Thursday 31 January 2013

Ποιοι «απειλούν» τον Γιάννη Στουρνάρα
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Για ένα ολόκληρο εξάμηνο, η τρικομματικής υποστηρίξεως κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλήθηκε στη γνωστή μακρά διαπραγμάτευση με τα μεγάλα κράτη. Η σκληρή αυτή φάση στέφθηκε με επιτυχία. Κινδυνεύει, όμως, τώρα που ήρθε η ώρα της εφαρμογής, να υπάρξουν «απίθανες κόντρες». Το πρόσωπο που ήδη βρίσκεται στο κέντρο των επιθέσεων είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών. Αν ο κ. Στουρνάρας ήταν παιδί του κομματικού σωλήνα, θα είχε ήδη συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες να υποχρεωθεί σε παραίτηση, παρά την προφανή υποστήριξη του Αντώνη Σαμαρά.
Κάποιοι αδημονούν, ακριβώς επειδή δεν έχει ακόμη διαφανεί η πιθανότητα αποχώρησης του τεχνοκράτη υπουργού. Εξυφαίνουν, λοιπόν, σενάρια τρόμου για τη δεξιά παράταξη, με θύτη τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό. Στον χώρο της Ν.Δ. υπάρχει ενδιαφέρον παρελθόν. Θυμόμαστε πόσο γρήγορα και με πόσο μίσος αντιμετώπισε η «παλαιά Δεξιά» την προσπάθεια του κ. Αλογοσκούφη να περιορίσει, το καλοκαίρι 2008, το πιο ενεργό ηφαίστειο φοροδιαφυγής. Ηρκεσε η σκέψη της φορολογίας εισοδήματος «από το πρώτο ευρώ» για επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες για να κατακλυστεί ο Κώστας Καραμανλής από εισηγήσεις βάναυσης τιμωρίας του τότε υπουργού.
Το μυστικό εκείνης της περιόδου ήταν πως ο Αλογοσκούφης (που σήμερα τα έχει βρει απολύτως με τους απηνείς διώκτες του) επεδείκνυε ανοχή και σε άλλες «ρετσέτες» των φραγκολεβαντίνων, δηλαδή των διεθνών οργανισμών τύπου ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, προκειμένου να δώσει υπερεξουσίες στις εφορίες.
Να σκεφτείτε ότι ο τότε «τσάρος» είχε πολύ ορθώς καθιερώσει ενιαίο μικρό και ρεαλιστικό φόρο για τα ακίνητα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους φόρους μεταβίβασης και κληρονομιάς. Ακριβώς αυτό που πρέπει να επαναφέρουμε.
Κι όμως, παρά το μεγάλο (και απολύτως ορθολογικό!) δώρο που είχε κάνει στην «τάξη των ιδιοκτητών», τα δεξιά στελέχη δεν δίστασαν «να ζητήσουν το τομάρι του».
Με την οικοδομή να ψυχορραγεί, το τραγικό δίδυμο Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου επανέφερε τους μεγάλους φόρους, τινάζοντας στον αέρα τη ρευστότητα της αγοράς. Διευκόλυναν το πλήρες ξέσπασμα της φούσκας των ακινήτων, που είχε ξεκινήσει το 2008, εντάθηκε το 2009 και, σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία του 2010, εκδηλώθηκε πλήρως το 2010. Η ασύστολη φορολογία μοιάζει με ληστεία όσων ακόμη υποστηρίζουν την ανάγκη προσαρμογής αυτής της χώρας.
Η υπερβολική φορολογική πίεση στα ακίνητα κοστίζει ήδη στον κ. Στουρνάρα αμέτρητες εκδηλώσεις μίσους. Ξεχωρίζουν οι ίδιοι παλαιοί οπαδοί της δήθεν «λαϊκής», δήθεν «καραμανλικής», σίγουρα όμως «πολύ Δεξιάς». Το κακό είναι ότι και δίκιο έχουν και όλοι οι άλλοι συμφωνούμε μαζί τους.
Πείτε μας τη γνώμη σας
kathimerini
Σχόλια


Θα θέλατε να μας πείτε τί ακριβώς άλλαξε ο "τεχνοκράτης" κος Στουρνάρας ;;
Mήπως σταμάτησε την σφαγή των συνταξιούχων ή ανεζήτησε νέους πόρους από τους
φοροφυγάδες ;;
Μήπως βελτίωσε ή απλοποίησε τον λαβύρινθο των εισπρακτικών διατάξεων ;;
Μήπως επέφερε την παραμικρή έστω βελτίωση στα τελωνεία ;;
Τελικά σε τί διαφέρει από τους μη τεχνοκράτες προκατόχους του θώκου του ;;
Σίγουρα πάντως όχι σε ματαιδοξία και μικρομεγαλισμό (θυμίζει έντονα Παπακωνσταντίνου)
καθώς τα πρώτα δείγματα πολιτικής θέσεως ήταν η απόπειρα απόσεισης των αμαρτιών του
παρελθόντος από τον ΓΑΠ και η μεταφορά τους προς Καραμανλή, υπό τις επιδοκιμασίες
πολλών και διαφόρων γιγάντων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.
Σχολίασε ο/η Κώστας Δ. | 

Προς σχόλιο GKAM
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Για να συμπληρώσω επίσης την αλαζονεία του εν λόγω ατόμου όταν το ρώτησαν πριν απο λίγο καιρό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η απάντησή του; " Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάρουμε και άλλα " Μέ ένα ύφος δέκα Καρδιναλίων. Λες και πατά μυρμήγκια το άτομο και δεν απευθύνεται σε ανθρώπους.
Είναι όχι απλά μισητός αλλά το κυριώτερο προκλητικός με την στάση και τα λόγια του.
Για να μην αναφερθώ στα μαγειρέματα που έκανε το 2001 σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας έτσι ώστε να μπούμε στο ευρώ.
Αλλα έτσι είναι. Ο πρώην κολλητός του Σημιτάκου τα έχει βρεί τώρα με τον ΛΑΙΚΌ δεξιό Σαμαρά ( που τότε ούτε στα ματια δεν τον κοιτούσε ) και σήμερα ηγείται του ισχυρότερου Υπουργείου της χώρας με συνεργάτες το άθλιο εξάμβλωμα της τρικκοματικής σκιώδους κυβέρνησης για να σώσει την χώρα απο τον γκρεμό.
Και μετά μας φταίνε οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι Χρυσαυγίτες.
Ε ρε σε τι καιρούς ζούμε και τι θα δούνε ακόμα τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας.
Σχολίασε ο/η ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | 

Για ποια 'μακρα διαπραγματευση που στεφθηκε απο επιτυχια' μιλαει ο κ. συντακτης;
Εννοειτε τον 'τεχνοκρατη' Στουρναρα που κυβερναει με πραξεις νομοθετικου περιεχομενου; Εγω απορω που βρισκεται ακομη στη θεση του.
Σχολίασε ο/η LCK | 

"......Κάποιοι αδημονούν, ακριβώς επειδή δεν έχει ακόμη διαφανεί η πιθανότητα αποχώρησης του τεχνοκράτη υπουργού.......Με την οικοδομή να ψυχορραγεί, το τραγικό δίδυμο Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου επανέφερε τους μεγάλους φόρους, τινάζοντας στον αέρα τη ρευστότητα της αγοράς.......Η υπερβολική φορολογική πίεση στα ακίνητα κοστίζει ήδη στον κ. Στουρνάρα αμέτρητες εκδηλώσεις μίσους. Ξεχωρίζουν οι ίδιοι παλαιοί οπαδοί της δήθεν «λαϊκής», δήθεν «καραμανλικής», σίγουρα όμως «πολύ Δεξιάς». Το κακό είναι ότι και δίκιο έχουν και όλοι οι άλλοι συμφωνούμε μαζί τους......"
Λετε λοιπον, κ. Παπαδημητριου. να μας φυγει ο αλαζονας υπουργος και να αντικασταθει απο τον λιγοτερο αλαζονα, αλλα ημετερο, Σταϊκουρα; Η πιεση στα ακινητα θα ελαφρυνθει, οπως ακουσαμε. Και τοτε τι θα γινει; Ο Στουρναρας στην κορυφη του Πασοκ;
Σχολίασε ο/η Zygos | 

Κύριε Παπαδημητρίου,
Σας παρακολουθώ καιρό και συμφωνώ με πολλά από όσα λέτε. Μόνο που σήμερα, διαβάζοντας το άρθρο σας, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού το πάτε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φράση
"Το μυστικό εκείνης της περιόδου ήταν πως ο Αλογοσκούφης (που σήμερα τα έχει βρει απολύτως με τους απηνείς διώκτες του) επεδείκνυε ανοχή και σε άλλες «ρετσέτες» των φραγκολεβαντίνων, δηλαδή των διεθνών οργανισμών τύπου ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, προκειμένου να δώσει υπερεξουσίες στις εφορίες."
Δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Σχολίασε ο/η George | 

Κύριε Παπαδημητρίου,
Ο κ.Στουρνάρας αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση...Η υπερφορολόγηση της κατοικίας και η οριστική διαλυση της οικοδομής να είστε βέβαιος ότι θα σημάνει τη κατάρρευση της Ν.Δ. του κ.Σαμαρά και του κ.Στουρνάρα. Σκέφτονται φόρο μέχρι και 2,5%/έτος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Δίκαιος φόρος!!!!! Για κάτι που δεν αποφέρει έσοδα και έχει ήδη πληρωσει ΦΠΑ και Φ.Μ. κατά την αγορά του....
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν πίστεψα τον κ.Σαμαρά για τις φορολογικές ελαφρύνσεις του καθώς δεν μιλούσε για απολύσεις και αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Αντί να κλείνουν τα κρατικά κανάλια προσλαμβάνουν τους δικούς τους!!!!
κ. κρατικοδίαιτε Στουρνάρα ανάπτυξη χωρίς περιορισμό της γραφειοκρατίας και ΡΙΖΙΚΗΣ αλλαγής του ασφαλιστικού ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!
Με εκτίμηση
Χ.Σ.
Σχολίασε ο/η Chris 1979 | 

Τα ΦΑΠ κλπ τα εφτιαξε ο γαπ και τωρα υπερθεματιζει η δημαρ και θα γινει ο ταφος των αριστερων. Για να σωθει ο Στουρναρας αρκει να πει: οι φοροι περιουσιας απο τα 3 δις θα πεσουν στο μισο. Ο Σαμαρας δεν εχει πει την τελευται λεξη.
Σχολίασε ο/η ΠΗΤΕΡ | 

Ο Στουρνάρας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζουν όλοι οι υπουργοί οικονομικών εδώ και δεκαετίες.
Η μια εξήγηση, που πολύ θα θέλατε να ισχύει κ. Παπαδημητρίου, είναι ότι αυτό γίνεται γιατί είναι ένας αδέκαστος τεχνοκράτης χωρίς κομματικούς δεσμούς που αγνοόντας γενναία τις κομματικές και πολιτικές παραμέτρους συγκρούεται με συμφέροντα ώστε να στρώσει την οικονομία της χώρας.
Η άλλη εξήγηση είναι ότι εφαρμόζει τις ίδιες ακριβώς πολιτικές με τους προκατόχους του στον βαθμό που του επιτρέπουν οι καιροί με τέτοιες μικροδιαφορές που δεν αξίζει καν τον κόπο να μνημονέυονται...
Υποψιάζομαι ότι είναι το δεύτερο. Επίσης υποψιάζομαι ότι όποιος πιστεύει ότι είναι το πρώτο, είναι αφελής και ηλίθιος. Ή δημοσιογράφος της Καθημερινής.
Σχολίασε ο/η Groucho | 

Δηλαδή η έκδηλη και πρόδηλη αλαζονεία του ανδρός, βοηθάει στο να τον κάνει συμπαθή?
Επίσης, η διαρκής εκφορά απειλών ( μέχρι και γιά ανέγερση ειδικών φυλακών γιά 'φοροφυγάδες') κατά των παραγωγικών τάξεων της χώρας , τον κάνει μέ περισσό κύρος?
Το γεγονός οτι κρατάει όλη των χώρα δέσμια της αυθαιρεσίας παρατείνοντας τις φορολογικές παραγραφές ( ότι παρεγράφετο το ...2006 , ακόμη ακκρεμεί !!) τον κάνει αξιόπιστο?
Η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα ύψη σε μιά αγορά που έχει καθιζάνει τελείως, τον κάνει αξιολάτρευτο?
Ειπώθηκε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν η 'τελυταία ελπίς του κατεστημένου'. Μάλλον η τελευταία ελπίς της Μέρκελ ήταν.
Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Στουρνάρας ποδοπατά βάναυσα το Σύνταγμα σε κάθε ευκαιρία.
Χτές ψήφισε το να δημεύει η εφορία περιουσίες ... υπόπτων, πρίν κάν υπάρξει δικαστική κρίση.
Αυτό και αν είναι κόντρα σε κάθε έννοια κράτους δικαίου.
Είναι λοιπόν παράδοξο να υπάρχουν διαμαρτυρίες κατά του εν λόγω κυρίου? Παράδοξο είναι ότι ο 'κύριος' αυτός συνεχίζει ακόμη να βυσσοδομεί κατά του συντάγματος !!!
Θεωρεί εαυτόν στο απυρόβλητο από την ώρα που προσκύνησε. Ομως κάποια στιγμή κάποιο δικαστήριο θα υπερασπιστεί το σύνταγμα, και τότε ...
Σχολίασε ο/η GKAM | 

Τα ΦΑΠ 2010-11-12 είναι "έμπνευση" ΓΑΠ-ΠΑΠ-ΣΑΧ και φυσικά το χαράτσι του Μπένι. Γι' αυτά σίγουρα δεν φταίει ο Στουρνάρας (μπορεί πάντα να τα καταργήσει και διορθώσει). Μπορεί να συνεχίσει τα λάθη τους και να 'χει την ίδια κατάληξη. Ευρώ δεν θα πάρει, ακίνητα από κατάσχεση μπορεί.
Σχολίασε ο/η Ακριβώς! | 

No comments:

Post a Comment