Thursday, 24 January 2013


Πολιτική

Επικρίσεις στον Κάμερον από Βερολίνο και Παρίσι

Λεπτές ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει ο Nτ. Κάμερον στην ομιλία του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Nα παραμείνει στην ΕΕ, καλεί τη Μ. Βρετανία η καγκελάριος Ά. Μέρκελ.
Λεπτές ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιεζόμενος από τη μια πλευρά από την αναζωογονημένη πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός του και από την άλλη από τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη, ένα μέτωπο που περιλαμβάνει τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, την πλειονότητα των επιχειρηματιών και κυρίως τις ΗΠΑ, ο βρετανός πρωθυπουργός μετέθεσε, ουσιαστικά το πρόβλημα στο μέλλον. Δεσμεύθηκε να προβεί σε διαπραγματεύσεις για μία νέα σχέση με την Ευρώπη καθώς και να θέσει το ζήτημα προς δημοψήφισμα σε πέντε χρόνια, εφόσον φυσικά επικρατήσει στις επόμενες εκλογές.
Η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον δεν περιείχε εκπλήξεις. Κινήθηκε στις γραμμές που είχαν ήδη κοινοποιηθεί περί δημιουργίας μιας νέας σχέσης με την Ευρώπη. Στην προσπάθειά του να αδρανοποιήσει το εσωτερικό μέτωπο, υποσχέθηκε να εργαστεί, μαζί με άλλες χώρες, για μία Ευρώπη με διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες, μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία θα προηγούνται οι αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων και όχι των Βρυξελλών. Υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μιας Ευρώπης διαιρεμένης σε δύο ομάδες, την ευρωζώνη και τους υπόλοιπους, είναι υπαρκτός και γι’αυτό ακριβώς απαιτείται ένα νέο Σύμφωνο που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της ΕΕ ως σύνολο.
«Ναι» ή «Όχι» στην Ευρώπη το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Aπό τη σημερινή ομιλία του Ντέιβιντ ΚάμερονAπό τη σημερινή ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε τους κινδύνους για αποδυνάμωση της επιρροής της ΕΕ στη διεθνή αρρένα, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσλειτουργίες της, επικρίνοντας ταυτόχρονα όσους από το κόμμα του διαφημίζουν μια σχέση με τις Βρυξέλλες όπως αυτής της Νορβηγίας ή της Ελβετίας, χώρες που, όπως τόνισε, ακριβοπληρώνουν το προνόμιο σύμπραξής τους με την Ευρώπη χωρίς να έχουν δικαιώματα. Υποσχέθηκε δε πως θα διαπραγματευθεί σθεναρά ένα νέο «modus vivendi» και εφόσον το πετύχει, θα ηγηθεί ο ίδιος της εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως μετά τις διαπραγματεύσεις το ερώτημα που θα τεθεί προς δημοψήφισμα στο μέσον της επόμενης βουλής θα είναι «ναι»η «όχι» στην Ευρώπη.
Η ομιλία Κάμερον περιείχε πολλά «αν» και ελάχιστες βεβαιότητες. Άφησε δε αναπάντητη την πιο κρίσιμη ερώτηση για το «τι μέλει γενέσθαι» στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους εταίρους.«Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και ριψοκίνδυνος και πιστεύω ότι θα πετύχουμε να κλείσει δια παντός ένα ζήτημα που διχάζει εδω και χρόνια τη χώρα», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Σφοδρή είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι θέτει τη χώρα σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με  αρνητικές για την οικονομία επιπτώσεις. Από την αντίπερα όχθη, πλήρως ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόριδες, εκπρόσωπος των οποίων είπε χαρακτηριστικά: « Ήταν η ομιλία που περιμέναμε εδώ και χρόνια».
Δεν υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ
H Άγκελα Μέρκελ επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕH Άγκελα Μέρκελ επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ
Να παραμείνει στην ΕΕ κάλεσε τη Βρετανία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Επιθυμώ την ενεργό παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος σχολιάζοντας την ομιλία του Ντ. Κάμερον για την αναθεώρηση της ευρωβρετανικής σχέσης. Η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε το βρετανό πρωθυπουργό ότι θα διεξαχθούν εντατικές συζητήσεις με θέμα τις βρετανικές επιθυμίες. «Ευρώπη σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να αναζητούμε έντιμες συμβιβαστικές λύσεις» πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Δεν θα πρέπει όλα να αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μια πολιτική επιλογής μόνο των πλεονεκτημάτων», απαντά ο Γκίντο Βεστερβέλε στον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών καλεί το Λονδίνο να παραμείνει ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της ΕΕ και υπογραμμίζει πως αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη και όχι λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς διαμήνυσε στον κ. Κάμερον πως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη αλά καρτ, όπου ο καθένας μπορεί να διαλέγει αυτό που του αρέσει. Είναι όπως σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Δεν μπορείς να γίνεις μέλος του και μετά να θέλεις να παίξεις εκεί ράγκμπυ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαμπιούς. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο Λοράν Φαμπιούς υπογράμμισε ότι «αυτό θα μπορούσε να αποβεί αρνητικό για την ίδια τη Βρετανία».Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Γαλλία θα υποδεχθεί με κόκκινο χαλί τις βρετανικές επιχειρήσεις όταν το Λονδίνο θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Πρόκειται για έναν υπαινιγμό-απάντηση σε παλαιότερο ανάλογο σχόλιο του Κάμερον, όταν η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους.
«Να γίνει τώρα το δημοψήφισμα»
Η ΕΕ χρειάζεται τη Βρετανία ως ισότιμο μέλος υπογράμμισε σε δήλωσή του και ο Μάρτιν ΣουλτςΗ ΕΕ χρειάζεται τη Βρετανία ως ισότιμο μέλος υπογράμμισε σε δήλωσή του και ο Μάρτιν Σουλτς
«Η ΕΕ χρειάζεται τη Βρετανία ως πλήρες και ισότιμο μέλος», σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για να προσθέσει ότι «δεν συνιστά πραγματική προοπτική η Ευρώπη αλά καρτ του Κάμερον». Τέλος, έντονα επικριτικός έναντι του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Γκίντερ Κριχμπάουμ, ο οποίος καλεί το βρετανό πρωθυπουργό να διενεργήσει τώρα το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. «Δεν υπάρχει λόγος να αναβάλει κανείς την απόφαση, καθώς όλα τα επιχειρήματα έχουν κατατεθεί», τονίζει ο γερμανός βουλευτής, χαρακτηρίζοντας «χαμένη ευκαιρία» την ομιλία του κ. Κάμερον.
Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment