στους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ, στους συνδικαλιστές του ΕΟΠΥΥ, στους διαμαρτυρόμενους της Ιερισσού…
Αλλά λέξη για την Κεφαλονιά…
Και με τι δεν έχει ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το διάστημα!
Με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, με την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας και τον Κάρας, με την απόφαση του ΚΑΣ για το μετρό της Θεσσαλονίκης, με την αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας, με την Δικαιοσύνη, με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με μια έκθεση συνεργάτη του ΚΕΠΕ για τη νεανική απασχόληση, με τις εξαγγελίες για τον αθλητισμό, με τις «ομαδικές απολύσεις»…
Αλλά όχι με την Κεφαλονιά…
Υπάρχει κάποια απάντηση για τον λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τους πρόσφυγες της Κεφαλονιάς, αλλά υπεραπασχολείται με τους «πρόσφυγες» από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν;

Thursday, 30 January 2014

Με υποθήκη στο Δημόσιο οι γονικές παροχές

Με υποθήκη στο Δημόσιο οι γονικές παροχές

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 «Μπλοκάρονται» από το υπουργείο Οικονομικών οι μεταβιβάσεις ακινήτων με γονική παροχή ή δωρεά στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει χρέη στο ελληνικό Δημόσιο ακόμα και αν αυτά είναι ρυθμισμένα. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να μεταβιβάσει κάποιος το ακίνητό του, είναι να το υποθηκεύσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Μετά τη διαδικασία αυτή ο μεταβιβάζων θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα και θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο με γονική παροχή ή μέσω δωρεάς. Το παράλογο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις ακόμα και σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και εξοφλούν τα χρέη τους κανονικά. Η νέα διαδικασία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποτρέψει πολλούς φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι αυτό γίνεται για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του. Σημειώνεται ότι στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, με αποτέλεσμα η εφορία να απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα και να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.
Με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, οι γονικές παροχές ακίνητων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας έως 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, καθώς επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ.
Αφορολόγητο όριο αξίας 150.000 ευρώ ισχύει και για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.
Φόρος υπεραξίας
Στο μεταξύ από την εφορία θα περνούν πρώτα οι πωλητές ακινήτων προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου, και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται η δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στον φόρο υπεραξίας.
Επίσης, θα εκδοθεί και δεύτερη υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις, με στόχο ο προσδιορισμός της να γίνεται με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών.
Με τις δύο υπουργικές αποφάσεις θα λυθεί επί της ουσίας το θέμα της απεμπλοκής της ευθύνης των συμβολαιογράφων για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, αφετέρου θα δοθούν απαντήσεις για την τιμή κτήσης ορισμένων κατηγοριών ακινήτων.
Οπως αναφέρουν όσοι εμπλέκονται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται: • στις πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή • στα δομημένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το κόστος κατασκευής της οικοδομής • στις περιπτώσεις επικαρπίας και ψιλής κυριότητας • στα ακίνητα κυρίως της επαρχίας που αποκτήθηκαν με χρησικτησία.
Με βάση τον νόμο ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά τον χρόνο κτήσης. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Η υπεραξία αυτή μειώνεται με συντελεστές ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου ως εξής: από 1 έως 5 έτη: 0,95, 5 - 10 έτη: 0,87, 10 - 15 έτη: 0,79, 15 - 20 έτη: 0,73, 20 - 25 έτη: 0,66, πάνω από 25 έτη: 0,61.
Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στα σχολεία Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια νέα πρόταση για τη διάθεση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία των χωρών μελών της Ε.Ε. Ο στόχος της πρότασης είναι εκπαιδευτικός, ώστε να κατευθύνει τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας προς την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που αυξάνεται επικίνδυνα και στις μικρές ηλικίες, αλλά και επί της ουσίας δεδομένου ότι εξαιτίας της αύξησης της φτώχειας όλο και περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη διατροφή. Η Κομισιόν για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη δράση πρότεινε σήμερα τη συγχώνευση δύο ξεχωριστών προγραμμάτων σε ένα. Με τον τρόπο αυτό η διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία όλων των χωρών της ΕΕ θα είναι ενιαία από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η νέα πρόταση βασίζεται στα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Επιτροπή, στις αρχές του 2013, όπου οι γονείς και οι φορείς κλήθηκαν να υποβάλουν τις δικές προτάσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αυτής δράσης. 230 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος ..γάλα και τυροκομικά προϊόντα ..γάλα και τυροκομικά προϊόντα Η κοινοτική χρηματοδότηση για τη διανομή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σχολεία θα ξεκινάει από 18 ευρώ ανά 100 λίτρα ή κιλά και θα φτάνει ανάλογα με το προϊόν μέχρι 154 ευρώ ανά 100 κιλά. Με το νέο ενιαίο πρόγραμμα η ΕΕ θα διαθέτει από ο 2015 προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα, ποσό μεγαλύτερο κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και των πρώτων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επωφελούνται από το πρόγραμμα σε ετήσια βάση. Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, με τις προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκεται η αντιστροφή της κατηφορικής πορείας της κατανάλωσης και να αύξηση της συνειδητοποίησης μεταξύ των παιδιών όσον αφορά τα δυνητικά οφέλη από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στα σχολεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια νέα πρόταση για τη διάθεση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία των χωρών μελών της Ε.Ε.
Ο στόχος της πρότασης είναι εκπαιδευτικός, ώστε να κατευθύνει τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας προς την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που αυξάνεται επικίνδυνα και στις μικρές ηλικίες, αλλά και επί της ουσίας δεδομένου ότι εξαιτίας της αύξησης της φτώχειας όλο και περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη διατροφή.
Η Κομισιόν για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη δράση πρότεινε σήμερα τη συγχώνευση δύο ξεχωριστών προγραμμάτων σε ένα. Με τον τρόπο αυτό η διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία όλων των χωρών της ΕΕ θα είναι ενιαία από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η νέα πρόταση βασίζεται στα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Επιτροπή, στις αρχές του 2013, όπου οι γονείς και οι φορείς κλήθηκαν να υποβάλουν τις δικές προτάσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.
230 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος
..γάλα και τυροκομικά προϊόντα
..γάλα και τυροκομικά προϊόντα
Η κοινοτική χρηματοδότηση για τη διανομή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σχολεία θα ξεκινάει από 18 ευρώ ανά 100 λίτρα ή κιλά και θα φτάνει ανάλογα με το προϊόν μέχρι 154 ευρώ ανά 100 κιλά.
Με το νέο ενιαίο πρόγραμμα η ΕΕ θα διαθέτει από ο 2015 προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα, ποσό μεγαλύτερο κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και των πρώτων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επωφελούνται από το πρόγραμμα σε ετήσια βάση.
Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, με τις προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκεται η αντιστροφή της κατηφορικής πορείας της κατανάλωσης και να αύξηση της συνειδητοποίησης μεταξύ των παιδιών όσον αφορά τα δυνητικά οφέλη από τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.ταξιδεψαν σε Ελλάδα Κύπρο και Ισραηλ

Ειδήσεις

Εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων ταξίδεψαν σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

συνέντευξη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, Βασίλη Μοσσαϊδη
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Δημήτρης Μανής
Την σημαντική προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των στενών σχέσεων που διατηρούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, σηματοδότησε το ταξίδι που πραγματοποίησαν από κοινού, πριν από μερικές ημέρες, μέλη της ελληνοαμερικανικής και αμερικανοεβραϊκής κοινότητας στις τρεις αυτές χώρες.

Όπως τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μοσσαΐδης, που συμμετείχε στην αποστολή, το ταξίδι αυτό δεν είχε πολιτική χροιά, αλλά ήταν περισσότερο μια επαφή σε πολιτισμικό επίπεδο για την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των τριών λαών. Ωστόσο, οι επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς σε Αθήνα, Τελ Αβίβ και Λευκωσία άπτονται σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των τριών χωρών, όπως είναι θέματα ενέργειας, τουρισμού, επενδύσεων και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Βασίλης ΜοσσαϊδηςΒασίλης Μοσσαϊδης

«Από τον Νοέμβριο του 2010, η ΑΧΕΠΑ έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ» ανέφερε ο κ. Μοσσαΐδης προσθέτοντας  ότι «η ΑΧΕΠΑ πιστεύει σθεναρά πως οι τρείς αυτές χώρες, και οι ΗΠΑ, έχουν πολλά επιμέρους θέματα που μπορούν να συνεργαστούν και κοινά συμφέροντα που θα είναι προς όφελος και των τεσσάρων χωρών να διασφαλιστούν».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο και άνοιξε τις πόρτες για συνεργασία καθώς οι τρεις χώρες «βρέθηκαν στην ίδια σελίδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσσαΐδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ είναι τεταμένες, κάτι που έγινε αντιληπτό κατά την διάρκεια του ταξιδιού στο Ισραήλ, ο ίδιος πιστεύει πως η κρίση αυτή θα επιλυθεί και κάποια στιγμή οι «φιλικές» σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση προς όφελος τους όσο καλύτερα μπορούν.

«Η ανεύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συνεργασία Ισραήλ και Κύπρου για την εξόρυξη τους, είναι η πρώτη σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στις επαφές που είχαμε σε αυτό ταξίδι» ανέφερε ο κ. Μοσσαΐδης και τόνισε ότι «συζητήσαμε όλες τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας αλλά και το ενδεχόμενο, εκτός από την εξόρυξη οι δύο χώρες να συνεργαστούν και στην διανομή των αποθεμάτων φυσικού αερίου, είτε με την δημιουργία κάποιου αγωγού, είτε με μεταφορά τους μέσω πλοίων».
η ένταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο και άνοιξε τις πόρτες για συνεργασία καθώς οι τρεις χώρες «βρέθηκαν στην ίδια σελίδα»

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, τόνισε επίσης ότι εκτίμηση του είναι πως Ελλάδα και Ισραήλ διεξάγουν συνομιλίες για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τον τομέα του Τουρισμού, που ήταν επίσης ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο κ. Μοσσαΐδης, τόνισε ότι η αύξηση του τουριστικού κύματος στην Ελλάδα από το Ισραήλ, που παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά, είναι καθαρά αποτέλεσμα των προσπαθειών για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και ότι η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εσόδων για την χώρα.

Ο Βασίλης Μοσσαΐδης επεσήμανε ότι η στενή συνεργασία των δύο ομογενειακών κοινοτήτων (ελληνικής και εβραϊκής), θα συνεχιστεί καθώς «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον πολιτισμό των δύο λαών, στον τρόπο που είναι δομημένες, τόσο η ελληνική όσο και η εβραϊκή οικογένεια, στην αγάπη που έχουν και οι δύο κοινότητες για διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης τους, στα ήθη και τα έθιμα τους, ακόμα και στη μουσική. Μην ξεχνάτε ότι μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες στο Ισραήλ είναι ελληνίδα», ανέφερε ο κ. Μοσσαΐδης.

«Τα αμέσως επόμενα προγράμματα που θα ξεκινήσουμε», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ «θα είναι ένα ταξίδι νέων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ για να επισκεφθούν τους Άγιους Τόπους και το ορθόδοξο Πατριαρχείο και αντίστοιχα ομάδα νέων της εβραϊκής κοινότητας θα επισκεφθεί περιοχές που τους ενδιαφέρουν στην Ελλάδα».

Στην αποστολή που πραγματοποίησε το ταξίδι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ συμμετείχαν τετραμελείς ομάδες από την ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑHI), ενώ από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας συμμετείχαν μέλη της οργάνωσης «B’ nai B’ rith International» και το Συμβούλιο των Προέδρων των σημαντικότερων εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ. Κατά τις επαφές που είχαν συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τους Υπουργούς Τουρισμού, Άμυνας, Οικονομίας και Εξωτερικών του Ισραήλ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου καθώς επίσης τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους Υπουργούς Άμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού.VOA

Η ανεργία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Και ο ρόλος της τρόικας...Η ανεργία στο στόχαστρο της κυβέρνησης
30/01/2014
Η ανεργία έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία παρουσίασε τους τρεις πυλώνες πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι πυλώνες αφορούν περισσότερα από 680.000 άτομα, ενώ παράλληλα ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στο υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 - 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί.

Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Το χτύπημα της Ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Ήδη σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και στο πιο αποφασιστικό: Να αρχίσει να μειώνεται, να πέφτει η ανεργία. Κι αυτό θα προχωρήσει πραγματικά, μόνον εφ’ όσον προχωρήσει η Ανάκαμψη, η οποία όλα δείχνουν ότι ξεκινάει άμεσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015. Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, 440 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα», πρόσθεσε.
Ο Ότμαρ Κάρας στην ελληνική Βουλή
Την ίδια ώρα, από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο Ότμαρ Κάρας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της τρόικας. Σύμφωνα με τον Κάρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, ωστόσο επεσήμανε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» σημείωσε.
Μπέρδεμα με τον Αλ. Τσίπρα
Στο μεταξύ, σύγχυση δημιουργήθηκε από την μετάφραση παρέμβασης του Ότμαρ Κάρας, καθώς σύμφωνα με τη διερμηνεία ο Κάρας είπε ότι συναντήθηκε επί 1 ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και του ζητούσε να του πει τι πρέπει να γίνει στην χώρα του, αλλά εκείνος δεν είχε προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Κάρας μετά την συνεδρίαση αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι είπε Τσίπρας – πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.     ELZONI GR

Wednesday, 29 January 2014

Τι λέει για την υγεία μας το χρώμα των ούρων l2vmok2u

l2vmok2u
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τι μπορούμε να μάθουμε για την υγεία μας από το χρώμα των ούρων μας δίνει ένα infographic του Cleveland Clinic, ενός μη κερδοσκοπικού ακαδημαϊκού κέντρου υγείας στο Κλίβελαντ των Η.Π.Α. Το κέντρο αυτό παρέχει υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, έρευνας και εκπαίδευσης.
Να τονίσουμε φυσικά ότι κανένας δεν μπορεί να γίνει γιατρός του εαυτού του και ότι ποτέ η επίσκεψη σε ένα γιατρό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την επίσκεψη σε μία σελίδα στο internet. Όμως από αυτά που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.΄

Τι μπορεί να σημαίνει λοιπόν το χρώμα που έχουν τα ούρα μας;
fhpz41u5

Άχρωμο - διαφανές

Πίνετε πολύ νερό. Ίσως χρειάζεται να μειώσετε τις ποσότητες.

1jietwon

Ωχρό, στο χρώμα του σταχιού

Φυσιολογικό χρώμα, υποδεικνύει υγεία και καλή ενυδάτωση του σώματος.

o4eqwkkv

Ημιδιαφανές κίτρινο

Φυσιολογικό

xrc50w4f

Σκούρο κίτρινο

Φυσιολογικό. Πάντως πιείτε λίγο περισσότερο νερό.

nufrwldr

Χρώμα κεχριμπαριού ή μελί

Το σώμα σας δεν παίρνει αρκετά υγρά. Πιείτε νερό και επισκεφτείτε γιατρό αν επιμένει.

lm5zrwdx

Σκούρο καστανό

Ίσως υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι ή έντονη αφυδάτωση του σώματος. Πιείτε νερό και επισκεφτεί τον γιατρό αν επιμένει.

xlons110

Ροζ, κοκκινωπό

Μήπως φάγατε πατζάρια, μούρα ή κάποιο γλυκό με τεχνητό κόκκινο χρώμα; Εάν όχι, ίσως τα ούρα σας έχουν αίμα. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, μπορεί όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι, κάποιος όγκος ή κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα, κάποιος προστάτης κ.α. Μπορεί ακόμη να είναι δείγμα κάποιας δηλητηρίασης από υδράργυρο. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

2nl0u5xo

Πορτοκαλί

Ίσως δεν πίνετε αρκετό νερό. Ίσως όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι ή στη χολή. Μπορεί ακόμη να είναι κάποια χρωστική τροφίμων. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

l4nyfqrh

Μπλε ή πράσινο

Πρόκειται για ειδική περίπτωση. Υπάρχει μία σπάνια γενετική ασθένεια που μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε μπλε ή πράσινα. Επίσης μπορεί να πρόκειται για μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από βακτήρια. Το πιθανότερο είναι πάντως να προέρχεται από κάποια χρωστική ουσία που μπήκε στο σώμα με το φαγητό ή ακόμη και κάποιο φάρμακο. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

53x2yeb2

Μωβ

Δεν υπάρχουν μωβ ούρα...

bnllkopf

Ούρα με αφρό

Συνήθως πρόκειται για... υδραυλικό εφέ. Μπορεί όμως να σημαίνει υπερβολικές πρωτεΐνες στη διατροφή σας ή ακόμη και πρόβλημα στο συκώτι. Δείτε γιατρό αν εμφανίζεται συχνά στα ούρα σας.

Συμπέρασμα

Μπορείτε λοιπόν να πάρετε αρκετές πληροφορίες για την υγεία σας από το χρώμα που έχουν τα ούρα σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι ΔΕΝ μπορείτε ΠΟΤΕ να πάρετε όσες πληροφορίες θα σας δώσει μία αναλυτική εξέταση ούρων ή ένας γιατρός. Επίσης, το αίμα στα ούρα, ένα αρκετά σοβαρό σημάδι είναι πολλές φορές αόρατο με γυμνό μάτι. Το επίπεδο του σακχάρου δεν φαίνεται αλλά μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη διαβήτη. Μην διστάζετε να επισκεφτείτε τον γιατρό γιατί μόνο αυτός μπορεί να έχει μία έγκυρη γνώμη για την υγεία σας. 
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Πηγή πληροφοριών: clevelandclinic.org


Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2013/12/blog-post_1594.html#ixzz2roHG4Iow

σεισμοί στην κεφαλονιά 1953


Το Αργοσόλι μετά τον σεισμό
12 Αυγούστου 1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 871 άνθρωποι, να τραυματιστούν 1690 και να μείνουν άστεγοι 145.052.
ΖάκυνθοςΚεφαλονιά και Ιθάκη θα ισοπεδωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Το ιστορικό των σεισμών

Ο πρώτος σεισμός θα γίνει την Κυριακή, 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Το μέγεθός του θα είναι 6.4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο δεύτερος, μεγέθους 6.8, σημειώνεται στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων θα έχουν μέγεθος 5.3 και 5.1.
Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο επόμενος μεγάλος σεισμός που γίνεται την ίδια μέρα θα έχει μέγεθος 7.2 και θα είναι ο καταστροφικότερος στην ιστορία της Κεφαλονιάς και ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα. Η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+.

Παραπήγματα στα Μαυράτα

Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς θα ισοπεδωθούν σχεδόν ολοκληρωτικά: 27.659 από τις 33.000 οικοδομές κατέρρευσαν, 467 μόνο σώθηκαν (κυρίως στη βόρεια Κεφαλονιά, στην περιοχή της Ερίσου), ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες ζημιές.
Στη Ζάκυνθο, την καταστροφή συμπλήρωσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του νησιού. Ο  συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.
Ένας υπέροχος και ζωντανός νησιωτικός πολιτισμός θάφθηκε κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί.

Η Κεφαλονιά μετά το σεισμό

Ο πληθυσμός των νησιών άλλαξε δραματικά. Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης, απαγόρευσε την εγκατάλειψη των νησιών αλλά παρόλα αυτά χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. 
Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσφέρθηκαν από πολλές χώρες προς τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ιονίου. Το ελληνικό κράτος έμοιαζε να μην μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα ειδικά η Κεφαλονιά να αποστερηθεί μετά τους σεισμούς το σημαντικότερο και δημιουργικότερο κομμάτι του πληθυσμού της μέσω της μετανάστευσης.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά

Μία μαρτυρία

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πορεία προς τον 21ο αιώνα».
Πηγή: kefalonitis.com 
Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953. Ψάλτες δεξιός Γερασιμάκης Κουταβάς, αριστερό στασίδι Νίκος Κανελόπουλος. Βρισκόμαστε στο σημείο της ακολουθίας που ο Γερασιμάκης ψάλει το «οι τα Χερουβίμ…» μόπου μια σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας έκανε τους πολυελαίους να χορεύουν τον τρελό της καταστροφής ρυθμό, το κτίσμα του ναού να τρέμει με κίνηση ταλαντευόμενη και βίαια και το εκκλησίασμα σύξυλο, να ακούει τον τρομακτικό θόρυβο από την πτώση των κορνιζών των κτιρίων. Ο παπά–Γιάννης τρομαγμένος στην πύλη εθεώρει την επερχόμενη θύελα άναυδος.
Αφού το κακό σταμάτησε, τέλειωσε τη λειτουργία διαβαστά και αφού έκλεισε το ναόν εξήλθε. Aντικρύζοντας το δρόμο ανατρίχιασε από το θέαμα που αντίκρυσε. Μπαλκόνια, κεραμμίδια, ατσούπια, κορνίζες ατάκτως και βιαίως εριμμένα στον δρόμο, άλλα να κρέμμονται σα σάβανα, άλλα πεσμένα να φράσουν το διάβα. Περάσαμε τον δρόμο εν τάχει και μπαίνοντας σε πλατεία και λεωφόρο, αντικρύσαμε κόσμο συγκεντρωμένο, πούχε το φόβο συνοδό και στις ψυχές διάχυτη την λύπη. Πλησιάζοντες το σπίτι, καταλάβαμε πως είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, μα μη έχοντας που αλλού να πάμε μείναμε, με τη σκέψη, αν συμβεί νέος σεισμός να πεταχτούμε γρήγορα στον κήπο. Λάθος μεγάλο η αντίληψή μας.
Η ζωή από κείνη τη στιγμή άλλαξε για όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι αλάλιασαν, άλλοι γινήκανε αλλόφρονες, άλλοι έχασαν τον εαυτό τους. Δεν ήταν τίποτα όπως πρώτα, ούτε μέσα μας, ούτε όξου μας, μήτε στις συμπεριφορές μας. Ο φόβος στην προσμονή του χειρότερου είχε κυριαρχήσει. Τόβλεπες στη φύση στα ζώντανά παντού. Η αποφυγή των στενών δρόμων και η προτίμηση των ανοιχτών χώρων, ήτανε κυριαρχούν συναίσθημα. Κατήντησε κουβεντιάζοντας να παπαγαλίζουμε τα ίδια και τα ίδια, γίναμε ειδικοί, μιλούσαμε γιατί έπρεπε να μιλούμε, κι όχι γιατί γνωρίζαμε τι λέγαμε. Είμαστε σε παραλογισμό. Οι ζημιές στην πόλη σημαντικές. Η πολιτεία είχε στείλει έναν Υπουργό για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Μα καταστροφές είχαν γίνει και σε άλλα κομμάτια του νησιού, Ιθάκη και Σάμη και Εληό και Παλική.

Πέρασε το βραδινό της Κυριακής και η Δευτέρα ήσυχα, χωρίς δονήσεις, χωρίς διαταραχή του ύπνου μας. Την Τρίτη το χάραμα όμως κατά τις 5 τοπική ώρα, άρχισε η γη να κουνιέτε δυνατά, λες κι ήθελε να ξεράσει τα σωθικά της, κι απάνω σ’ αυτή τη στιγμή πετάχτηκα από το κρεβάτι και τρέχοντας μέσα στο σαλόνι, κρατούσα με φωνές πατέρα μάνα κι αδέλφια νάμαστε όλοι μαζί, παρακολουθούντες την καταστροφή, ανήμποροι και μικροί για να επηρεάσουμε το θεριό πάνω στου θυμού του την έξαρση. Η προσευχή και οι επικλήσεις, όσες κι αν ήτανε δε φτάνανε στο Θεό κείνες τις ώρες.
Αφού τέλειωσε η μάνα γη τον θυμό της, κοιταχτήκαμε στο θαμπό φως του χαράματος, για να διαπιστώσουμε πως ήμασταν ολάσπροι από την σκόνη, μα και γιατί δεν είχαμε μέσα μας αίμα ζεστό, είχε παγώσει, κυκλοφορώντας αδύνατα σε οργανισμούς, υποστάντας βαρύ το σοκ. Το σπίτι σαραβαλιάστηκε, είχε καταστεί ετοιμόρροπο πλέον, όπως και άλλα σπίτια της γειτονιάς. Όποιος έμπαινε μέσα κινδύνευε την ζωή του, έτσι μέναμε στο ύπαιθρο στον κήπο μας, που παρείχε τουλάχιστον την ουράνιο κάλυψη. Αργότερα μετακομίσαμε απο την πεσμένη λιθιά στης Μαριγούλας της Μενάγενας στον κήπο της, που οι πορτοκαλιές της πρόσφεραν λίγη ισκιάδα. Για την ιστορία κάποιο αγκωνάρι έκανε βίζιτα στο μαξιλάρι μου, είπα στάθηκες τυχερός που πετάχτηκες νωρίς.
Σεισμική μέρα δεύτερη. Η πολιτεία ειχε μισοσαραβαλιαστεί. Σπίτια και μέγαρα με ρωγμές, άλλα μισοδιαλυμένα, μπαλκόνια στους δρόμους, με στενά μπλοκαρισμένα από τα μπάζα, μαντρότοιχοι είχαν σωριαστεί, ρήγματα σε δρόμους και πεζόδρομους, αρκετά δέντρα είχαν ξεριζωθεί, στέγες έχασκαν και κεραμίδια στους δρόμους διάσπαρτα. Το Λιθόστρωτο δρόμος τσάκα, χωρίς άνθρωπο να τον περιδιαβένει με την ντουγάνα διαλυμένη, και τις λαμαρίνες να χάσκουν, άλλες πεσμένες κάτω κι άλλες να κρέμμονται. Ατμόσφαιρα θολή, αχαρακτήριστη, γιομάτη πιότερο φόβο και αγωνιώδη αναμονή για το χειρότερο, ναι για το χειρότερο, πού φάνταζε άγνωστο. Ύστερα από όλο τούτο το κακό, την καταστροφή δηλαδή που υπέστημεν, είναι δυνατό να περιμένεις κι άλλα; Ναί περίμεναμε το ακόμα χειρότερο, το πιστεύαμε πως θάχουμε καταστροφή. Ήτανε συνειδησιακή πεποίθηση εμπεδωμένη μέσα μας.
Ημέρα Τετάρτη Αυγούστου 12 γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα των Κερκυραίων. Ενισχύσεις Χωροφυλακής είχαν φτάσει από την Ελλάδα. Το πλοίο της γραμμής «Τόγιας» βρισκόταν στο λιμάνι. Ο Υπουργός στην πλατεία. Φοβισμένες ομάδες ανθρώπων συζητούσαν τα συμβαινόμενα. Το μέγαρο ήταν άδειο από υπαλλήλους, πλην των της τηλεφωνίας, που είχαν διαταχθεί να παραμείνουν εκτελώντας το καθήκον. Μα για ποιό καθήκον μιλούμε, οταν οι γραμμές υπολειτουργούν ή και καθόλου; Ένα αίσθημα παράξενης αναμονής, φόβου και απόγνωσης είχε φωλιάσει σε κάθε ζωή. Τα μαντάτα από τα χωριά του νησιού ηταν άσχημα. Νεκροί, τραυματίες, χωριά καταπλακωμένα από τους βράχους των βουνών, δρόμοι σχισμένοι, ανοίγματα στο έδαφος καταστροφή παντού. Εκείνες τις ώρες τίποτα δε μπορούσε να εκτιμηθεί. Από τους προηγούμενους σεισμούς είχε διακοπεί κάθε επικοινωνία, πληροφορίες μόνον δια ζώσης κυκλοφορούσαν. Ηλεκτρισμός δεν υπήρχε. Ένας ασύρματος στην κεντρική πλατεία κρατούσε την επαφή με τον έξω κόσμο. Χρόνος γεμάτος αγωνία και δέος.
Σαν και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «ώρα 11 και 20 λεπτά», ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να φανταστεί το ανακάτωμα της γης μας, το τι γινόταν γύρω μας και αποκάτουθέ μας. Όλο το έδαφος ταλανιζόταν σ’ ένα τρομερό χορό ΖΙΚ-ΖΑΚ με επιταχυνόμενη παλινδρόμηση με τα κτίρια να χορεύουν να κρέμονται και μετά να πέφτουν καταγής, ή και τόνα πάνω στ’ άλλο, μέσα σε ανατριχιαστικούς τριγμούς, άλλα να χάνονται μέσα από τα θεμέλια, οι δρόμοι να σκίζονται, οι βράχοι των βουνών να κυλούν με δαιμονισμένη ταχύτητα στη θάλασσα, τα δέντρα της λεωφόρου να ξεριζώνονται, να νοιώθεις τη γη κινούμενη χωρίς σταματημό. Ισορροπία δεν ήταν δυνατό για να κρατηθεί, στηρίχτηκα από τα χέρια σε δυο χωροφύλακες που βρεθήκανε κοντά μου στη μέση της λεωφόρου, κι έξω από την Εμποροναυτική σχολή. Αμάθητοι από τέτοια συντέλεια φωνάζανε Θεέ μου-Θεέ μου. Και σαν να μην έφτανε ο χορός, μια νέα σεισμική ιδιοτροπία μας έφερνε στα χαμηλά οπότε νοιώσαμε πως βυθιζόμαστε για να μας ανεβάσει ψηλά, νέα παλινδρόμηση πάνω-κάτω και ξανά μείναμε ψηλά. Το ανεβοκατέβασμα τούτο χωρίς υπερβολή θάτανε 50 πόντοι.
Μονομιάς όλα ησύχασαν. Νεκρική σιγή επεκράτησε που φάνηκε περίοδος μεγάλη. Βρεθήκαμε σε μιά λανθάνουσα κατάσταση ύπαρξης και μη ύπαρξης, με τη γη μας ανεβασμένη κατά 0,60 εκατοστά του μέτρου. Μια περίεργη σιωπή κι ένα σκοτάδι που δάχτυλο δεν ατένιζες. Αφού πέρασε ο μπουχός πούχε κλείσει στήθος, λαιμά και όραση κι ατένιζες σιγά-σιγά το σύθαμπο στα δύο – τρία – τέσσερα μέτρα, αντιλαμβανόσουν την καταστροφή που σε τριγύριζε. Δεν υπήρχε πολιτεία, όλα ερείπια, όλα φλάτ. Αυτές τις τραγικές στιγμές ζούσε το προσωπικό του ασυρμάτου της πλατείας, όταν εξέπεμπε το SOS που συνελάμβαναν τα πολεμικά καράβια του Israel. Η ακοή μας δεν ακουόταν κι αν ακουόταν έμοιαζε σαν απόμακρη, λες και ήσουνα κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο κόσμο μακριά, ανάμεσα σε ζωή και το πάρα-πέρα.
Πέρασαν λεπτά για να συνέλθω και να χωνέψω την τραγικότητά μας. Σκιές πούμοιαζαν ανθρώπινες φώναζαν ονόματα με κραυγαλέες φωνές, που νιαουριστά ακουγόντουσαν. Μια πόλη που κάθισε βίαια κάτω, με τα συντρίμμια της να αιωρούνται, λες κι ήτανε παλιόπανα μπουγάδας, τοπίο Δαντικής φαντασίας. Πάνωθε ο ήλιος έσμιγε τον τόπο κι αναρωτιόταν «έχασα την τροχιά μου;» Τι συμφωνία μακάβριας αλλαγής είναι τούτο που αντκρύζω; Η σχολή συνετρίβη σαν τραπουλόχαρτο, η πτώση της μου έφραξε το δρόμο προς τον κήπο, εκεί που είχα αφήσει τους δικούς μου και των οποίων την τύχη αγνοούσα. Πήρα την απόφαση να ανεβώ τα ερείπια της οδού Δαυή για να φτάσω στον κήπο. Από Θεού πρόνοια όλοι ήσαν παρόντες. Και οδυρόμενοι. Οδηγηθήκαμε στο μικρό βουναλάκι, γιατί ήθελα να βλέπω ορίζοντα και γιατί δεν εμπιστευόμουν τη θάλασσα. Η γη μας συνεχώς έτρεμε, συνηθίσαμε να λέμε πως είναι μετασεισμοί.
Ταλαιπωρημένοι αφού πέρασε το απόγιομα στο ύπαιθρο, κατεβήκαμε στο χωράφι των Σκλαβουνάκηδων με σκοπό να διανυκτερεύσουμε εκεί. Ήτανε κι άλλοι γειτόνοι στα ίδια χάλια με μας, ήτανε κι οι πλούσιοι της γειτονιάς μας στα ίδια χάλια με μας, ο σεισμός ισοπέδωσε τις κοινωνικές μας διακρίσεις, ένα καθεστώς του Αργοστολιού που καλλιέργηθηκε από τη Βενετοκρατία. Πήρα την αδελφή μου και πήγαμε στο ερείπιο μας, ο φόβος χάθηκε, το κακό ειχε συντελεστεί, με σκοπό να πάρουμε κουβέρτες και σκεπάσματα για τη νύχτα. Όντως πήραμε ο,τι μπορέσαμε να βγάλουμε. Τον Αύγουστο είναι ευχάριστος ο ύπνος στην ύπαιθρο, μα όχι υπό τέτοιες συνθήκες. Εμείς είχαμε το θλιβερό προνόμιο να καταστραφούμε, νάχουμε τη γή μας να τρέμει όλη νύχτα, κι από πάνω μας θωρούσαμε με δέος το απόλυτο χάος. Κοντά μας κλάμμα και οδύνη για τους χαμένους μας ανθρώπους, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γειτόνους. Έτσι καθιστοί και μισοκοιμισμένοι, χορεύαμε στους ρυθμούς των μετασεισμών, προσμένοντας το φως της επόμενης μέρας.
Οι σεισμοί στην Κεφαλονιά
Είχαν δεν είχαν περάσει πέντε – έξι ώρες, μπαίναμε στο χάραμα πια, που ακούστηκε από τη μεριά του Μέτελα θόρυβος από μηχανές πλοίων. Ο θόρυβος και μόνον αυτός, δημιούργησε μέσα μας αγαλλίαση, δυνάμωσε την πίστη πως δεν είμαστε μόνοι, να πως κάποιοι μας άκουσαν, κάποιοι ήλθαν. Ύστερα από λίγο ατενίζαμε ξένες μελαχροινές σιλουέτες να μας μιλούν σε ακαταλαβίστικη γλώσσα, να μας δίνουν νερό, γαλέτα και σοκολάτες και προφανώς να μας λένε κουράγιο. Ήτανε το ναυτικό του Ισραήλ που πήρε το σήμα του ασυρμάτου της πλατείας. Ναι ήτανε τα παιδιά του Ισραήλ που έφτασαν πρώτοι να δώσουν σε μας την ελπίδα. Ποτέ δεν ξέχασα το γέννημα της ελπίδας που πήρα από την παρουσία τους. Το Αργοστόλι εκτίμησε την προσφορά ονομάζοντας τον δρόμο που ανέβηκαν «οδός Ισραήλ». Με το που ξημέρωσε και αντικρύζοντας την καταστροφή, βοήθησαν σε διανοίξεις δρόμων, σε ανατινάξεις επικινδύνων κτιρίων, σε διασώσεις παγιδευμένων, σε μεταφορές τραυματιών στην Πάτρα, εδωσαν οτι είχαν νερό και θάρρος για την ζωή. Τέτοιες προσφορές σε τέτοιες δύσκολες ώρες δεν ξεχνιούνται τις γράφουν η Ιστορία οι άνθρωποι και τα βιβλία.
Την άλλη μέρα γιομισε ο κόλπος του Λειβαδιού πολεμικά πλοία. Βρεττανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί έσπευσαν να βοηθήσουν τον κόσμο των νησιών. Άρχισε επιχείρηση διάσωσης των τραυματιών από ελικόπτερα και σκαπανείς. Αυτοί με τα ειδικά σκυλιά τους έσωσαν πολλές ζωές. Μπήκε στον κόλπο και το Φραγκλίνος Ρούσβελτ που με τη δύναμή του έδωσε από εναέρια μεταφορά ασθενών και τραυματιών σε νοσοκομεία της Πάτρας, μέχρι ψωμί και φαϊ για όλο το νησί. Ήλθαν και οι Έλληνες από τον Πειραιά με στρατό Υπουργό και διατάγματα… Σημαντική η προσφορά της ελληνικής πολιτείας. Φάνηκαν και οι Βασιλείς για να τονώσουν το ηθικό του κόσμου.
Ένα κυρίως μέλημα είχαν οι αρχές μας «να κρατήσουν τον κόσμο στα νησιά, να μη δημιουργηθεί προσφυγικό θέμα στην κυβέρνηση που μόλις ανέπνεε από την περιπέτεια του ανταρτοπολέμου». Έτσι μπήκαν περιορισμοί στη μετακίνησή μας και από την άλλη ιδρύθηκε Υφυπουργείο στο Αργοστόλι με απεριόριστες εξουσίες περί την ανοικοδόμηση. Εξεδώθησαν διατάγματα που κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων έδιδαν εξουσίες στον Υφ/ργό για ενέργειες που σκοπούσαν στην άμεση πρόχειρη στέγαση των κατοίκων.
Έφτασαν εταιρείες από Αθηνών ο «κύκλος» και ο ¨Αρχιμήδης» με γερανούς, μηχανήματα, μπουλντόζες και ειδικευμένους εργάτες για έργα που επρόκειτο να γίνουν. Παράλληλα είχαμε κατακλυστεί από χιλιάδες εργάτες για ανεύρεση εργασίας. Ήθελα νάξερα πόσες εκατοντάδες ή και χιλιάδες έμειναν έκτοτε στο νησί σαν κάτοικοι, κι ακόμη πόσες χιλιάδες Κεφαλλήνες πήραν την οδό της διαφυγής, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή αλλοίωση. Ετσιθελικά συνέβησαν πολλά τότες. Ήλθαν και Γιουγκοσλάβοι με λυόμενα και Ανατολικογερμανοί με δείγματα λυομένων κατοικιών. Μέσα σ’ αυτή την κοσμοχαλασιά κυκλοφόρησε και η ρίμνα πως «ο σεισμός ήταν για πολλούς σωσμός». Δουλειές πολλές και χρήμα άφθονο παντού. Η διεθνής αλληλεγγύη ήταν δυναμική και συγκινητική.   book κεφαλονια και κοσμος


Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2012/08/1953-video.html#ixzz2roBAr5H1

Tuesday, 28 January 2014

Obama to Put Economic Divide at Heart of State of the Union Speech

PLAY VIDEO
VIDEO|1:06
Carolyn Kaster/Associated Press

Times Minute | State of Union Preview

On the Minute, a look ahead to this evening's State of the Union address -- from President Obama's tone to the expected Republican online response.
WASHINGTON — President Obama plans to declare Tuesday night that he will not wait for Congress to act on reversing the tide of economic disparity, as he uses his annual State of the Union address to outline a list of actions he will take without legislative approval.
In excerpts of the speech released by the White House, Mr. Obama vows to confront growing economic inequality in America, noting that “upward mobility has stalled” and that “too many Americans are working more than ever just to get by.” But as he lays out his agenda for the coming year, he challenged an often balky Congress to get on board or watch him take action on his own.
“I’m eager to work with all of you,” Mr. Obama says in the excerpts of the speech, to be delivered to legislators and a national television audience from the chamber of the House of Representatives starting at 9 p.m. “But America does not stand still — and neither will I. So wherever and whenever I can take steps without legislation to expand opportunity for more Americans families, that’s what I’m going to do.”
Launch media viewer
President Obama at the White House on Tuesday. Stephen Crowley/The New York Times
As an example of that, aides said Mr. Obama planned to sign an executive order requiring that janitors, construction workers and others working for federal contractors be paid at least $10.10 an hour in the future, using his own power to enact a more limited version of a policy that he has yet to push through Congress.
The order is meant to underscore an increased willingness by the president to act alone if lawmakers continue to resist his agenda, aides said. After a year in which most of his legislative priorities went nowhere, Mr. Obama is seeking ways to make progress despite a lack of cooperation on Capitol Hill.
Republicans planned to fire back by blaming Mr. Obama’s policies for the country’s economic problems, but avoided the language of last year’s government shutdown to present what Representative Cathy McMorris Rodgers of Washington called “a more hopeful, Republican vision.”
In advance excerpts of her party’s official response, Ms. Rodgers denounced Mr. Obama’s health care program, spending record and regulations. “Too many people are falling further and further behind because, right now, the president’s policies are making people’s lives harder,” she said in the excerpts. “Republicans have plans to close the gap.”
The minimum wage plan provides an example of what he has in mind. Mr. Obama called on Congress during last year’s State of the Union address to raise the minimum wage for workers across the board, only to watch the proposal languish on Capitol Hill, where opponents argued it would hurt businesses and stifle job creation. With prospects for congressional action still slim, Mr. Obama is using the executive order covering federal contractors to go as far as he can on his own.
“You can be sure that the president fully intends to use his executive authority to use the unique powers of the office to make progress on economic opportunity, to make progress in the areas that he believes are so important to further economic growth and further job creation,” Jay Carney, the White House press secretary, told reporters on Monday.
But the minimum wage order will also illustrate the limits of that approach. If Congress increases the federal minimum wage to $10.10 from $7.25 as Mr. Obama has sought, 17 million employees would eventually get a raise unless their jobs were eliminated and another 11 million would benefit indirectly as wage ladders were adjusted, according to estimates by the Economic Policy Institute, a liberal research organization. Mr. Obama’s order, by contrast, will affect relatively few at first because it will apply only to new or renewed contracts, and even down the road at most it might affect several hundred thousand workers.
White House officials said they hoped that the order would put pressure on Congress to follow through with across-the-board legislation, sponsored by two Democrats, Senator Tom Harkin of Iowa and Representative George Miller of California. And they argued that even without success in Congress, the president’s decision to raise the issue over the last year has helped encourage several states to increase the minimum wage within their borders.
But some of the president’s liberal supporters complained that he did not go far enough and should have applied the wage hike to existing federal contract employees. “This action, while a step forward, suggests he may still be unwilling to take the fighting stance necessary to deliver the big wins over growing inequality that our country desperately needs,” said Jim Dean, chair of Democracy for America, an advocacy group founded by his brother, former Gov. Howard Dean of Vermont.
Similarly, J. David Cox Sr., national president of the American Federation of Government Employees, praised Mr. Obama’s action but said he should apply it to the government’s own employees. “If the president is to have any credibility in talking about living wages, he needs to get his own house in order first and do everything in his power to establish $10.10 as the minimum wage for all federal hourly workers,” Mr. Cox said.
Still, Mr. Obama’s vow to use his executive authority more robustly has drawn criticism from Republicans who say he has already stretched and, in some cases, exceeded the bounds of his power, much as he once accused President George W. Bush of doing.
Among other things, Mr. Obama unilaterally deferred deportation of many younger illegal immigrants after Congress declined to pass legislation giving them legal status. He has delayed enforcement of several aspects of his hotly disputed health care law. He declined to defend against legal challenges the Defense of Marriage Act, a law barring federal recognition of same-sex marriages that was later in part overturned by the Supreme Court.
As he looks ahead to three more years in office, and with Republicans likely to still hold one if not both houses of Congress, Mr. Obama has sought other ways of enacting his agenda. Perhaps the most far-reaching area will be the environment, where the Environmental Protection Agency is working on regulations to limit carbon emissions at the nation’s power plants.
The strategy has angered Republicans. “The president continues to show that he will go to unprecedented lengths to increase the size and reach of the federal government against the will of the American people,” said Scott Pruitt, the attorney general of Oklahoma, said in a statement issued on Monday accompanying a video posted earlier by the Republican Attorneys General Association. “Choosing to circumvent our legislative process and govern through executive power not only violates our constitutional system of checks and balances, but it poses a direct threat to our liberty.”
Republicans argued that if Mr. Obama genuinely wanted to improve the economy, he should find ways to roll back his health care program, approve the proposed Keystone XL pipeline, rally Democrats to support trade negotiating authority and pressure allies in the Senate to take up job-creation bills passed by the Republican House.
“We’ve had a years-long clinic on the failures of liberalism,” Senator Mitch McConnell of Kentucky, the Republican leader, said on the Senate floor on Tuesday. “The government stimulus, the taxes, the regulations, the centralization, the government control — it just hasn’t worked.” He said the problem was not the message. “It never has been. It’s the policies themselves.”
Mr. Obama’s speech on Tuesday night will be his fifth formal State of the Union address — his speech to Congress in early 2009 did not technically qualify — and in some ways will be the most challenging. The president, who is reeling in the polls after a year of setbacks, wants to use the moment to re-establish his command of Washington before midterm elections this fall and, after that, the presidential primaries consume public attention.
To reinforce his messages, carefully selected guests will sit with Michelle Obama in the first lady’s box. Among them will be Cristian Avila, a young immigrant spared from deportation by the president’s executive action;Mary T. Barra, the chief executive of General Motors, whose company has rebounded since a federal bailout approved by Mr. Obama; Gov. Steve Beshear of Kentucky, a Democrat who has worked to implement the Obama health care program; and Amanda Shelley, a physician’s assistant from Arizona who received coverage under the health care program on Jan. 1, just a day before needing emergency abdominal surgery.
To counter that, Speaker John A. Boehner has invited the presidents of four businesses from his home state of Ohio who he said are struggling because of Mr. Obama’s health care law: Joe Brown of Hartzell Propeller; Wayne Deschambeau of Wayne HealthCare; Laura Doerger-Roberts of Vinylmax Windows; and David Lippert of Hamilton Caster & Manufacturing. To deliver the response to Mr. Obama, Republicans tapped Representative Cathy McMorris Rodgers of Washington.
The president’s address, which has been drafted over the last few weeks by Cody Keenan, his chief speechwriter, and other aides, will promote an overhaul of the immigration system and address the president’s concern about the growing income gap between the rich and poor. As part of that, he will renew his call for Congress to pass a minimum-wage increase.

As a prod to lawmakers, Mr. Obama plans to announce his plan to sign the executive order directing federal contractors to pay higher wages. The new rule will apply only to new federal contracts or in cases where contracts are renegotiated with new conditions.
White House officials offered no estimate of how many workers would actually be affected either immediately or as contracts are signed and renegotiated over time. A study by Demos, an organization that seeks to reduce corporate influence in politics, estimated that 560,000 people working for federal contractors make $12 an hour or less.
The president and his supporters argue that the minimum wage has not kept up with the cost of living, and they maintain that an increase is a long-overdue means of reducing disparities. Critics said that the economy was still too fragile to add to the burdens of business owners whose costs would go up along with the minimum wage and therefore might end up cutting jobs.