Thursday 17 January 2013

ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση (LIVE)


oloklirothike-i-psifoforia-gia-ti-lista-lagkarnt-se-ekseliksi-i-katametrisi-LIVE 
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τη νύχτα η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση ΠροανακριτικήςΕπιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ που διήρκεσε μία ώρα, ενώ λίγο νωρίτερα επικράτησε αλαλούμ επικράτησε με τα ψηφοδέλτιαμε αποτέλεσμα να υπάρξει ωριαία διακοπή μετά την περαίωση της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας. Σε εξέλιξη η καταμέτρηση.

Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 88 ψήφισαν σε τέσσερις κάλπες και 37 σε μία. O Aντώνης Σαμαράς έριξε φάκελο σε αυτήν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (το κυβερνών κόμμα δεν είχε γραμμή στην ψηφοφορία). Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μόνο στην κάλπη που είχαν προτείνει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, για την παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. ξαίρεση αποτέλεσε η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ψήφισε και στις τέσσερις.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Χρήστος Αηδόνης ανεξάρτητος βουλευτής, ο Κώστας Τζαβάραςτης ΝΔ, ο Θεόδωρος Παραστατίδης ανεξάρτητος βουλευτής, η Ηρώ Διώτη και ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ.


Αλαλούμ με τα ψηφοδέλτια

Έπειτα από συνεννόηση του προεδρείου της Βουλής με τους εκπροσώπους των κομμάτων, συνεχίστηκε η διαδικασία με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη να εξηγεί στο Σώμα τον τρόπο ψηφοφορίας. Δεν μετέχουν στη διαδικασία οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου, εξαιτίας της εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Οι βουλευτές κατέληξαν στην διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες (μία για κάθε πρόσωπο). Προσωρινά υπήρξε φημολογία για νέα ψηφοδέλτια, αλλά τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθούν με αυτά που τυπώθηκαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Σύγχυση με την άφιξη της δικογραφίας

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μείμαράκης ενημέρωσε το Σώμα ότι έφτασε στην Βουλή η δικογραφία για την λίστα Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καμμένος ζήτησε να μετατεθεί για αύριο η ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουν οι βουλευτές να διαβάσουν αναλυτικά την 101 σελίδων δικογραφία και να ψηφίσουν, ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε. Ωστόσο μετά από λίγη ώρα άρχισε νέα διαμάχη σχετικά με τα ψηφοδέλτια και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε τη διεξαγωγή της διαδικασίας με επτά κάλπες, δηλαδή για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση που έχει γίνει για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Τελικώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. 

Η μεγάλη ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα, ήρθε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος πρότεινε να στηθούν τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Βουλή (ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY)




Όπως ενημέρωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην διεξαγωγή μίας μυστικής ψηφοφορίας με 4 κάλπες ανά πρόσωπο, τέσσερα ψηφοδέλτια. 

Κατά τις αρχικές εισηγήσεις τον λόγο έλαβε πρώτος ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεση του κόμματος στην διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών και έκανε λόγο για «πανικό της κυβέρνησης με στόχο το κουκούλωμα».

Ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρότεινε να στηθούν 4 καλπες μία ανά πρόσωπο. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία. «Περίμενα ότι θα υπάρχει ένα όριο στο πολιτικό θράσος που επικρατεί σήμερα. Τι έχει συμβεί 4 μήνες τώρα; Παρακολουθούμε μια σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα και την κυβέρνηση της χώρας. Τόσο καιρό αποδείχθηκε ότι είναι όλα ένα ψέμμα. Ανάγκη προστασίας δεν έχω εγώ αλλά οι αυτουργοί της σκευωρίας. Βλέποντας ότι έχουν χάσει το παιχνίδι της εξουσίας, στήνουν το χορό της κάλπης, ενώ αντίυετα η ουσία η κάλπη της σκευωρίας. Η πρόταση που αναγνώσατε είναι αυτή που ταιριάζει αναμφίβολα στο Σύνταγμα της Βουλής. Δεν θα μου στερήσουν εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου να ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο» είπε. 

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. «Η προσπάθεια να μπουν επτά κάλπες για να ελεγχθούν οι βουλευτες και να καταργηθεί η μυστικότητα ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος προσπαθεί να μην αφήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» είπε. 

Από πλευράς Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν 4 κάλπες με μία ουσιαστική ένσταση για να διασφαλιστεί η μυστικότητα ο κάθε βουλευτής θα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε μία κάλπη. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος είναι 4 κάλπες, τέσσερα ψηφοδέλτια. Οι αναφορέ περί σκευωρίας δεν μας αφορά τόνισε ο κ. Χαλβατζής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι μας ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας. «Συμφωνούμε στις 4 κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια» είπε.

Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι η αυτή η διαδικασία οιωνεί ποινικού χαρακτήρα. «Αν με ρωτάτε προσωπικά η πρόταση του προεδρείου είναι αυτή που διασφαλίζει την ορθότητα της διαδικασίας και την τυπική απόλυτη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑγιατί θα έχαναν το δικαίωμα δύο μέλη να ψηφίσουν. Είναι απορριπτικό γιατί δείχνει ποιος έχει πολιτικες στοχεύσεις. Η πρότασή μας είναι τέσσερις κάλπες κατά πρόσωπο με ψηφοδέλτιο ανά αδικήματα» είπε.

«Ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ» αναφέρει στο λιτό υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή προτείνουν για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρει την ευθύνη στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που ως υπουργός Οικονομικών τότε είχε την υποχρέωση να τον ενημερώσει.

Οι εισηγήσεις των βουλευτών

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι ομιλίες των βουλευτών. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση που κατατέθηκε σέβεται την Δημοκρατία.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ καταδεικνύει ανάγλυφα τη διγλωσσία. «Απέκρυψαν από τον ελληνικό λαό ότι υπήρχε αυτό αρχείο στην κατοχή τους και ζημιώθηκε το ελληνικό κράτος, το δημόσιο συμφέρον υπονομεύθηκε. Το έγκλημα είναι καταγεγραμμένο και στοιχωθετημένο με θύματα τους πολίτες. Δεν έχει θύτες; Δεν έχει υπεύθυνους; Είναι ακόμη ένα ορφανό σκάνδαλο που κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες και συνέπειες» είπε.

Ο βουλευτής Ν. Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης τόνισε ότι «έγινε συστηματική προσπάθεια να ριχτούν στην πυρά τα πρόσωπα εκείνα που με τεράστιες προσπάθειες κράτησαν την χώρα όρθια. Και βέβαια η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος». «Όλους αυτούς τους μήνες τα ακούσαμε όλα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί υπό πολιτική ομηρία». 

Ο Βασίλειος Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον κ. Μαρκογιαννάκη και στο γεγονός ότι αποχώρησε μετά την ανακοίνωση της πρότασης για την ψηφοφορία. Όπως είπε το πρόβλημα είναι δικό του, και είναι υπεύθυνος να το ταξινομήσει αναλόγως. 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος και Παπακωνσταντίνου είναι κατηγορούμενοι για την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και πρόσωπα- κλειδιά στο έγκλημα κατά της χώρας. Η Χρυσή Αυγή θα αδράξει την ευκαιρία από τον θεσμικό της ρόλο να οδηγηθούν σε ειδικό δικαστήριο. 

Μέλημα μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών, οι πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες η ύπαρξη τους όμως δεν συνεπάγεται και την υπαρξη ποινικών ευθυνών τόνισε ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. «Η εξύγιανση του πολιτικού συστήματος είναι μακράν και επίπωνη διαδικασία» πρόσθεσε.

Ο Ιωάννης Γκιόκας του ΚΚΕ τόνισε ότι «σαν ΚΚΕ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έρθει η αλήθεια στο φως. Όσο η απόφαση σέρνεται τόσο αξιοποιείται για κουκούλωμα», είπε.

Σωστά έπραξε ο κ. Βενιζέλος, το έκανε καθυστερημένα, ωστόσο καλλιο αργά παρά ποτέ, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Βενιζέλου να στηθούν τέσσερις κάλπες. Πολύ βάσιμη έκρινε την πρόταση του κ. Παπαδημούλη λέγοντας ότι η μυστικότητα έχει ένα σκοπό, δεν είναι μυστικοπάθεια και αποσκοπεί στην ελευθερία του κάθε βουλευτή να ψηφίσει ελεύθερα.

Στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην αρχή της εισήγησής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, ζήτησε από συνεργάτη του, να του δώσει μια εικόνα από τα στοιχεία του CD. Ενδεικτικά όπως είπε το μεγαλύτερο ποσό ήταν αυτό των 550 εκατ. δολαρίων.

«Τι ακριβώς να πρωτοκολλήσω», αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως τα στοιχεία δεν είχαν ληφθεί με νόμιμο τρόπο και πως φοβήθηκε να μην υπάρξουν διαρροές. «'Επραξα το καλύτερο δυνατό ως προς την αξιοποίηση των στοιχείων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις ξένες αρχές», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος, στον έλεγχο των ονομάτων, τόνισε πως «έδωσε τα πρώτα ονόματα ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος».
«Δεν έχασα το επίμαχο CD. Το έδωσα στην γραμματεία μου για φύλαξη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «απλά δεν ξέρω που είναι...Πράγματι υπέπεσα σε αυτή την αστοχία».

Σχετικά με την αλλοίωση της λίστας: «Δεν εμπλέκομαι καθώς το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσα. Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα». «Λυπάμαι που οι συγγενείς μου υπέστησαν τέτοιο κανιβαλισμό», τόνισε και είπε: «Όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα, δεν θα μπορούσα να πως πως λείπουν ονόματα», διερωτήθηκε ο ίδιος. «'Εμαθα για τα τρία ονόματα την ίδια ημέρα που το έμαθαν όλοι», υποστήριξε. 

«Υποψιάζομαι πως πολλοί στην αίθουσα γνωρίζουν πως δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα», είπε. «Κάποιοι με θέλουν αποδιομπομπαίο τράγο για να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της αντιπολίτευσης», επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ασκώντας κριτική στα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να τον «καταδικάσουν και να τον στείλουν στον Κορυδαλλό».

Πυρά εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τον οποίο είπε ότι έχει σημαντικές ευθύνες καθώς επί της υπουργίας του υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις στο ζήτημα της λίστας. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν μόνο με πολιτικά κριτήρια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Παπαδήμου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ελεγχθεί η ειλικρίνεια του κ. Παπαδήμου».

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε ότι η πρόταση προσάπτει στον πρωην υπουργό δύο αδικήματα ενώ κάλεσε τον Παπακωνσταντίνου αν γνωρίζει ποιος έπραξε τη νόθευση του usb να το πει στον εισαγγελέα. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Γλέζος τόνισε ότι η μη πρωτοκόλληση δημιουργεί ένα πρόβλημα. Αναφερόμενος στον κ. βενιζέλο τόνισε ότι περίμενε «από τον κ. βενιζέλο να πει ότι τίθεμαι στη διάθεση οποιασδήποτε προκαταρκτικής ή άλλης εξέτασης». «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι δεν γνωρίζω κανένα κοινοβούλιο στον κόσμο που να παραπέμπει σε μια συνεδρίαση δύο αρχηγούς. 

Η κα Χρυσούλα- Μαρία Γιαταγάνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει Σύνταγμα το οποίο έχετε κάνει κουρελόχαρτο».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κουτσούμπας τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε το πολιτικό σύστημα με τον καλύτερο τρόπο και θα το κάνουμε αν απάψουμε να πολιτικολογούμε».

«Υπάρχει τεκμήριο ενοχής και των τεσσάρων αλλά και άλλων μη πολιτικών προσώπων» τόνισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης. «Ήμουν εκείνος που ζήτησε την σύσταση προανακριτικής τρεις φορές», ειπε και πρόσθεσε ότι αυτό περιλαμβάνεται και στα πρακτικά. 

Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε ότι εδω δεν είναι αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής αλλά η Βουλή επιτελεί έργο πολιτικό. Σχετικά με τις καταθέσεις στην τράπεζα HSBC που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, ρώτησε έαν οι καταθέσεις αυτές συνοδεύονται από πόθεν έσχες και ποια είναι η ευθύνη των ελληνικών τραπεζών εάν έβγαλαν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού που προέρχονταν από παράνομες ενέργειες. Εδώ έρχονται κάποιοι νομικοί που λένε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα σδικήματα αυτά γιατί δεν έγιναν δύο σύνοδοι της Βουλής. Φάντασμα ήταν οι εκλογές της 6ης Μαΐου; Εδώ υπάρχει σκοπιμότης, είπε χαρακτηριστικά.  
«2062 ονόματα είναι στη λίστα από τα οποία κάποιοι ενδεχομένως φοροδιαφεύγουν. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε 20. Και οι υπόλοιποι τι ήταν, ρώτησε ο κ. Μιχαλολιάκος. Διαπίστωσε ακόμη ότι περισσότερο κατοχυρώνεται από το Συνταγμα η ατιμωρησία των αρχηγών παρά η εθνική κυριαρχία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης ανέφερε ότι «καποιοι από εμάς και όχι λίγοι παραμέρισαν τους οδοδείκτες. Κοινώς κακοποίησαν καποιοι τις κοινές παραδοχές». Ο κ. Νεράτζης υπογράμμισε ότι η πολιτική ευθύνη αποτυπώνεται στην συνείδηση της κοινής γνώμης ενώ όπως σημείωσε πως «ότι συνιστά πολιτική ευθύνη δεν είναι αναγκαίο και ποινικώς ενδιαφέρον».

Από πλευράς ΚΚΕ ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «εμείς ως ΚΚΕ θα κάνουμε ότι μπορούμε να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν». «Παράλληλα χρειάζεται να ρυθμιστούν και κάποια άλλα ζητήματα. Μην θεωρείτε ότι μετά από αυτή τη διαδικασία θα ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι όλοι οι νοήμων ενήλικες έχουμε ευθύνη. «Η συνυπευθυνότητα δεν παραμεριζέται στο παρελθόν. Είμαστε υπεύθυνοι και για το μέλλον» είπε. Όταν η διαφθορά και η διαπλοκή χαρακτηρίζει ένα κράτος επί δεκαετίες είναι απολύτως φυσικό να καταστούν ασυνεπείς προς το δημόσιο συμφέρον, τόνισε. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης έθεσε σειρά ερωτημάτων για την πορεία που διέγραψε η λίστα. 

Από την πλευρά της η κα Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι μέσα από τη Βουλή και μέσα από τη Δικαιοσύνη περνάει η αλήθεια. «Το πιστεύουμε εμείς και δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε» είπε. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτα γνώστης της σαπίλας αυτού του συστήματος» τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ η οποία αναφερόμενη στους κ.κ. Διώτη και Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά «οι δύο αυτοί δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν επιπόλαια κουτά επιχειρήματα και σκέφτεσαι αυτοί οι δύο είναι τόσο επιπόλαιοι». Τελικά η κα Παπαρήγα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα διερωτώμενη «μήπως εκβιάζονται, μήπως αλληλοεξαρτώνται και προτίμησαν να δώσουν κουτές απαντήσεις για να συγκαλύψουν;».

Ο Νότης Μαριάς, βουλευτής των ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι «κάνατε όλη αυτήν απόπειρα για να μανουβράρετε τους ίδιους τους βουλευτές». «Δεν πέρασε η προσπάθεια των τριών της συγκυβέρνησης για συγκάλυψη, σήμερα θα φανούν όλα» είπε. 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης ανέφερε πως «θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων που αρμόζουν στη Δημοκρατία μας».

Ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής, από την πλευρά του αναφέρθηκε με υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Παπαδήμο τον οποίο και χαρακτήρισε ως «άχρωμο τύπο» και «κο τίποτα». Το πολιτικό σύστημα όπως είπε «έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». «Τι νομίζει ο κος Παπαδήμος ότι καθάρισε με ένα χαρτί που μας έδωσε σήμερα απέναντι στις ευθύνες του, απέναντι στην απολογία που πρέπει να δωσει στον ελληνικό λαό. Τι νομίζει ότι καθάρισε με μια έκθεση ιδεών παιδιού δημοτικού. Δεν μας τα λες καλά κε Παπαδήμο» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντόνης έκανε λόγο για ένα σύστημα που εμπαίζει τον ελληνικό λαό. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος ανέφερε πως σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε το νομικό μέρος των προτάσεων, ενώ καταλήγοντας είπε πως δεν θα μου υποδείξει κανένας πως θα ψηφίσω στην κάλπη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής είπε πως μέχρι σήμερα λίγα πράγματα διευκρινίστηκαν στη διαδικασία και τόνισε πως «για να φτάσουμε ως εδώ ειπώθηκαν πολλά ψέμματα». «Υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών» πρόσθεσε. 

Η Βουλή απαγγέλει κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Σήμερα ακούσαμε μία επανάληψη συνθημάτων που ακούμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Χρυσή Αυγή» είπε και ρώτησε με έντονο ύφος ότι «είναι δυνατόν να απαγγέλετε κατηγορίες χωρίς να είναι τεκμηριωμένες; Με ποιο κριτήρι το λέτε αυτό; ρώτησε. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕλ Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη είπε χαρακτηριστικά ότι «το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια» ενώ τόνισε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτούς που οδηγούνται στις φυλακές για τις απάτες εις βάρος του ελληνικού λαού. «Σήμερα δεν στέλνουμε κάποιον στο εκτελεστικό απόσπασμα, σήμερα καλούμεθα να αποφασίσουμε εάν οι ενδείξεις που έχουμε είναι επαρκείς για να διερευνηθούν τυχός ποινικές ευθύνες ενός πολιτικού». Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ιωάννη Διώτη για το οποίο είπε χαρακτηριστικά «να πάρει ο Χρυσοχοΐδης τηλέφωνο τον Διώτη μας πει τι του είπε αυτός που του τηλεφώνησε πριν αυτοκτονήσει» εννοώντας τον βουλευτή από τον Βόλο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε πως σήμερα θα πάρουμε μέρος σε μια ψηφοφορία από την οποία θα κριθεί αν αξίζουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και οι επόμενοι εκπρόσωποι. Επί επτά μήνες παίζεται ένα θέατρο και την κύρια ευθύνη την έχει το κόμμα του κ. Τσίπρα, είπε. 

Σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον Ευάγγελο Βενίζελο εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Σακοράφα το οποίο και κατηγόρησε ότι μέσα σε όλα όσα έχει κάνει, έχει ξεπουλήσει τη δημόσια γη. «Δώσατε μια έκταση του Δημοσίου στον κ. Λάτση, την έκανε mall και τον κάνατε πλούσιο είπε χαρακτηριστικά.

Για αυλαία μιας παράστασης που πέφτει έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγαςενώ όπως είπε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια προκήρυξη που θυμίζει παλιές αριστερίστικες προτάσεις.

«Απεχθάνομαι τον φανατισμό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε πως «όποιος λειτουργεί με απωθημένα κάνει λάθη στην πολιτική». Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται φανατισμένη επίθεση και απευθύνθηκε στον κ. Κακλαμάνη στον οποίο πρότεινε να δει σε βίντεο την ομιλία του. «Για την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ δεν σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε και πρόσθεσε πως «έχετε μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ του Σαμαρά. Αυτό σας φταίει», είπε χαρακτηριστικά. 

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε λόγο για αναμφίβολη εμπλοκή του κ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας. 

«Είναι λυπηρό σήμερα που ελληνικός λαός περιμένει από εμάς να αξιολογήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες, να αναλωνόμαστε σε αντιδικίες χωρίς αντικείμενο» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γιωργαντάς. Να αποφασίσουμε τι θέλουμε, είπε και ρώτησε «μπορεί ο καθένας να ψηφίσει ανάλογα με την συνείδησή του ή όχι;» 

«Εμείς νιώθουμε πολύ άνετα δεν νιώθουμε καθόλου άβολα εκπροσωπούμε τον πολίτη και έχουμε έρθει εδώ ως ταγοί» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτριος Κουκούτσης.

Ο κ. Τσούκαλης παίρνοντας ξανά τον λόγο χαρακτήρισε άθλιες τις κατηγορίες για τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και όπως τόνισε φτάσαμε στο σημείο η διαδικασία να καλύψει την ουσία, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όπως είπε χάθηκε το πολιτικό οικοδόμημα αυτών που ήθελαν να πλήξουν τα κόμματα συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα κάνει το καθήκον της. 

Εμείς το νόμο του Λιντς στη Βουλή δεν τον εφαρμόζουμε τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πορεία της Οικονομίας και τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε μια άλλη φάση. Αναφερόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μένος εναντίον του. «Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το κοινοβουλευτικό σας μέγεθος», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε αμήχανοι, σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν έχετε πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπείει ανάμεσα στις αριστερίστικες πρακτικές και τον συμβατικό παλαιοκομματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή της βίας και στην αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης» πρόσθεσε.

Τέλος, λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική κρίση αλλά και τη διαφθορά στην χωρα. Μίλησε δε για το κατοχικό δάνειο, ενώ αναφέρθηκε και στην συγκάλυψη της υπόθεσης της Siemens. Η διαφθορά θέλει δύο είπε ο κ. Τσίπρας, «θέλει αυτόν που δωροδοκείται και αυτόν που δωροδοκεί». Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας είπε «αυτό που με εξέπληξε ήταν η αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι κρατά αντίγραφο του αμυντικού χάρτη της χώρας και δεν το επέστρεψε όταν έφυγε». «Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε ένας υπουργός να κατέχει στοιχεία του αμυντικού χάρτη της χώρας, να το ανακοινώνει εντελώς φυσιολογικά και το κοινό από να χειροκροτεί; ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά θέματα:
 Η «απολογία» Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ 

Αιφνιδίασε το Μαξίμου η αλλαγή πλεύσης του Βενιζέλου 

Λουκάς Παπαδήμος: Δεν ενημερώθηκα ποτέ αρμοδίως για τη λίστα Λαγκάρντ 

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Άθλιο, οργανωμένο δίκτυο συκοφαντιών με αυτουργούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» 

Αλέξης Τσίπρας: Αντί να δώσει απαντήσεις ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ 

Στην Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ

No comments:

Post a Comment