Επισκόπηση τύπου
Λιτότητα στο Νότο, μετανάστες στη Γερμανία
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία. Παράλληλα οι γερμανοί σχολιαστές υπογραμμίζουν τη διαφαινόμενη αλλαγή οικονομικής πολιτικής που εξήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ.
Το ζήτημα της μετανάστευσης επανέρχεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία, που αφορούν το έτος 2012, δείχνουν ότι μετανάστευσαν στη Γερμανία σχεδόν 1,1 εκατομ. άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από το 1995. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία.
Η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland σχολιάζει τα στοιχεία και συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνοντας: «Τα αίτια της μετανάστευσης διαφεύγουν της προσοχής. Τα δύο τρίτα των άνω του ενός εκατομ. μεταναστών το 2012 ήρθαν στη Γερμανία από κράτη της ΕΕ. Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως προέκυψε από σχετική επερώτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία».
«Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση»
«Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση»
Η Berliner Zeitung σχολιάζει τη σχετική τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος -όπως σημειώνεται- «δεν έκανε κανένα επικριτικό σχόλιο για την ελκυστικότητα της Γερμανίας. Αντιθέτως, επαίνεσε την ενίσχυση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ. Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, η Γερμανία εξαρτάται από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή εναντίον του μικρότερου αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, το οποίο καλλιεργεί εδώ και μήνες κλίμα κατά της ελεύθερης διακίνησης».
Η Neue Osnabrücker Zeitung εστιάζει την προσοχή της σε όσους εγκατέλειψαν τη Γερμανία και διερωτάται: «Τι γίνεται με το 5 % της αύξησης αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία; Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση: γιατροί που αμείβονται καλύτερα και επιζητούν πιο ανθρώπινες ώρες εργασίας, επιστήμονες σε αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης και αλλοδαποί μηχανικοί, οι οποίοι προτιμούν να μεταδώσουν στις πατρίδες τους τις γνώσεις που απέκτησαν. Οι επιπτώσεις της ευρωκρίσης αποδυνάμωσαν την τάση των ατόμων που φεύγουν (σ.σ. από τη Γερμανία). Ωστόσο είναι απαραίτητο να διευρύνει κανείς την οπτική τους γωνία και να μην αναρωτιέται μόνο ‘ποιος έρχεται’ αλλά και ‘ποιος φεύγει’».
O Ολάντ «άφησε έκπληκτους» του Γάλλους
O Ολάντ «άφησε έκπληκτους» του Γάλλους
O Ολάντ «εξέπληξε την Τρίτη σκόπιμα τους Γάλλους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα»
Κυρίαρχη στα σχόλια του γερμανικού τύπου είναι η διαφαινόμενη αλλαγή στη γαλλική οικονομική πολιτική που εξήγγειλε το βράδυ της Τρίτης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η Weltσχολιάζει ότι ο Ολάντ «άφησε έκπληκτους» τους συμπατριώτες του για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών. Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν για την προσωπική του ζωή, ο Ολάντ «εξέπληξε την Τρίτη σκόπιμα τους Γάλλους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. (…) Ακολούθησε μία μακρά λίστα μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Μερικοί ακροατές δεν πίστευαν στα αυτιά τους: μείωση του κόστους εισφορών και φόρων, περιστολή των κρατικών δαπανών, περιορισμός της γραφειοκρατίας».
Συναφές και το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η στροφή που πραγματοποίησε, αλλά δεν κατονόμασε ο Ολάντ είναι, πέρα από τις πραγματικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις, αφορά κυρίως στο πνεύμα ή ακριβέστερα σε ιδεολογική (σ.σ. στροφή). Ο Ολάντ εγκατέλειψε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι στην οικονομία χωρίς να δυσαρεστήσει τους αριστερούς. (…) Η ιδεολογική του στροφή είναι στην πραγματικότητα η τελευταία απόπειρα της θητείας του, η οποία διαρκεί ακόμη τρία χρόνια, να πραγματοποιήσει μία οικονομική αλλαγή».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw de
No comments:
Post a Comment