Wednesday 1 January 2014

«Ιχνη» Μαζιώτη πίσω από την επίθεση


EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης31-12-13
«Ιχνη» Μαζιώτη πίσω από την επίθεση

Τα χαρακτηριστικά του χτυπήματος κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη παραπέμπουν σε παλαιότερες ενέργειες του καταζητούμενουΤου Γιαννη Σουλιωτη
Ο καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» 42χρονος Νίκος Μαζιώτης θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. βασικός ύποπτος για την ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολντ, χθες τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η επιλογή του στόχου και τα χαρακτηριστικά της επίθεσης παραπέμπουν σε παλαιότερες ενέργειες που φέρουν την υπογραφή του καταδικασμένου σήμερα σε 50ετή κάθειρξη, Ν. Μαζιώτη. Τα ίχνη του 42χρονου και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα (και αυτή καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 50 ετών) χάθηκαν τον Ιούνιο του 2012, όταν παραβίασαν περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί εν μέσω της δίκης για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Και οι δύο είχαν αποφυλακιστεί μετά τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης (18 μήνες) και από τον Ιούνιο του 2012 βρίσκονται στην παρανομία.
Τον Οκτώβριο η Αντιτρομοκρατική είχε ανακοινώσει ότι ο Μαζιώτης είχε ταυτοποιηθεί ως ένας από τους δράστες της ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στα Μέθανα (25 Ιουλίου 2013). Με τον Νίκο Μαζιώτη είχε συνδεθεί και η ένοπλη επίθεση του περασμένου Γενάρη (14/1) στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. επί της λεωφόρου Συγγρού. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει με προκήρυξη που είχε αναρτηθεί τον Ιούνιο στο Indymedia, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Θεωρείται πιθανό η ίδια οργάνωση να αναλάβει με προκήρυξη την ευθύνη και για τη χθεσινή επίθεση στο Χαλάνδρι.
Η πρεσβευτική κατοικία είχε γίνει στόχος επίθεσης με ρουκέτα και το 1999 από τη «17 Νοέμβρη». Στην επίθεση είχε μετάσχει και τραυματιστεί ο Σάββας Ξηρός. Και αυτό το δεδομένο ενισχύει την εκτίμηση των αστυνομικών περί ανάμειξης Μαζιώτη στη χθεσινή επίθεση, καθώς η πορεία της δράσης του είχε σαφείς αναφορές στη «17Ν». Αρμόδιος αξιωματικός σχολίασε χθες στην «Κ» ότι πλην της «17 Νοέμβρη» μόνο ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει πλήξει στόχους ξένων συμφερόντων, όπως το σπίτι του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. Ο ίδιος αξιωματικός πρόσθεσε ότι σε επιστολές που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο στο διάστημα που είναι φυγόποινος, ο Μαζιώτης έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να συνεχίσει την δράση του. Ενδεικτικά, σε κείμενο που είχαν δημοσιοποιήσει τον περασμένο Οκτώβριο οι Μαζιώτης και Ρούπα ισχυρίζονταν ότι στόχος τους ήταν «η προώθηση της ένοπλης προλεταριακής αντεπίθεσης». Σχολιάζοντας τη μεθοδολογία των δραστών της χθεσινής επίθεσης, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έκανε αναφορά σε «άτομο με γνώση στον χειρισμό του καλάσνικοφ», επεξηγώντας ότι ο ένας από τους ενόπλους κατάφερε να πλήξει με αρκετές σφαίρες την πρεσβευτική κατοικία.
Πηγή της Αντιτρομοκρατικής παρατήρησε ότι οι τρομοκράτες επέδειξαν περίσσιο θράσος καθώς αδιαφόρησαν πλήρως για την παρουσία ένοπλου φρουρού σε σκοπιά ακριβώς έξω από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη. Διευκρίνισε επίσης ότι το μόνο οπτικό υλικό που υπήρχε (έως αργά χθες τουλάχιστον) στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτό από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά της μονοκατοικίας στην οδό Εθν. Αντιστάσεως. Από την επεξεργασία του βίντεο, ωστόσο, και τις μαρτυρίες των αυτοπτών δεν μπορούν, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον σωματότυπο των δραστών. Πάντως, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να κρύβονται άτομα που είχαν μετάσχει στην επίθεση εναντίον του Α.Τ. Αγ. Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009. Την ευθύνη τότε της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΠΛΑ (Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας).
Σημειώνεται, τέλος, ότι το τελευταίο διάστημα άτομα που δραστηριοποιούνται σε λεγόμενο αντάρτικο πόλεων έχουν υιοθετήσει την τακτική να αναλαμβάνουν με νέα επωνυμία την ευθύνη ενέργειας. Kathimerini

No comments:

Post a Comment