Thursday 30 January 2014

Η ανεργία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Και ο ρόλος της τρόικας...Η ανεργία στο στόχαστρο της κυβέρνησης
30/01/2014
Η ανεργία έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία παρουσίασε τους τρεις πυλώνες πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι πυλώνες αφορούν περισσότερα από 680.000 άτομα, ενώ παράλληλα ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στο υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 - 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί.

Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Το χτύπημα της Ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Ήδη σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και στο πιο αποφασιστικό: Να αρχίσει να μειώνεται, να πέφτει η ανεργία. Κι αυτό θα προχωρήσει πραγματικά, μόνον εφ’ όσον προχωρήσει η Ανάκαμψη, η οποία όλα δείχνουν ότι ξεκινάει άμεσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015. Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, 440 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα», πρόσθεσε.
Ο Ότμαρ Κάρας στην ελληνική Βουλή
Την ίδια ώρα, από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο Ότμαρ Κάρας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της τρόικας. Σύμφωνα με τον Κάρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, ωστόσο επεσήμανε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» σημείωσε.
Μπέρδεμα με τον Αλ. Τσίπρα
Στο μεταξύ, σύγχυση δημιουργήθηκε από την μετάφραση παρέμβασης του Ότμαρ Κάρας, καθώς σύμφωνα με τη διερμηνεία ο Κάρας είπε ότι συναντήθηκε επί 1 ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και του ζητούσε να του πει τι πρέπει να γίνει στην χώρα του, αλλά εκείνος δεν είχε προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Κάρας μετά την συνεδρίαση αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι είπε Τσίπρας – πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.     ELZONI GR

No comments:

Post a Comment