Saturday 18 January 2014

Κυβέρνηση: Οι θετικές εξελίξεις αλλάζουν το κλίμα - Στόχος πλέον η επιστροφή στις αγορές






Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιμένει στη λογική των μεταρρυθμίσεων. 
 


Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως για την αλλαγή του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα συντελούνται αλλαγές και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις σε πολλά επίπεδα που δεν είχαν γίνει ποτέ κατά το παρελθόν.

Σημαντική εξέλιξη για τον πρωθυπουργό αποτελεί το γεγονός ότι οδηγούνται πλέον στη Δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, κάτι που γίνεται και για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παράλληλα επιστρέφονται και τα κλεμμένα τα οποία και αποδίδονται στον ελληνικό λαό. Ηδη 18 εκατ. ευρώ έχουν μπει σε ειδικό λογαριασμό και αναμένονται και άλλα πολύ σύντομα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στις δομές του κράτους, ενώ συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν πως προχωρούν και ολοκληρώνονται μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. «Εκλεισε ο Οργανισμός Κωπαΐδας, για πρώτη φορά απολύεται κόσμος από το Δημόσιο, ενώ παρά την γκρίνια που υπάρχει από ορισμένους, η Ελλάδα, σύμφωνα με τη επίσημη έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι πρώτη σε μεταρρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο» δηλώνουν, επισημαίνοντας επίσης πως στη χώρα μας για πρώτη πάλι φορά θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποδεικνύει πως παράγουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε. Στα θετικά για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι η Αθήνα έχει καταφέρει να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην προεδρία της Ε.Ε. δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.


Αισιοδοξία

Το βασικότερο όμως, όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως αλλάζει σημαντικά ο δείκτης αισιοδοξίας ανάμεσα στους πολίτες από τον Δεκέμβριο και μετά. Στην κυβέρνηση αποδίδουν μάλιστα ευθύνες στα ΜΜΕ που πρόβαλλαν εδώ και καιρό μια «μίζερη», όπως χαρακτηριστικά λένε, κατάσταση για τη χώρα, όμως θεωρούν πως πλέον «ο κόσμος αρχίζει και βλέπει ότι τα χειρότερα πέρασαν».

Την ίδια ώρα, έμφαση δίνουν και στο γεγονός ότι διαφαίνεται μια ουσιαστική αύξηση του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος και όσων επιζητούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ολα τα παραπάνω σαφώς και δημιουργούν στην κυβέρνηση μια εικόνα αισιοδοξίας καθώς είναι σαφές πως η αγορά είναι και θέμα ψυχολογίας.
«Οταν αυτό το θετικό κλίμα αφομοιωθεί στην αγορά και αποτυπωθεί επί της ουσίας, τότε θα επιταχυνθεί η ανάκαμψη, κάτι που θα δημιουργήσει και ανάλογες επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο» δηλώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η έξοδος στις αγορές μέσα στο 2014, κάτι που δεν αποτελεί, όπως θεωρούν, μόνο μια συμβολική κίνηση, αλλά και μια κίνηση ουσίας, καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από το Μνημόνιο και το γεγονός ότι θα μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας.
    
Σε αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός επιδιώκει την επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων και η υιοθέτηση του tool kit του ΟΟΣΑ. Παράλληλα προωθούνται μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας όπως είναι η κατάργηση του γνησίου της υπογραφής και η αδειοδότηση με μόνο μια υπεύθυνη δήλωση για επενδύσεις.

Ολα αυτά μπαίνουν μπροστά το πρώτο εξάμηνο του 2014 με στόχο το β’ εξάμηνο να έχει τελειώσει το θέμα του χρέους ώστε να μπορεί να εργαστεί η κυβέρνηση για να βγει στις αγορές, οι οποίες έχουν πάντως ήδη δείξει την εμπιστοσύνη τους όπως αποτυπώνεται στην πορεία των spreads, αλλά και στο ελληνικό Xρηματιστήριο.

Μήνυμα στην τρόικα

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να κλείσουν και οι εκκρεμότητες με την τρόικα η οποία πάντως ολοκληρώνει το έργο της μέχρι τον Ιούνιο. Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι όποτε έρχεται η τρόικα στην Αθήνα αναστατώνεται η αγορά καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας καταφθάνουν με μαξιμαλιστικές διαθέσεις με στόχο να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζαν πως η τρόικα θα έρθει όταν έχει ήδη στρωθεί το κλίμα, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η καθυστέρηση αυτή συμφέρει την Αθήνα έτσι ώστε να έχει στα χέρια της και τα οικονομικά στοιχεία του 2013 που θα είναι σαφώς καλύτερα, με αυξημένα έσοδα και μειωμένες δαπάνες, στοιχεία πολύ πιο κοντά στις προβλέψεις της Αθήνας από αυτές της τρόικας.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της τρόικας και ουσιαστικά η διαπραγμάτευση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εδώ και μέρες.


«Αστεία τα σενάρια περί ανασχηματισμού»

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό επιτελείο από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλαγές όμως που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν άμεσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν «αστεία» τα όσα ακούγονται για αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες και επισημαίνουν πως «την πολιτική τη χαράσσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί ακολουθούν».

Αν και φαίνεται πως έχει κλειδώσει η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η θέση αυτή θα είναι διαθέσιμη τον Μάιο και μέχρι τότε είναι σαφές πως ο σημερινός υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις επαφές του με τους εταίρους.


Με ορίζοντα τετραετίας κινείται ο πρωθυπουργός

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, τις δημοσκοπήσεις που πλέον δίνουν ουσιαστικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν όμως πως υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος για να αλλάξει το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας και να αναστραφεί η τάση που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο θέλησε να ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016 και μάλιστα επεσήμανε πως στόχος του είναι να υπάρξει συναίνεση και για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στις κάλπες. Αν και η αλήθεια είναι πως οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, είναι σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά πως μια προσφυγή στις κάλπες χωρίς να έχουν υπάρξει συγκεκριμένα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και χωρίς να έχει αρχίσει να βελτιώνεται το κλίμα θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν βέβαιο πως από την άνοιξη και μετά, και κυρίως μετά την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αρχίσει να αλλάζει και το πολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα μπορέσει πριν από τις ευρωεκλογές να «δώσει κάτι» στις κοινωνικές εκείνες ομάδες που έχουν πιεστεί περισσότερο από την κρίση, κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.

Πάντως στο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η Ν.Δ. θα καταφέρει να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται πλέον καθημερινά στο στόχαστρο της κυβέρνησης όχι μόνο για τις θέσεις που εκφράζει για την οικονομία, αλλά κυρίως για τη σκληρή αντιευρωπαϊκή πολιτική του.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
 dkottaridis@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

2 comments:

  1. είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικό το γεγονόςτου να κατανοεί ο κόσμος την μεταβολή που συντελειται στην χώρα .Πρέπει να είναι οραματιστής και ρεαλιστής ο πρωθυπουργός για να φέρει σε πέρας την χώρα στα τέμπα της. Θυμουμε κατα την επίσκεψή του στο Τορόντο κάποτε που μας έλεγε πως θέλει ολα τα χαρτιά στο τραπέζι για να πετύχει μια πολιτική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικό το γεγονόςτου να κατανοεί ο κόσμος την μεταβολή που συντελειται στην χώρα .Πρέπει να είναι οραματιστής και ρεαλιστής ο πρωθυπουργός για να φέρει σε πέρας την χώρα στα τέμπα της. Θυμουμε κατα την επίσκεψή του στο Τορόντο κάποτε που μας έλεγε πως θέλει ολα τα χαρτιά στο τραπέζι για να πετύχει μια πολιτική.

      Delete