Αναστασιάδης: Κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης αν απορριφθεί το νέο σχέδιο
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποίησε ότι απόρριψη νέου σχεδίου λύσης θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, πράγμα, επεσήμανε, το οποίο ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού.
Συνεπώς, πρόσθεσε, έχει μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα δίνουν προοπτική.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται σε κοινή βάση.
Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες, επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά .
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απογοήτευση από την στάση των μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα και η βοήθεια που ανέμενε.
Επεσήμανε ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε πολλές φορές τον κύριο Ντάουνερ, αλλά, πρόσθεσε «σήμερα βιώνει καταστάσεις που τον δυσαρεστούν και δεν είναι υποβοηθητικές, για την επίτευξη του στόχου για λύση, το συντομότερο, του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ανέμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την Κομισιόν.
Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι τα κυρίαρχα θέματα, που θα συζητήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τη βρετανική κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον υφυπουργό προεδρίας.
Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για αδιέξοδο.
Έγινε, είπε, πολλή δουλειά στη διάρκεια του φθινοπώρου και καλύφθηκε σημαντικό έδαφος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για τα τελευταία στάδια μιας διαδικασίας, τα οποία φαίνεται να είναι τα δυσκολότερα και τα πιο πιεστικά.
Όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποθεμάτων ο Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στην πιθανότητα παροχής τεχνογνωσίας από βρετανικής πλευράς.
Πηγή: ΑΜΠΕ
No comments:
Post a Comment