Wednesday, 23 January 2013


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Κομισιόν: Αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία του 2009

«Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα» δήλωσε σήμερα η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας, Αλγκρίντας Σεμέτα.

Κομισιόν: Αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία του 2009
Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2010, η Eurostat έχει αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα και υιοθετουνται χωρίς επιφυλαξεις. «Αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικής προόδου, που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων, αλλά και αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη Eurostat» δήλωσε η Ε. Τρέινορ.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα των στατιστικών στοιχείων των χωρών της ΕΕ.
Χτες Τρίτη, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δύο στελεχών της Αρχής, για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Την ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χ. Λακαφώσης, ύστερα από παραγγελία των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι διενήργησαν τη δικαστική έρευνα και ζήτησαν την απαγγελία κατηγορίας για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.
Επιπλέον, σε βάρος του κ. Γεωργίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος.
Οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς η άσκηση ποινικής δίωξης και μάλιστα για αδίκημα, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, εξηγούνται και αναλύονται στο 72 σελίδων πόρισμά τους.
Η έρευνα των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε μιλήσει περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας, για το 2009, με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η κ. Γεωργαντά, στην πολύωρη κατάθεσή της στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε ισχυριστεί ότι, με μη αποδεκτή μεθοδολογία, το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Ειδικός ανακριτής
Η τεραστίου όγκου δικογραφία της υπόθεσης αναμένεται να ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως άλλωστε ζήτησαν και οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στη διάρκεια της έρευνάς του ο ανακριτής θα διαπιστώσει επίσης εάν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης η οποία βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, όπως και η συμμετοχή άλλων προσώπων.
Σημειώνεται ότι η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση, είχε σταλεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τους οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο, για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.     ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment