Thursday 17 January 2013


Η Βουλή ψήφισε προανακριτική μόνο για Παπακωνσταντίνου
Στο ξεκίνημα της εβδομάδας το ξεκίνημα των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, σε ένα μήνα αναμένεται το πόρισμα.

Μόνο για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα συγκροτηθεί τελικώς ειδική επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και παρών 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών».
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Κάλπη για Γ. Παπακωνσταντίνου
Πρώτη πρόταση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
«Ναι» 265, κατά 6, παρών 3
Δεύτερη πρόταση (ΣΥΡΙΖΑ)
«Ναι» 129, κατά 26, παρών 4
Τρίτη πρόταση (ΑΝΕΛ- ΧΑ)
«Ναι» 110, κατά 28, παρών 3
Κάλπη για Ευ. Βενιζέλο
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
«Ναι», 124, κατά 24, παρών 2
Πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ
«Ναι» 104, κατά 23, παρών 1
Κάλπη για Γ. Παπανδρέου
Πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ
«Ναι» 80, κατά 19, παρών 8
Κάλπη για Λ. Παπαδήμο
Πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ
«Ναι» 63, κατά 34, παρών 6
Ο Π. Καμμένος, εξερχόμενος από τη Βουλή τόνισε: «Μία νύχτα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εκβιασμούς. Κι όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα».
Πριν την ψηφοφορία
Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.
«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.
Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

1 comment:

  1. γιατί κύριοι βουλευτές τέτοια διχαστική διατριβή

    ReplyDelete