Wednesday 30 January 2013

Συνάντηση Σαμαρά - ΕρντογάνΣτο κυνήγι των επενδύσεων μετ’ εμποδίων απεργιακών

Παράλυτη παραμένει στην ουσία η πρωτεύουσα εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λεωφορεία, στο (συνδικαλιστικό) εσωτερικό των οποίων συγκρούονται οι «σκληροί» με τους μετριοπαθείς, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό έμφραγμα να συνεχίζεται και χιλιάδες άνθρωποι να μην κατορθώσουν ούτε και χθες να φθάσουν αξιοπρεπώς στους τόπους της εργασίας τους.

Στο μεταξύ, στάση… απειλητικής αναμονής κρατούν και οι αγρότες που πραγματοποιούν επαφές με τον πολιτικό κόσμο. 

Οι Θεσσαλοί δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα στον κόμβο της Νίκαιας της Λάρισας, χωρίς όμως να κλείσουν το δρόμο, αλλά με στόχο, όπως δηλώνουν, να αναδείξουν τα προβλήματά τους και να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες για τα δίκαια αιτήματά τους.

Τελικά, όμως, τα προβλήματα δεν αποφεύχθηκαν, καθώς, προκειμένου να ξεπεράσουν την αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, τετρακόσιοι περίπου Θεσσαλοί αγρότες, λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι και επικαλούμενοι το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, όδευσαν πεζοί επί της ΠΑΘΕ όπου και «στρατοπέδευσαν» επί περίπου ένα τέταρτο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την συνέλευση τους. 

Αυτό το τέταρτο, όμως, στάθηκε αρκετό για να διακοπεί η κυκλοφορία και να γίνει για το διάστημα εκείνο εκτροπή, μέσω Πλατυκάμπου, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσουν σε… αντάρτικο του κάμπου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιούσε διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ με σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. 

Στο Κατάρ, ο κ. Σαμαράς έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας.

Χθες, ο πρωθυπουργός θα συναντήθηκέ με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι και ακολούθησε υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας. 

Σήμερα, συναντάται με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ενώ θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας- Κατάρ την οποία έχει προετοιμάσει ο ΣΕΒ. 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης. 

Ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αν και η ηγεσία του Κατάρ προτιμά για τους τομείς του ενδιαφέροντός της απευθείας διακρατικές συμφωνίες, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τουλάχιστον τη συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω των διεθνών διαγωνισμών. 

Ενδιαφέρον πάντως έχουν και οι συμφωνίες που θα κλείσουν ή έστω θα προετοιμάσουν οι σαράντα περίπου Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα Ντόχα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. 

Μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην αποστολή είναι οι Θανάσης Λαβίδας της LAVIPHARM και επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ, Δημήτρης Καλιτζάντζης (ACTOR S.A.), Γιώργος Περιστέρης (TERNA S.A.), Δημήτρης Κοπελούζος (KOPELOUZOS GROUP), Γεώργιος Στασης (MAMIDAKIS GROUP), Νικόλαος Μάνεσης (HELLENIC HAL YVOURGIA, εκπρόσωπος της οικογένειας Κων/νου Αγγελόπουλου (HALYVOURGIKI INC), Ευκλείδης Ιωαννίδης (VIOHALCO S.A), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (TITAN CEMENT C.O.), Χριστόφορος Χατζηγεωργίου (ALUMIL S.A.), Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES S.A), Νικόλαος Τσάκος (TSAKOS E.N. Ltd), Νίκος Ευθυμιάδης (REDESTOS S.A.), Ευθύμιος Ευθυμιάδης (AGRITEX ENERGY S.A.), Γεώργιος Αποστολόπουλος (ATHENS MEDICAL CENTER), Σπύρος Δημοτσάντος (MEDICON HELLAS S.A.), Ευάγγελος Σπανός (BIOMEDICINE GROUP), Θεόδωρος Βάρδας (VARDAS S.A.), Στέλιος Σταυρίδης (ΕΥΔΑΠ).

Στην Ντόχα βρίσκονται και εκπρόσωποι των τεσσάρων Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, ο Κωνσταντίνος Πιλάλης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ο Δημήτρης Παντερμαλής (Μουσείο Ακρόπολης). 

Σε επίσκεψη στο Κατάρ βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε  συνάντηση ο κ. Σαμαράς, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν και οι δύο. 

Σχετικά με τη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά. ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει και η θέληση να λυθούν».

Πρόσθεσε ότι στις 5 Μαρτίου θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τους υπουργούς του για κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων. Σε ερώτηση για το αν από την πλευρά του έθεσε ζήτημα ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι συζητήθηκαν μόνο επιγραμματικά τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν, πάντα επιγραμματικά, ήταν η πρόσφατη τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους της μειονότητας, η δημιουργία του τεμένους στην Αθήνα ενώ από την ελληνική πλευρά, το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην θάλασσα.   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment