Wednesday 8 January 2014

Στην Αθήνα σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία για «διαπιστευτήρια εμπιστοσύνης»

Στην Αθήνα σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία για «διαπιστευτήρια εμπιστοσύνης»
08/01/2014
Ξεκινά σήμερα και επισήμως η ελληνική προεδρία της ΕΕ, με την κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου στο Ζάππειο, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι διαδηλώσεις, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία θα στεφθεί με επιτυχία, προσθέτοντας πως πρόκειται για ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνεισέφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «κύρια πρόκλησή μας είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

«Είμαι βέβαιος», ανέφερε, «ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όπου οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

Χθες, την ικανοποίησή του για τις προετοιμασίες εν όψει των αυριανών εγκαινίων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιθεώρηση των χώρων του Ζαππείου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι «η άφιξη στην Αθήνα του συνόλου των επιτρόπων της Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο Μπαρόζο έχει ιδιαίτερα ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα αφού με την παρουσία του το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την πρωτοφανή κρίση».

«Η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει τους αγώνες των πολιτών της, απαντώντας με μια επιτυχημένη διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας στις όποιες υπερβολές και εκ των προτέρων αρνητικές τοποθετήσεις λαμβάνει από μερίδα των ξένων μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας θα διοργανωθούν 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Με τη χώρα μας να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση ξεκινά η ελληνική προεδρία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε, το 2013 πήγε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε κι εμείς οι ίδιοι, τόσο στο δημοσιονομικό κομμάτι όσο και σχετικά με τον περιορισμό της ύφεσης, καθώς τα περιθώρια του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν κάτω από 600 μονάδες βάσης κάτι που αντανακλά την προσπάθεια που έχει γίνει.
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο Εurogroup δεν υπάρχει κακό κλίμα κατά της Ελλάδας.
«Με το Βερολίνο έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης πως αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της ελληνικής προεδρίας, καθώς αναμένεται να πιστοποιήσει η Eurostat την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση.
Ο κ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων του Ecofin, τόνισε ότι ο στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης για τις τράπεζες. Ειδικότερα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των συστημικών τραπεζών αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στο άτυπο Ecofin που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.
Επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα είναι η οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Παράλληλα στην ατζέντα του Ecofin και του Έλληνα υπουργού βρίσκονται τα θέματα:
  • Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, διαδικασία που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη (για χώρες εκτός μνημονίων)
  • Εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
  • Η οικονομική διακυβέρνηση και οι κανόνες για πιο αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Η εκπροσώπηση στους G20 με παρουσίαση των θέσεων της ΕΕ και επίσκεψη στην Αυστραλία.
  • Η μακροχρόνια χρηματοδότηση των οικονομιών και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέφερε ότι «εμμένουμε στην επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν».  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment