Friday 18 January 2013

Εδώ Βρυξέλλες : “Αντεπίθεση” της Κύπρου για τις κατηγορίες περί μαύρου χρήματος
Του ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Νίκου Χρυσολωρά
twitter: @nchrysoloras
Στην αντεπίθεση περνάει η Κύπρος για τις κατηγορίες που ακούγονται σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο νησί. Η εφημερίδα Financial Timesαποκαλύπτει την παρουσίαση που έγινε στους Ευρωπαίους πρεσβευτές στη Λευκωσία, στην οποία επισημαίνεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει εφαρμόσει όλη τη σχετική νομοθεσία.
- Το θέμα της Κύπρου, η Ελλάδα, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.  Και επισήμως υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Γερούν Νταϊσελμπλούμ, με την υποστήριξη της Γερμανίας.
- Από τις 19 Ιανουαρίου 2013, όλες οι νέες άδειες οδήγησης που εκδίδονται σε ολόκληρη την ΕΕθα έχουν σχήμα πλαστικής «πιστωτικής κάρτας» (κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα), με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρότερη προστασία της ασφάλειας. Η νέα ευρωπαϊκή άδεια θα αντικαταστήσει σταδιακά τα πάνω από 100 διαφορετικά χάρτινα και πλαστικά μοντέλα που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι άδειες πρέπει να ανανεώνονται για οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστές, κάθε 10-15 έτη, ανάλογα με το κράτος μέλος. Για τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών οι άδειες πρέπει να ανανεώνονται ανά πενταετία και για την ανανέωση είναι αναγκαία η ιατρική εξέταση. Στις σχετικές διατάξεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: α) Μεγαλύτερο όριο ηλικίας για άμεση πρόσβαση (μέσω πρακτικών και θεωρητικών δοκιμασιών) σε άδειες για τις ισχυρότερες μοτοσικλέτες, από το ισχύον 21ο στο 24ο έτος της ηλικίας, β) αύξηση του ορίου ηλικίας, καθώς και εισαγωγή επιπλέον σταδίων στη διαδρομή για την προοδευτική πρόσβαση. Το νέο καθεστώς απαιτεί εμπειρία οδήγησης τουλάχιστον τεσσάρων ετών (αντί δύο) με λιγότερο ισχυρές μοτοσικλέτες πριν από την έκδοση άδειας οδήγησης για τις ισχυρότερες.
- Εγκρίθηκε από Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η αποστολή εκπαιδευτικής στρατιωτικής δύναμης Μαλί. Η αποστολή θα έχει διάρκεια 15 μηνών.
- Αναβλήθηκε η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στο Άμστερνταμ, για τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην Αλγερία. Στα σημεία της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο κ. Κάμερον προειδοποιεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στις Βρυξέλλες.
- Μεγάλη αύξηση 5.8% στις αιτήσεις κατοχύρωσης Ευρωπαϊκής ευρεσιτεχνίας το 2012. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο ευρεσιτεχνιών εξέδωσε 65.700 άδειες το 2012, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
- Μειώνεται η διαφορά μεταξύ Κεντροαριστεράς και της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα στην Ιταλία. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται με 33%, ακολουθεί η συμμαχία του Μπερλουσκόνι με 27,2%, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι συγκεντρώνει 13,7%.
- Στο 11,5% του συνόλου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.
- Συστάσεις προς τη Γαλλία να εντείνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, προειδοποιώντας παράλληλα για το υψηλό χρέος της χώρας.
- Για «φούσκα» στην αγορά ομολόγων των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προειδοποιούν με εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
- Απογοητευμένη εμφανίζεται η Γερμανική κυβέρνηση με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής και στο www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment