Monday 14 January 2013

Νέα μάχη σήμερα στη ΒουλήΣτα άκρα η πόλωση με μολότοφ και εκδηλώσεις διχασμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλέξανδρος Βλάχος
Σε κλίμα τεχνητής έντασης, στη σκιά των αλλεπάλληλων επιθέσεων με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ κατά οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της οικίας του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Πρόκειται στην ουσία για τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, την έγκριση των όρων του μνημονίου, αλλά και για μια σειρά ευνοϊκές διατάξεις, όπως η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και η επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Ήδη το κλίμα είναι βαρύ μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (πλην Ανεξαρτήτων Ελλήνων) από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών το Σάββατο, καθώς υπήρξε διαφωνία για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πρόταση του υπουργού των Οικονομικών που τα κόμματα της συμπολίτευσης ενέκριναν.

Το επείγον του θέματος συνίσταται στην ανάγκη να είναι όλα ψηφισμένα το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και θα συνεδριάσει το Euro Working Group, που θα προετοιμάσει το Eurogoup, από το οποίο αναμένεται το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. 

Ενστάσεις για τη διαδικασία έχουν εκφράσει και τα κόμματα της συμπολίτευσης, πλην όμως η υπέρτατη ανάγκη που είναι η εκταμίευση της δόσης, επικράτησε τελικά στις αποφάσεις των βουλευτών, με τη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει πως είναι η τελευταία φορά που αποδέχεται τη διαδικασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και την κυβέρνηση να υπόσχεται πως αυτή δεν θα συνεχιστεί. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μιλά για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Επιτυχής η επαναγορά χρέους
Στο μεταξύ «εξαιρετικά επιτυχή» χαρακτήρισε τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαναγοράς του χρέους, καταθέτοντας στοιχεία.

Συγκεκριμένα, μέσω της διαδικασίας αγοράστηκε χρέος ύψους 31,9 δις ευρώ, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση χρέους 21,1 δις, σε μια μέση τιμή 33,8% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, ώστε το εναπομείναν χρέος να επανέλθει εντός ορίων που το ΔΝΤ είχε ορίσει επαρκή προκειμένου να θεωρήσει το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο. 

«Χάρη στην επαναγορά το ΔΝΤ συνέχισε τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανέφερε επίσης πως ο εθελοντικός χαρακτήρας της επαναγοράς διαφύλαξε τα αποθεματικά των ταμείων και περίπου διπλασίασε την παρούσα αξία των ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες ομολογιούχους ύστερα από το PSI.

Η απόδοση των εναπομεινάντων ελληνικών ομολόγων, πρόσθεσε, έπεσε από το 15-17% προ επαναγοράς σε 9-10% τώρα, φέρνοντας πλησιέστερα τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στην απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και καθιστώντας τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ελκυστικότερες είτε με τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων, είτε με την μορφή απευθείας επενδύσεων.

Η ταχύτητα, η ακρίβεια και ο επαγγελματισμός με τον οποίο διαπράχθηκε η συναλλαγή και το επιτυχές της αποτέλεσμα ενίσχυσε την αξιοπιστία της ελληνικής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Παρατήρησε ακόμη πως η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής ήταν χαμηλή με όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς. «Πράγματι το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής», ανέφερε. 

Πιο συγκεκριμένα, είπε, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει. Τελικώς, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9,815,929.12 συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%. 

Επίσης το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292,459.53 ευρώ. 

Η συνέντευξη Σαμαρά
Στήριξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης ζήτησε στο μεταξύ με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 
Χρησιμοποιώντας τη φράση «είμαστε ανοιχτοί σε όλους» και διαβεβαιώνοντας πως «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση της προσπάθειας, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «να ξανακυλήσουμε». 

Παράλληλα, έθεσε για άλλη μια φορά τέρμα στα σενάρια περί ανασχηματισμού, ενώ σαφής ήταν η πρόθεσή του να στείλει μήνυμα πως τα φαινόμενα διαφθοράς θα παταχθούν. 

«Για πρώτη φορά υποθέσεις φτάνουν στη δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι καλούνται να λογοδοτήσουν», είπε, ενώ αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ δεσμεύθηκε πως οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως θα περίμενε να ήταν ένα πιο υπεύθυνο κόμμα, «αλλά εκείνοι λειτουργούν ως περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας».

Η επίθεση και οι καταδίκες
Την ίδια ώρα την καταδίκη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, προκάλεσε η επίθεση στην κατοικία του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Κεδίκολου, το Σάββατο.

Άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα την είσοδο της οικίας και πέταξαν στο εσωτερικό μία βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.
«Η καταδίκη των νέων βομβιστικών επιθέσεων πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα κόμματα. Η απόπειρα τρομοκράτησης του πολιτικού κόσμου πέφτει στο κενό» αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την επίθεση.

«Είναι, πλέον, καταγεγραμμένο ότι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε εκπροσώπους του Τύπου, ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, όταν στοχοποίησε τη Νέα Δημοκρατία, οι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία του κόμματος και από τη στιγμή που αποκάλεσε Γκέμπελς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και χαφιεδίστικες τις δηλώσεις του, ήλθε η σειρά συγγενικού του προσώπου να υποστεί την άνανδρη επίθεση» , προστίθεται.  

«O ΣΥΡΙΖΑ κάθε λεπτό, που διατηρεί στις τάξεις του βουλευτές που δηλώνουν ότι “η αναρχία είναι δημοκρατία”, βουλευτές που στο σπίτι τους διαθέτουν μάσκες και καδρόνια και δηλώνουν αλληλέγγυοι στη βίλα Αμαλίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του», καταλήγει.

«Η συντονισμένη επιχείρηση βίας και τρομοκρατίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες είναι απολύτως καταδικαστέα, είναι ασύμβατη με τις αξίες και τους στόχους της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος και μας βρίσκει απέναντί της.Είναι απολύτως σαφές ότι αν στοχεύουν κάπου, αυτές οι ενέργειες είναι στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά επίδικα, αλλά και στην εμπέδωση ενός κλίματος φόβου, που προσιδιάζει σε πρακτικές ακροδεξιάς και παρακρατικής τρομοκρατίας», αναφέρει με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η Νέα δημοκρατία σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Προειδοποιεί τέλος για απειλή κατά της δημοκρατίας, επισημαίνοντας: «Μετά και το χθεσινό κρούσμα βίας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρους την προσπάθεια της πολιτικής εκμετάλλευσης και να συνειδητοποιήσουν ότι απειλείται η δημοκρατία».

«Αντί να αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει με τις ρητορείες περί "καλής" και "κατανοητής" πολιτικής βίας, τις απειλές λυντσαρίσματος αντιπάλων και τις θεωρίες για… μολότοφ ανακύκλωσης και λοστάρια οικιακής χρήσης, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα. Ας κρίνουν οι πολίτες», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων του τελευταίου τριημέρου.

Η επίθεση αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της βίας τονίζει το ΠΑΣΟΚ με σχετική του ανακοίνωση και προειδοποιεί «όσους παίζουν με τα σπίρτα ότι η πυρκαγιά επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί απ' όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ένα αρραγές μέτωπο απόλυτης και κάθετης καταδίκης κάθε μορφής βίας. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, χωρίς υποσημειώσεις και μισόλογα», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει όλα τα κρούσματα βίας. Πρόκειται για ενέργειες που τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα και απειλούν την κοινωνία», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις εμπρηστικές επιθέσεις στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και κατά κομματικών γραφείων και προσώπων», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Αυτές οι ενέργειες προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σε αυτούς που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς καταστολής κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν στην τεχνητά οξυμμένη δικομματικού τύπου αντιπαράθεση, αλλά να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων», καταλήγει.

 «Στοχοποιώντας συγγενείς και μικρά παιδιά, το μόνο που πετυχαίνουν οι θιασώτες της βίας είναι να δυναμώνουν τη θέλησή μας», επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα και χωρίς εξαιρέσεις την απόπειρα διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τετραήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντησή του με τον υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ήδη, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε έχει από την Παρασκευή δηλώσει πως ο Γερμανός υπουργός θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην επίσκεψη (που όπως έγινε γνωστό πραγματοποιείται με δικό του αίτημα) στην ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Γερμανία, ώστε αυτές να μην ξεκινήσουν «από το μηδέν», ενόψει πιθανής ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.                      www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment