Tuesday 29 January 2013


Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 20:17 | 

Έρευνα για την «Ψηφιακή Σύγκλιση»: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

Περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το ΔιαδίκτυοΠερίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο© Google Inc.
Με αργούς ρυθμούς συγκλίνει η Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη στα τεχνολογικά πεδία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, με την υποστήριξη τής Google, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο κοινό.
Οι τάσεις σύνδεσης με το διαδίκτυο, όπως ανέφερε ο Άγγελος Τσακανίκας, διευθυντής Έρευνας τού ΙΟΒΕ, είναι υψηλότερες στις μικρότερες ηλικίες (80% του τμήματος 16-24 ετών), ενώ η μόρφωση και το εισόδημα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο (94% των Ελλήνων με υψηλή μόρφωση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πάνω από 50% των Ελλήνων με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ έχουν online πρόσβαση).

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, τα ποσοστά σύνδεσής τους βρίσκονται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδα - 93%, Ε.Ε. 27-95%), ωστόσο αυτά μειώνονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 άτομα προσωπικό. Η επέκταση της χρήσης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης φαίνεται να είναι αργή, λόγω των σύνθετων διαδικασιών, της διστακτικότητας στην παροχή στοιχείων από χρήστες και των μη ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή 93% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά μόλις 4% κάνει τις παραγγελίες του online. Το 13% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έναντι τού 32% τής Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 24% των επιχειρήσεων, που προτιμούν να μην συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις διαθέσιμες πλατφόρμες, ενώ το 22% από αυτές βρίσκουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπερβολικά περίπλοκες ή χρονοβόρες. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (άνω του 14%) πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν την ανταλλαγή έντυπης αλληλογραφίας, ή προσωπικές επισκέψεις στο δημόσιο οργανισμό, ενώ το 13% των επιχειρηματιών δεν είναι ενημερωμένο σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Διονύσης Κολοκοτσάς, από την Google Ελλάδας, επισήμανε ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει πως υπάρχει περιθώριο, αλλά και ευκαιρία, για την επιτάχυνση της χρήσης του Διαδικτύου στη χώρα μας. Το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναλάβουμε δράση για την περαιτέρω ενσωμάτωση του Διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή, είπε χαρακτηριστικά.

No comments:

Post a Comment