Monday 21 January 2013


Επισκόπηση τύπου

Αισιόδοξος ο Γ. Στουρνάρας για την ανάπτυξη

Επιστροφή στην ανάπτυξη περί τα τέλη του 2013 προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του προς την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
O έλληνας υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι το 2014 θα μπορούσε να είναι η χρονιά με συνεχές θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας. Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Γ. Στουρνάρας και για την πορεία των δημοσιονομικών: είναι πιθανό, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα να πετύχει ήδη κατά την τρέχουσα χρονιά ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν αφορά μόνον τους αριθμούς, αλλά και το ζήτημα ανάκτησης χαμένης αξιοπιστίας. «Αυτό είναι προτεραιότητά μας και έχουμε ήδη και τις πρώτες επιτυχίες». Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρεται στην επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή
«Eάν όλα πάνε καλά, τότε το πακέτο λιτότητας (του 2012) θα είναι το τελευταίο».«Eάν όλα πάνε καλά, τότε το πακέτο λιτότητας (του 2012) θα είναι το τελευταίο».
«Οι αγορές», όπως λέει, «πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Αναφέρεται επίσης στην αύξηση των εξαγωγών την περασμένη χρονιά κατά 13 %, σχολιάζοντας: «Αυτό δείχνει: ανακτούμε την ανταγωνιστικότητά μας».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ ότι η βάναυση πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα πιθανότατα κινείται ενάντια στις πεποιθήσεις του και πως την ακολουθεί μόνον επειδή αναγκάζεται από την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Όχι, πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να πετύχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους».

Παραδέχεται όμως ότι εάν ο ίδιος καθόριζε την ατζέντα, τότε η διαδικασία προσαρμογής θα κυλούσε πιο σταδιακά, προκειμένου να αμβλυνθούν τα σκληρά σημεία.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «εάν όλα πάνε καλά, τότε το πακέτο λιτότητας (του 2012) θα είναι το τελευταίο».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης                                     dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment