Friday, 31 January 2014

Οι ελεγκτές φεύγουν, η τρόικα έρχεται

Με στόχο τη συμφωνίαΟι ελεγκτές φεύγουν, η τρόικα έρχεται
31/01/2014
Με την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που διερευνά τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας να ολοκληρώνει (με επεισοδιακό τρόπο) το έργο της στην Ελλάδα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ημερομηνία που η ίδια η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν εντός των ημερών και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία, ώστε να εκταμιευτεί η ήδη καθυστερούμενη δόση, με απόφαση του Eurogroup του Μαρτίου.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε άγνοια για την άποψη του διατύπωσε ο σοσιαλιστής Γάλλος ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής ελέγχου της τρόικας, κ. Νγκογκ περί αιτήματος για κούρεμα του χρέους από το ΔΝΤ.
Χθες, η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της κ. Κάρας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξεκαθάρισε ότι «η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό», καθώς η ΕΕ δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά, όπως σημείωσε, παρά τα λάθη, οι προσπάθειες υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει. Τώρα συζητούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα.
«Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι μόνο του, έχουμε κοινή ευθύνη και το σημαντικό» είπε «είναι να μην κλείσουμε τις πόρτες».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεισφορά της Task Force στην απασχόληση, καθώς και στους ευρωπαϊκούς πόρους για τα προγράμματα αυτά, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πιο ισορροπημένη δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» και ότι η Ευρώπη θα είναι παρούσα και θα προσφέρει πόρους.
Από την πλευρά του, ο κ. Νγκοκ τόνισε ότι ο μόνος θεσμός, που δεν κατέγραψε απώλειες στη διάρκεια της κρίσης, ήταν η ΕΚΤ, ενώ θα μπορούσε να εγγράψει ζημιές και έθεσε το θέμα ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν εξουσιοδότηση να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές με το πιστόλι στον κρόταφο, μια θέση που αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβλαντς.
Πάντως, παράλληλα με την ευθύνη στην τρόικα, ο κ. Γκονγκ απέδωσε ευθύνη και στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι έδειξε «δημοσιονομική ανευθυνότητα».
Εν κατακλείδι, όλα τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν από τις ευρωεκλογές και δεν θα έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα.
«Εγκαινιάζουμε έναν λογικό διάλογο θα βρούμε κοινούς τόπους και πλειοψηφία» είπε ο κ. Κάρας, τονίζοντας ότι η ψήφιση της έκθεσης δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή των αλλαγών, που θα υιοθετήσει η ΕΕ.
«Οκνηρή» η Ελλάδα
«Οκνηρή» χαρακτηρίζεται για το 2013 η Ελλάδα στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική, κυρίως λόγω της περικοπής των κονδυλίων που διέθεσε για αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, αλλά και λόγω της κριτικής που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία, εκτοπίζοντας από την πρώτη στην τρίτη θέση την Γερμανία, η οποία όμως, μαζί με την Ελλάδα, αποτυγχάνει σε τέσσερις από τις παραμέτρους που εξετάζει η έρευνα. Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας σε σχέση με την Ρωσία, στην αύξηση της αναπτυξιακής και της ανθρωπιστικής βοήθειας και στα «βήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Συρία». Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θεωρείται «ηγέτης» σε καμία κατηγορία. Το 2012 πάντως η Ελλάδα είχε «αποτύχει» σε πέντε κατηγορίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά φαίνεται ότι τα πήγε καλά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στα θέματα του Ιράν και του εμπορίου, στην διαχείριση του προβλήματος με το Ιράν, στην διεύρυνσή της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στα θέματα αφοπλισμού και εμπορίου όπλων.
Αντιθέτως, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει στο θέμα της Συρίας, στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία και στις σχέσεις με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Η Κύπρος πάντως, αν και θεωρείται «οκνηρή» στις σχέσεις της με την Τουρκία και στα θέματα αναπτυξιακής βοήθειας, χαρακτηρίζεται «ηγέτης» για τη «δυσανάλογη προς το μικρό της μέγεθος» στήριξη των προσφύγων από την Συρία.   elzoni gr

No comments:

Post a Comment