Wednesday, 30 January 2013


Πολιτική

Διελκυστίνδα για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα που τη θέλουν να συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός πακέτου στήριξης προς την Λευκωσία. Όλα δείχνουν ότι η βοήθεια προς την Κύπρο αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη «ευρωθρίλερ».
«Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, ωστόσο η πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι τόσο ισχυρή που αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με δεδομένο ότι η Λευκωσία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι μικρότερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
«Παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα περί αλλαγής στάσης του Βερολίνου
O Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε ότι η γερμανική στάση έναντι του ζητήματος της Κύπρου έχει αλλάξειO Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε ότι η γερμανική στάση έναντι του ζητήματος της Κύπρου έχει αλλάξει.
Τους εν λόγω ισχυρισμούς έσπευσε, ωστόσο, να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε ότι η γερμανική στάση έναντι του ζητήματος της Κύπρου έχει αλλάξει. Χαρακτήρισε μάλιστα τα σχετικά δημοσιεύματα «παραπλανητικά» και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Κύπρο, καθώς θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα. Επανέλαβε επίσης το επιχείρημα ότι η δανειακή βοήθεια μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο εφόσον κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Αντιδρούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι
Διαφωνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με την έγκριση ενός πακέτου στήριξης της ΚύπρουΔιαφωνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με την έγκριση ενός πακέτου στήριξης της Κύπρου.
Την ίδια ώρα οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής για την Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε βοήθεια εφόσον «το πρόγραμμα επιτρέπει το ξέπλυμα χρήματος, το φορολογικό ντάμπινγκ και τη φοροδιαφυγή». Αλλά και οι πράσινοι ζητούν δράσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος προτού εγκριθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα, καθώς με τα χρήματα της βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές, με την χαμηλή φορολογία, προσέλκυσαν κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από ρώσους καταθέτες», γράφει η Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή καθιστά αβέβαιη την έγκριση του πακέτου βοήθειας στη γερμανική βουλή.
Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε, στο πλαίσιο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων, ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική. Υπό την έννοια αυτή δεν τίθεται θέμα διάσωσής της. Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.
Ευρωπαϊκές επικρίσεις προς το Βερολίνο
Αξιωματούχοι της ΕΕ επικρίνουν έντονα τις γερμανικές ενστάσεις αναφορικά με τη συστημική σημασία της Κύπρου.Αξιωματούχοι της ΕΕ επικρίνουν έντονα τις γερμανικές ενστάσεις αναφορικά με τη συστημική σημασία της Κύπρου.
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη, οι οπαδοί της διάσωσης της Κύπρου υπενθυμίζουν ότι είναι θεμιτή η αξίωση της Κύπρου να λάβει βοήθεια και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, «η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην ευρωζώνη». Αξιωματούχοι της ΕΕ επικρίνουν έντονα τις γερμανικές ενστάσεις αναφορικά με τη συστημική σημασία της Κύπρου. «Δεν γίνονται σχεδόν καθόλου συζητήσεις για το θέμα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για μια γερμανική συζήτηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος και διευκρίνισε: «Η οικονομία της Κύπρου αντιστοιχεί στο 0,15% της ευρωπαϊκής οικονομίας και κάτω από κανονικές συνθήκες δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται, «θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν η πολύμηνη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη προκαλούσε αβεβαιότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και Μάρτιν Λουκ. Ο οικονομικός αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS, σε δηλώσεις του στο afp, επισημαίνει: «Πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει προβλήματα».
Πάντως, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, στις Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει πολύ οι προετοιμασίες για την έγκριση ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται: «Εκτιμούμε ότι η οριστική συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».
Γιούνκερ: Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα της Κύπρου
«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα της Κύπρου», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα της Κύπρου», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα της Κύπρου», τονίζει σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι «η Κύπρος και η ευρωζώνη βρίσκονται ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης και ο χρόνος πιέζει». Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα εκεί, «υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, ακόμα και από αυτήν την τόσο μικρή οικονομία», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας -κατόπιν σχετικής ερώτησης- ότι «η διάσωση της Ελλάδας δεν έγινε με κάθε τίμημα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στην περίπτωση της Κύπρου. Πρέπει όμως να αναληφθεί δράση», υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ.
Σταμάτης Ασημένιος, SZ, afp
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                              dw de

No comments:

Post a Comment