Sunday 5 January 2014

Τζον Κέρι: «Δίκαιο το ειρηνευτικό σχέδιο για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους»


Τζον Κέρι: «Δίκαιο το ειρηνευτικό σχέδιο για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους»
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παρουσιάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο «δίκαιο και ισορροπημένο» για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.Στο μεταξύ το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν σημειώσει κάποιες προόδους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, λίγο πριν την άφιξή του στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ προτού μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.
Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις δύο αυτές χώρες θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ σήμερα το βράδυ ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Κέρι δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια πιο ακριβή εικόνα των συμβιβασμών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, παρά τις βαθιές τους επιφυλάξεις όσον αφορά την πιθανότητα επιτυχίας των συνομιλιών.
«Οι προηγούμενες ημέρες ήταν εποικοδομητικές», σημείωσε ο Κέρι έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών ξεχωριστά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
«Είχαμε πολύ θετικές, αλλά πρέπει να πω και πολύ σοβαρές, πολύ έντονες, συζητήσεις», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός. Και οι δύο ηγέτες «έχουν ήδη λάβει σημαντικές και γενναίες αποφάσεις, δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε ο Κέρι.
«Ο δρόμος έχει γίνει πιο ξεκάθαρος. Το παζλ έχει αρχίσει να ξεχωρίζει. Και γίνεται ολοένα και πιο φανερό σε όλους ποιες είναι οι σκληρές επιλογές που απομένουν», επεσήμανε. «Όμως δεν μπορώ να σας πω πότε θα ταιριάξουν τα τελευταία κομμάτια (του παζλ), ή αν αυτά δεν ταιριάξουν και μείνει το παζλ ημιτελές», πρόσθεσε ο Κέρι.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές που αμφιβάλλουν ότι είναι πιθανή η ειρήνη», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός. «Γνωρίζω ότι υπάρχει πολύ κυνισμός, πολλές επιφυλάξεις, όμως μου είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε τα εναπομείνασες διαφωνίες που υπάρχουν και να επιτύχουμε μια τελική συμφωνία που θα καταλήξει σε δύο κράτη για δύο λαούς, αν παραμείνουμε επικεντρωμένοι και διατηρήσουμε στο μυαλό μας τα οφέλη που θα έχουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη διάρκεια της δέκατης επίσκεψής του στην περιοχή ο αμερικανός υπουργός προσπάθησε να καθορίσει ένα σχέδιο μιας «συμφωνίας- πλαίσιο», όπως την αποκάλεσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, που θα καθορίζει τις βασικές γραμμές μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως τα σύνορα, η ασφάλεια, η τύχη των παλαιστίνιων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες του κειμένου που δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτό όπως είναι από τις δύο πλευρές.
Εξάλλου ο Κέρι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παρουσιάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο «δίκαιο και ισορροπημένο» για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω όλες τις πλευρές ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ ο ίδιος είμαστε αποφασισμένοι να προτείνουμε ιδέες που θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες και οι οποίες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των λαών», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός.
Χθες Σάββατο μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάς στη Ραμάλα, ο Κέρι είχε επισημάνει: «Εργαζόμαστε με μεγάλη ένταση και ένα σοβαρό σχέδιο για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτή τη διένεξη που έχει κρατήσει τόσο πολύ».
«Δεν το έχουμε ακόμη πετύχει αλλά κάνουμε πρόοδο», είχε προσθέσει, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες των τελευταίων 48 ωρών επέτρεψαν «να επιλυθούν ορισμένοι τύποι προβλημάτων και να παρουσιαστούν νέες επιλογές για άλλα».
Όμως οι διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν πολύ βαθιές.
Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τον θυμό του στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής του με τον Κέρι, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για «πολύ δύσκολες» συζητήσεις.
Εξάλλου το Ισραήλ απέρριψε τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ.
«Η ασφάλεια θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια μας. Όλοι όσοι προτείνουν μια λύση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, παλαιστίνιους αστυνομικούς ή τεχνολογικά μέσα δεν κατανοούν τίποτα για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Στάινιτζ.
Ο ισραηλινός υπουργός αναφερόταν σε ένα αμερικανικό σχέδιο το οποίο προτείνει την ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων άμυνας και παρακολούθησης στην κοιλάδα του Ιορδάνη κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, στην περίπτωση που αποσυρθούν από την περιοχή οι Ισραηλινοί.
Η πρόταση αυτή έγινε στο τέλος του 2013 από τον αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, πρώην επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) και ειδικού συμβούλου για τη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να είναι αποστρατικοποιημένο και το Ισραήλ να μπορεί να διατηρήσει σε αυτό μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ιορδανία.
Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στον τερματισμό της κατοχής των εδαφών τους, όμως δέχονται την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν προτείνει τη διατήρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας για 10 ή 15 χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση που απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

No comments:

Post a Comment