Monday 21 January 2013


Νταβός: «Δυναμική ευελιξία σε ένα άστατο κόσμο»

Η δυνατότητα για ισχυρή ανάκαμψη, ισχυρότερη από ποτέ, μετά από κρίση έξι ετών, είναι αυτό που χρειάζονται, τόσο η παγκόσμια οικονομία όσο και οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις

Δημήτρης Θωμάς21/01/2013 | 20:41Τελευταία Ενημέρωση 20:41 21/01/2013
Η δυνατότητα για ισχυρή ανάκαμψη, ισχυρότερη από ποτέ, μετά από κρίση έξι ετών, είναι αυτό που χρειάζονται, τόσο η παγκόσμια οικονομία όσο και οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις. Η ευελιξία και η αντοχή θα μπορούσαν να οριστούν ως ένα μίγμα αποφασιστικότητας, ικανοτήτων και ελπίδων, ότι όλα θα πάνε καλά. Οι λέξεις, ευέλικτος, ελαστικός, δυναμικός, αποτελούν λέξεις κλειδιά για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες που συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας, θεωρούν τους όρους αυτούς, συνώνυμα της ενεργητικής συμπεριφοράς, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς.

Έτσι το “σόου” στην ελβετική πόλη ξεκινά. Οι σύνεδροι που συμμετέχουν αισθάνονται ότι έχουν ένα “υψηλό καθήκον”, να προωθήσουν το δυναμισμό, την αντοχή και την ευελιξία σε παγκόσμια κλίμακα. Πολλές φορές το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επικρίνεται ως μια “επίσημη διαδικασία αυτο – εγκωμιασμού των πλουσίων, που συνωμοτούν για να πλουτίσουν περισσότερο, την ώρα που στύβουν τους φτωχούς και τους αδύναμους”, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα στο Φόρουμ ως “άσχετα” με τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνήθως οι επισκέπτες σε αυτό το θέρετρο του σκι, δεν θέλουν κάτι περισσότερο δυναμικό από τις φιγούρες με τα πέδιλα του σκι στις βουνοπλαγιές, ή μια βόλτα στα κλαμπ του Νταβός, βουτηγμένη στο αλκοόλ. Αυτή τη φορά όμως οι επισκέπτες είναι διαφορετικοί. Αυτό που πραγματικά τους ενθουσιάζει είναι οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων, για θέματα όπως η ανεργία των νέων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα πακέτα διάσωσης των οικονομιών, η λιτότητα τα ελλείμματα και οι επενδύσεις. Μπορεί για μια ακόμη φορά η εβδομάδα να κυλήσει με πάρτι, καναπεδάκια και κοκτέιλ, οι συζητήσεις όμως θα επικεντρωθούν σε ζητήματα υψηλής οικονομικής πολιτικής.

Τα θέματα στα διάφορα δείπνα στο Νταβός, θα είναι, πως μπορούν οι εταιρείες να επεξεργαστούν καλύτερα προς όφελος τους, ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, ή πως θα τις επηρεάσουν οι εξελίξεις στα ζητήματα παγκόσμιας υγείας. Θα γίνουν επίσης δεξιώσεις με θέμα, “ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στην πρόοδο και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”, ή για την ταχεία επέκταση και αυξανόμενη σημασία της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Η ψυχαγωγία των συνέδρων στο Νταβός, μπορεί επίσης να εμπλουτίζεται με διαλέξεις για το πως η καλλιτεχνική αποτυχία επηρεάζει τη δημιουργικότητα, και μετατρέπεται σε ευκαιρία για πρόοδο, ή με καλλιτεχνικές ξεναγήσεις και επιστημονικές διαλέξεις για σημαντικά έργα και έρευνες.

Η λίστα των προσκεκλημένων περιλαμβάνει εξέχουσες προσωπικότητες που θα δώσουν τον τόνο στις συνομιλίες, τις διαλέξεις και τα μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. Το Φόρουμ θα ανοίξει με ομιλία του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και θα ακολουθήσουν ομιλίες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Καγκελαρίου της Γερμανίας ’γκελα Μέρκελ, και του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Θα βρίσκονται επίσης εκεί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γιμ Γιονγκ Κιμ, και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 50 Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, Μονάρχες και μέλη βασιλικών οικογενειών, 1.000 επιχειρηματίες και στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, καθώς και ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ηγέτες που συμμετέχουν στο Φόρουμ του Νταβός είναι η σταθεροποίηση της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας. Αναμένεται επίσης να ειπωθούν πολλά, για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και να προταθούν λύσεις για τη μείωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που ρίχνει ακόμη βαριά τη σκιά του στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει το Φόρουμ είναι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ειδικοί θα τονίσουν τη σημασία βελτιωθούν οι διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θα αναφέρουν ότι περισσότερα βρέφη πεθαίνουν κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης απ’ ότι σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, και επίσης ότι τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από τα αγόρια.

Επίσης το Φόρουμ θα απασχολήσουν οι ελλείψεις της σύγχρονης ιατρικής, οι ανάγκες για νέα ανθεκτικά αντιβιοτικά, αλλά και οι κίνδυνοι διάδοσης ασθενειών σε ένα αλληλεξαρτώμενο κόσμο, όπου πολλές φορές οι γενετικές μεταλλάξεις υποβαθμίζουν ή και περιθωριοποιούν τις ανθρώπινες καινοτομίες. Η παγκόσμια ασφάλεια είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα απασχολήσει το Φόρουμ του Νταβός, καθώς οι εστίες κρίσης και πολέμου στον κόσμο είναι πολλές. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι από αυτό το Φόρουμ δεν θα βγουν ψηφίσματα και διακηρύξεις, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Διακηρυγμένος στόχος του Νταβός είναι η ανταλλαγή ιδεών που θα εμπνεύσουν παγκόσμιες αλλαγές, ιδέες που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων ηγετών, πολιτικών και στελεχών επιχειρήσεων, που θα αφήσουν τις ελβετικές κοιλάδες για να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο σοφότεροι και με περισσότερες ελπίδες για ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και αν ο κόσμος δεν γίνει αμέσως καλύτερος, οι ηγέτες, οι θεσμοί και τα έθνη θα πρέπει να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με δυναμικό τρόπο. Το μήνυμα του Νταβός θα είναι ένα: “Αφήστε τον κόσμο να γίνει πιο ανθεκτικός και πιο ευέλικτος γιατί θα το χρειαστεί”.

Πηγή: BBC                                 SKAI.gr

No comments:

Post a Comment