Tuesday, 8 September 2015

Φέτος θα εκπλήξουμε και τους πιο δύσπιστους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ - HELEXPO

Φέτος θα εκπλήξουμε και τους πιο δύσπιστους

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα επιχειρηματικό «εργοτάξιο» για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. υπό την προϋπόθεση ότι θα επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.

Φέτος θα εκπλήξουμε και τους πιο δύσπιστους
Η φετινή, επετειακή ΔΕΘ φιλοδοξεί να αναδείξει τις ευκαιρίες και τη δυναμική μιας οικονομίας που κλυδωνίζεται από την κρίση, αλλά αντέχει.
Η 80ή ΔΕΘ διεξάγεται μέσα σε ένα δυσμενές πλαίσιο που δημιουργούν η κατάσταση στην οικονομία και τα capital controls. Τι επιπτώσεις έχει στη φετινή διοργάνωση;
Δεν υπήρξε τομέας της οικονομίας που να μην επηρεάστηκε από την επιβολή των capital controls και την τραπεζική αργία. Οπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε η διοργάνωση της ΔΕΘ να αποτελέσει εξαίρεση, με δεδομένο, μάλιστα, πως η αναταραχή αυτή συνέπεσε με μια περίοδο εντατικής προετοιμασίας για την έκθεση του Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα η 80ή ΔΕΘ επιδεικνύει σημαντικές αντοχές, αποδεικνύοντας πως το brand name της έκθεσης ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες.
H πληρότητα των εκθεσιακών χώρων υπερβαίνει την περσινή κάλυψη και αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι του εκθεσιακού κέντρου, ενώ οι εκθεσιακές συμμετοχές θα κυμανθούν στα επίπεδα της 79ης ΔΕΘ. Οι επιχειρήσεις παρά τις αντιξοότητες εμπιστεύονται τον μεγαλύτερο και παλαιότερο εκθεσιακό θεσμό στη χώρα, ενώ να σημειώσω πως η προεκλογική περίοδος δεν μας επηρεάζει, καθώς και σε προηγούμενες διοργανώσεις υπήρξε ανάλογη συγκυρία.
Η 80ή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τον επετειακό της χαρακτήρα και τις πολλές εκπλήξεις που ενσωματώνει σε μια σειρά από τομείς, αφού φέτος η «βεντάλια» ανοίγει από τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη, θα γίνει για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης για ένα δεκαήμερο, εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο δύσπιστους.
Εκτός από πρόεδρος της ΔΕΘ είστε και πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική επιχειρηματικότητα;
Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει περάσει και συνεχίζει να περνά δύσκολες μέρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Η ανάπτυξη όμως της επιχειρηματικότητας αποτελεί το όχημα για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική αυτή κρίση, ενώ δεν είναι λίγα τα υγιή και δυναμικά της κύτταρα, τα οποία μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία και πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ελπίδα για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως νέοι άνθρωποι δοκιμάζουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο και όλο και περισσότερες start-ups κάνουν την εμφάνισή τους με ιδέες καινοτόμες και πραγματικά διεθνοποιημένες.
Η χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί το χρηματοδοτικό και επενδυτικό πλαίσιο, μπορεί να γίνει ένα επιχειρηματικό «εργοτάξιο» για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι προφανές πως αυτήν τη χρονική περίοδο με τους μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας των capital controls, αλλά και λόγω της προεκλογικής περιόδου, η αβεβαιότητα για πολλές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει επειγόντως να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά και να υπάρξει ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Πού επικεντρώνεται η φετινή διοργάνωση και ποια είναι τα μεγέθη της;
Η ΔΕΘ αποτελεί ένα ορόσημο για την ανάπτυξη της χώρας καθώς η υλοποίησή της κάθε χρόνο αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις στην εξέλιξη της οικονομίας, αποτυπώνει τις πολιτικές τάσεις κάθε εποχής και δίνει το στίγμα των κοινωνικών ζυμώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΘ στην 80ή διοργάνωσή της δεν είναι μία έκθεση με ποικίλο περιεχόμενο καταναλωτικού χαρακτήρα, αλλά ένα πολυεπίπεδο γεγονός που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Στη ΔΕΘ φέτος έρχονται οι «Μαγεμένες» και αφήνουν ανεξίτηλο το «στίγμα» τους όχι μόνο στην έκθεση, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οι «Μαγεμένες» εκτίθενται στην 80ή ΔΕΘ ως αντίγραφα για πρώτη φορά μετά από 151 χρόνια από τη στιγμή που βίαια αποσπάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μας με τα κατά τόπους επιμελητήρια, αλλά και με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη φετινή 80ή ΔΕΘ δείχνει τον ρόλο που παίζει η έκθεση στην προβολή και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και πόσο ζωτικό στοιχείο αποτελεί για την επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα, δεκατέσσερα θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την ενέργεια, θα περιμένουν τους επισκέπτες της ΔΕΘ, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και από μια σειρά προτάσεων ψυχαγωγίας, με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες, πλούσια εκπροσώπηση τοπικών συγκροτημάτων και θεατρικά δρώμενα.
Ειδικά δε για το χρονικό διάστημα λειτουργίας της φετινής έκθεσης θα λειτουργήσει ξανά για τους μικρούς φίλους της ΔΕΘ το Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας.
Η ΔΕΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ικανοποιήσει έναν πόθο της Θεσσαλονίκης. Οι «Μαγεμένες» θα... μαγέψουν τους Θεσσαλονικείς;
Η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της αγάπησαν διαχρονικά τη ΔΕΘ, πίστεψαν σ' αυτήν, την εμπιστεύτηκαν, την αγκάλιασαν και εμείς ανταποδίδουμε την αγάπη του κόσμου ως μέρισμα χαράς στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, στη φετινή επετειακή διοργάνωση έρχονται οι «Μαγεμένες» και θα κοσμούν το περίπτερο 3 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2016 και όταν αποφασιστεί από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το σημείο όπου θα τοποθετηθούν, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα τις χαρίσει στην πόλη. Η αναζήτηση των «Μαγεμένων» για τη ΔΕΘ-Helexpo ξεκίνησε πέρυσι σχεδόν από την επόμενη ημέρα της 79ης ΔΕΘ.
Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση καθώς απαιτήθηκαν πολύμηνες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, μηδέ εξαιρουμένου του κόστους.
Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» περιμένουν πλέον το κοινό της έκθεσης.
Είμαι σίγουρος ότι τόσο η πόλη όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα θα ανταποκριθούνε σ' αυτή την πρόκληση της ΔΕΘ-HELEXPO.

No comments:

Post a Comment