Monday, 1 July 2013

στο νεο πολιτικό σκηνικό

Κερδισμένοι και χαμένοι σε αναζήτηση ταυτότητας

Με ένα καυτό καλοκαίρι ελέγχων και προσπάθειας για εκπλήρωση προαπαιτουμένων μπροστά και την μετατροπή της κυβέρνησης από τρικομματική σε δικομματική πίσω, το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται, με τα κόμματα να αναζητούν νέα πολιτική ταυτότητα και νέο πολιτικό περιεχόμενο.

Η αρχή έγινε με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έθεσε το όραμα της «Νέας Ελλάδας», καλώντας παράλληλα σε συστράτευση και ενότητα την ευρύτερη Κεντροδεξιά και ζητώντας να επιστρέψουν οι δυσαρεστημένοι.

Παράλληλα, έβαλε τέλος και στην περί μνημονίου και αντιμνημονίου συζήτηση, δηλώνοντας πως το δίλημμα δεν υπάρχει πλέον και επομένως όσοι έχουν εγκλωβιστεί σ’ αυτό καλούνται να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, έδειξε αντοχή παρά τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα και την είσοδό του σ’ αυτό με πολιτικά στελέχη, κάτι που του εξασφαλίζει δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ αναζητεί νέο ρόλο μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη να προσπαθεί να μειώσει τους κραδασμούς από τις διαφωνίες στελεχών του κόμματός του.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. ολοκληρώθηκε με έγκριση της εισήγησης του προέδρου σε ποσοστό 78%, ενώ ο ίδιος ο κ. Κουβέλης έδωσε για άλλη μια φορά το στίγμα της επόμενης ημέρας, υπεραμυνόμενος των αποφάσεών του και ξεκαθαρίζοντας πως στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ δεν θα είναι ούτε «ήπια εκδοχή» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του τρίτου πόλου στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά, με διαφορά 1,5 μονάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας το 20,9% των προτιμήσεων, έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 10,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6%, το ΚΚΕ με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ οριακά με 3%.
Πάντως, το 53% των πολιτών πιστεύει πως η συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των δύο αρχηγών, αλλά οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων κομμάτων εκτιμούν ότι μεταξύ τους θα υπάρχει καλή συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου να παραμείνει στην κυβέρνηση και του Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει, η δημοσκόπηση αποτυπώνει -τόσο στη δεξαμενή ψηφοφόρων των κομμάτων τους, όσο και γενικότερα- θετικές εκτιμήσεις για τον πρώτο (72% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - 46% στο σύνολο των ψηφοφόρων) και αρνητικές για τον δεύτερο (59% στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ - 51% στο σύνολο των ψηφοφόρων)

Τέλος, για το θέμα της ΕΡΤ, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους (68%) τοποθετούνται θετικά στις ριζικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε αντίθεση με το 25% των πολιτών, που δεν τις επιθυμούν.www.elzoni gr


1 comment:

  1. πολυσπόρια το σκηνικό ,πολλα τα κόμματα χωρίς προγράμματα και διάθεση διαλόγου ,αμιλλώνται για τις εντυπώσεις.Τι τόθελε ο Πολύδωρας να πεταξει την τρικλοποδιά του τωρα που οΣαμαρας τράβηξε τον διάολο του για να στήσει την χώρα στα πόδια της?.

    ReplyDelete