Friday 25 January 2013

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΑ Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΗ Ατζέντα της Ανάπτυξης
25/01/2013
Την Ατζέντα της Ανάπτυξης έθεσε προς συζήτηση ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, που προήδρευσε για πρώτη φορά στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN, επισημαίνοντας, έτσι, στην πράξη, πως η Ανάπτυξη θα είναι μία από τις τρείς, μεγάλες προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται, πως Ιρλανδική Προεδρία, το πρόγραμμα της οποίας παρουσίασε ο κ. Noonan στους συναδέλφους του, θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές της, στη Σταθερότητα, την Ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, και εδώ ο ρόλος του ECOFIN είναι κεντρικός, διότι πρέπει να προωθήσει θέματα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της φορολογίας και της οικονομίας.

Σημειώνουμε, εξάλλου, πως, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν συναντηθεί στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Staffan Nilsson, η ΕΟΚΕ συνέστησε να προωθηθεί ένα «Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη» (New Deal), επικεντρωμένο σε μείζονα στοχοθετημένα προγράμματα προς ανάληψη σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς που μπορούν να θέσουν εκ νέου σε κίνηση την οικονομία της ΕΕ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Γενικά, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει γίνει από κάθε πλευρά αντιληπτό, στην ΕΕ, ότι πρέπει να μεταφερθεί από λόγια σε έργα, διαφορετικά οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Στα άλλα θέματα που προωθεί η Ιρλανδική προεδρία είναι η καθιέρωση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ), που προωθείται με τη διαδικασία της ενισχυμένες συνεργασίας, και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση από 11 κράτη μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η Ιρλανδία δεν μετέχει, και δε θα εφαρμόσει τον φόρο αυτό, αλλά ως Προεδρεύουσα στην ΕΕ χώρα προωθεί το θέμα.

(Οι χώρες που μετέχουν είναι: Γαλλία, Γερμανία Βέλγιο, Αυστρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία και Εσθονία) 

Άλλα θέματα

Συζητήθηκαν επίσης, το θέμα των Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και οι δύο κανονισμοί, που προωθούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και ενισχύουν τη δημοσιονομική εποπτεία, οι οποίοι δεν έχουν, ακόμη, εγκριθεί.

Ακόμη, συζητείται ένα πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και της φορολογικής απάτης, καθώς και το μέλλον της ΟΝΕ


marina anastas.kourbela 

No comments:

Post a Comment