Tuesday 15 January 2013


Συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΕΤ

 Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στο NETWEEKΟ υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στο NETWEEK Φωτογραφία αρχείου
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη. Όπως τόνισε από τα μέσα του 2013 και μετά αναμένει ανάκαμψη, και μείωση της ανεργίας, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά το 2014 θα υπάρχει σταθερά θετικό πρόσημο. Ο κ Στουρνάρας αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι αυτές «πιάνουν τόπο» και αποδίδουν, ενώ χαρακτήρισε επίπονα αλλά αναγκαία τα μέτρα, καθώς -όπως υπογράμμισε- διορθώνουν λάθη περασμένων ετών.
Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η ύφεση προκαλείται από την κατάρρευση του αναπτυξιακού μοντέλου, ενώ ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην υπεκφεύγει με στείρα επιχειρήματα, αλλά να καταθέσει θετικές προτάσεις ακόμα και τώρα, ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αν και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελέστηκε καλύτερα από ότι περίμενε, παραδέχτηκε ότι τα έσοδα είναι λιγότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, λόγω της ύφεσης, της μη αποτελεσματικής πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της νόμιμης φοροαποφυγής συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας, πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος, ενώ όπως υπογράμμισε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα ήταν ευπρόσδεκτο. Μάλιστα υπενθύμισε ότι στη τελευταία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, αυτοί αποδέχτηκαν όρο που προβλέπει ότι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αυτοί θα προχωρήσουν σε νέο κούρεμα, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και αποπληρωμής των χρεολυσίων σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά την φοροδιαφυγή, τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ζήτημα των ποινών και της αναστολής αυτών από τα δικαστήρια, γεγονός που δημιουργεί μια χαλαρότητα στους παραβάτες και πρότεινε να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ όπως είπε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της χρειάζεται επίσης ένας συνδυασμός καλύτερων ελέγχων και διασταύρωσης στοιχείων.
Ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι αν η χώρα καταφέρει να πιάσει τους στόχους του προγράμματος θα υπάρξουν ελαφρυντικές ρυθμίσεις για τους οικονομικά αδύνατους.
Για τα μέτρα που προβλέπονται για το 2015 και 2016, σημείωσε ότι αυτά δεν αφορούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε νέους φόρους, αλλά την πάταξη τη φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι να υπάρξει μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, ενώ όπως είπε πλέον δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας, για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, έκανε γνωστό ότι το Euroworking Group, μετά τη ψήφιση του φορολογικού και των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων εισηγείται προς το επόμενο Eurogroup, την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Σε σχετική ερώτηση για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι ο ίδιος θα παρέδιδε αμέσως τη λίστα στο ΣΔΟΕ και θα προχωρούσε σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους των ατόμων που βρίσκονται σε αυτή.
Τέλος καταδίκασε τα φαινόμενα πολιτικής βίας, και κάλεσε όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ότι κάποιο καταδικάζουν χωρίς την έμφαση που πρέπει με βάση το μέγεθος του γεγονότος.NETWEEK

No comments:

Post a Comment