Tuesday 21 January 2014

Καταπέλτης Ευρωβουλής για τη μνημονιακή πολιτική

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ

Καταπέλτης Ευρωβουλής για τη μνημονιακή πολιτική

Καταπέλτης για τα αποτελέσματα των μνημονίων που επιβλήθηκαν στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διεθνούς στήριξης είναι το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η Ευρωβουλή ζητά να γίνει λεπτομερής καταγραφή και αποκατάσταση της ζημιάς που επέφερε το έργο της τρόικας στην Ελλάδα
Η Ευρωβουλή ζητά να γίνει λεπτομερής καταγραφή και αποκατάσταση της ζημιάς που επέφερε το έργο της τρόικας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ισπανού εισηγητή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αλεχάνδρο Θέρκας, που θα ενσωματωθεί στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής, μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις μνημονιακές χώρες 2 εκατ. θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων στην Ελλάδα και στις άλλες τρεις μνημονιακές χώρες, παραβιάζουν τη Συνθήκη της ΕΕ όσο και τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.
Η Ευρωβουλή ζητά μάλιστα να γίνει λεπτομερής καταγραφή από την Κομισιόν της ζημιάς που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, να επιδιωχθεί η αποκατάσταση με τη συνδρομή των κοινοτικών πόρων και να καταργηθούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα.
Ο εισηγητής διαπιστώνει ότι «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το Εurogroup) είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και συνεπώς για τις κοινωνικές τους συνέπειες». Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι βρέθηκε στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος.
Ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην απασχόληση, αναφέρει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις χώρες οδήγησαν σε δραματικά ποσοστά ανεργίας, ιστορικά υψηλά ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.
Διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία ότι οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με την κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όπου υπερβαίνει το 30%, να είναι «απελπιστική».
Ο εισηγητής εκφράζει τέλος έντονη ανησυχία διότι μεταξύ των όρων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για συγκεκριμένες περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα φάρμακα για τη βασική προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων.
Βρυξέλλες Β. Δεμίρης
message
AΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Μετά από 5 χρόνια σκληρής λιτότητας...
Οσο κι αν το πόρισμα της Ευρωβουλής για τον ρόλο της τρόικας και τα αποτελέσματα των μνημονίων είναι στη σωστή κατεύθυνση και μοιράζει ευθύνες... δεξιά και αριστερά, δεν παύει το προβάδισμα στις αποφάσεις για την τύχη της Ευρώπης και των χωρών του Νότου να το έχει η Γερμανία. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει και όχι να διαπιστώνεται το αυτονόητο και να χάνεται χρόνος... Περίπου μετά από 5 χρόνια σκληρής λιτότητας, έρχεται η γνωμοδότηση του Ισπανού εισηγητή να περιγράψει αυτό που για τη χώρα μας είναι επί σειρά ετών η μη αντιμετωπίσιμη καθημερινότητα.

No comments:

Post a Comment