Saturday 18 January 2014

Από Δευτέρα σε ισχύ η προσωρινή συμφωνία Ιράν-Δύσης

Από Δευτέρα σε ισχύ η προσωρινή συμφωνία Ιράν-Δύσης

προβλέπει μερική άρση των κυρώσεων, με ανταλλαγή το πάγωμα της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου για 6 μήνες
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Την Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.  Η συμφωνία προβλέπει μερική άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα, με ανταλλαγή το πάγωμα της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου για 6 μήνες.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ιράν, συμπεριλαμβάνει την προσωρινή άρση κυρώσεων ύψους 7 δις δολαρίων με ανταλλαγή την στενή παρακολούθηση της πυρηνικής δραστηριότητας της Τεχεράνης από τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Φιτζπάτρικ, αναλυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, το Ιράν να τηρήσει την συμφωνία, επομένως όπως όλα δείχνουν θα επιτρέψει την είσοδο των εμπειρογνωμόνων στη χώρα, οι οποίοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομερώς κατά πόσον η Τεχεράνη τηρεί την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Φιτζπάτρικ, η συμφωνία “παγώνει” προσωρινά την διαδικασία κατά την οποία το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο δεν αλλάζει μόνιμα το πυρηνικό καθεστώς στη χώρα.

No comments:

Post a Comment