Tuesday, 31 March 2015

Τέλος οι τζιχαντιστές από το Τικρίτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ήττα για το Ισλαμικό Κράτος

Τέλος οι τζιχαντιστές από το Τικρίτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Τέλος οι τζιχαντιστές από το Τικρίτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Η σημαία του Ιράκ κυματίζει και πάλι στην πόλη   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 4
Βαγδάτη
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν παρελθόν για την πόλη του Τικρίτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Στην απελευθέρωση της πόλης βοήθησαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το «μοντέλο Τικρίτ» θα ακολουθηθεί για την απελευθέρωση και άλλων περιοχών.

«Η επιτυχία του πειράματος του Τικρίτ θα επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές, λόγω των αποτελεσμάτων που έφερε στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, βρίσκεται 160χλμ βόρεια της Βαγδάτης.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο Τικρίτ, τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας επίθεσης που ανακόπηκε μερικά χιλιόμετρα πριν φθάσουν στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Newsroom ΔΟΛ

Αργύρης Σφουντούρης: Το σύμβολο της σφαγής του Διστόμου

Αργύρης Σφουντούρης: Το σύμβολο της σφαγής του Διστόμου

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
      
Η φωτογραφία του μικρού Αργύρη υπήρξε για δεκαετίες σύμβολο της σφαγής του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Σχεδόν 71 χρόνια μετά, η φωτογραφία αυτή κυριάρχησε στα πλάνα σατιρικής εκπομπής σε κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.

Στην «ελληνική ταβέρνα» που είχε στηθεί στο στούντιο ο ίδιος ο Αργύρης Σφουντούρης κέρασε ένα ποτήρι ούζο τον «εκπρόσωπο της τρόικας» - ρόλο που είχε αναλάβει ένας εκ των συντελεστών της εκπομπής.
«Ονομάζομαι Αργύρης Σφουντούρης. Είμαι το αγόρι στη φωτογραφία. Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Ες Ες δολοφόνησαν ολόκληρη την οικογένειά μου».

Με αυτά τα λόγια ο 75χρονος σήμερα Αργύρης απάντησε στον έκπληκτο… τροϊκανό.
Στη σφαγή από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα των 218 Διστομιτών, ο κ. Σφουντούρης σε ηλικία μόλις 4 ετών έχασε τους γονείς του και άλλα 30 συγγενικά του πρόσωπα. Μαζί με τις τρεις αδερφές του που επέζησαν βρέθηκε στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο. Το 1949 στο ορφανοτροφείο εμφανίστηκε μια αποστολή του Ερυθρού Σταυρού που διάλεγε ορφανά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο μικρός Αργύρης, για να σταλούν στην Ελβετία, στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι του Τρόγκεν. Εκεί πήγε σχολείο, σπούδασε μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική και στη συνέχεια δίδαξε σε μεγάλα ελβετικά κολέγια.
Ποτέ, όμως, δεν ξέχασε το Δίστομο. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στα «ΝΕΑ», «το Δίστομο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η οικογένειά μου».

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Εδώ και 20 χρόνια ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα, διεκδικώντας δικαίωση από τις γερμανικές Αρχές για το ολοκαύτωμα στο Δίστομο. Οι πόρτες, όμως, ήταν κλειστές. «Διαπίστωσα ότι η Γερμανία δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι όσα έγιναν τότε ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το 2003 το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο ουσιαστικά μάς δικαίωσε ως προς την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για το Δίστομο», τονίζει.
Η συμμετοχή του, εξάλλου, στην εκπομπή του γερμανικού καναλιού είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: «Να ξυπνήσει ιστορικά ο γερμανικός λαός. Η εκπομπή ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν όλοι τι πραγματικά έγινε, ιδίως τώρα που έχουν την περιέργεια. Το κοινό με το που άκουσε την ιστορία μου χειροκροτούσε σαν να χάρηκε που κάποιος βγήκε ζωντανός από αυτή τη σφαγή», δηλώνει.
Ο Αργύρης Σφουντούρης, μάλιστα, σε ηλικία 40 ετών αισθάνθηκε την ανάγκη να συμπαρασταθεί σε ανθρώπους «που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με αυτά που είχα σε μικρή ηλικία. Νεπάλ, Ινδονησία, Σομαλία έγιναν σπίτι μου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέρκελ: Εξαντλώ τα περιθώρια για αποτροπή Grexit αλλά ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ BLOOMBERG

Μέρκελ: Εξαντλώ τα περιθώρια για αποτροπή Grexit αλλά ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο

Μέρκελ: Εξαντλώ τα περιθώρια για αποτροπή Grexit αλλά ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο
«Η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε προετοιμασμένη να εξαντλήσει τα όρια της δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων, στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτό που πρέπει και παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο» αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από το Ελσίνκι, κατά την εκεί επίσκεψή της, ότι «δεν καθοδηγείται από δημοσκοπήσεις που αφορούν την εσωτερική αντιπολίτευση για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ ανέφερε:
«Αυτό που κάνω από πολιτικής πλευράς, δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διαφέρουν αρκετά, αλλά μάλλον στο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία συζητήσεων. Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη».

Αντ. Σαμαράς: «Κόψτε την πλάκα κ. Τσίπρα - Που είναι τα μέτρα;»

Αντ. Σαμαράς: «Κόψτε την πλάκα κ. Τσίπρα - Που είναι τα μέτρα;»

Αντ. Σαμαράς: «Κόψτε την πλάκα κ. Τσίπρα - Που είναι τα μέτρα;»
Σήκωσε το γάντι της μονομαχίας με σκληρές εκφράσεις που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στην απάντησή του ο Αντώνης Σαμαράς σε όλα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός ξεκίνησε ανεβαίνοντας στη Βουλή λέγοντας: «Θα τα ακούσουμε όλα, στομάχι να έχουμε...».
«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» διεμήνυσε από την Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας «στο ψευδεπίγραφο δίλημμα» - όπως το χαρακτήρισε - που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας: Εμείς θα σας στηρίξουμε αλλά δεν θα στηρίξουμε το οτιδήποτε.
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως «βγάλαμε τη χώρα σε πλεονάσματα αλλά δεν θα στηρίξουμε έναν κύκλο θυσιών για να μας γυρίσετε στην ύφεση». Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν ενημέρωσε επί της ουσίας την Βουλή για την διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι «χτυπάει την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας». «Χτυπάτε εμάς που δεν ασκούμε την διακυβέρνηση για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνάτε, κι η χώρα βουλιάζει. Επιτέλους κυβερνήστε» είπε, ενώ διερωτήθηκε μήπως συγκάλεσε απόψε την Βουλή για να καταστήσει την αντιπολίτευση «συνυπεύθυνη για μια πιθανότατη ρήξη που οδηγείτε τη χώρα».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «αν είχαμε δημοκρατία θα έπρεπε να είχατε φέρει τη συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο κ. Τσίπρας κάνει θέατρο με εικονική διαπραγμάτευση. Θα στηρίξουμε, αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Αν γυρίσετε την χώρα σε ύφεση δεν μπορούμε να στηρίξουμε νέο κύκλο θυσιών. Οδηγείτε την χώρα ολοταχώς στην ύφεση με την ασφυξία που προκαλέσατε. Εμείς πληρώναμε, εσείς τάζετε»
Αίσθηση και έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε μια φράση του κ. Σαμαρά ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα για τον στενό του συνεργάτη Στ. Παπασταύρου τόνισε: «Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ επειδή είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής...». Υπερασπίστηκε τον κ. Παπασταύρου λέγοντας ότι μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 σαν κι αυτούς.
Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση στο κοινοβούλιο, με τον Α. Σαμαρά να λέει: "Προτιμάτε την τεθλασμένη; Άλλα να λέτε και άλλα να εννοείτε; Θέλω να πω ότι μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Είναι ντροπή. Ξέρω όμως γιατί το κάνετε. Για να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο".
Όσον αφορά στα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: "Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Με ό, τι ωφελεί την Ελλάδα και είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό". Αν εμπνέατε εμπιστοσύνη δεν θα "έφευγαν" οι καταθέσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έσταξε... "φαρμάκι" και για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας αν αυτές συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προκρίνει η κυβέρνηση.
Κύριε Τσίπρα υπογράψατε μνημόνιο, δίχως να πάρετε χρήματα. Η μη πληρωμή του ΔΝΤ είναι το τελευταίο βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στην Ελλάδα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς πέρυσι δώσαμε 400 εκ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση. Εμείς παλεύαμε κάθε μέρα για να βγούμε από το μνημόνιο. Κύριε Τσίπρα μας βάλατε πιο βαθιά στο μνημόνιο και χωρίς χρήματα. Προτεραιότητα είναι να δίνουμε συντάξεις, όχι να τάζουμε και στο τέλος να μην έχουμε. Εμείς δεν τάζαμε αλλά πληρώναμε τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρχαν πλεονάσματα τα οποία εσείς εξανεμίσατε».
Σταματήστε την εικονική διαπραγμάτευση και τις φανφάρες είπε ο κ. Σαμαράς ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. «Αν όμως οδηγήσετε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός θα μας βρείτε απέναντί σας», είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τόλμησε να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, με δύο εκθέσεις.
«Είστε Μερκελιστής κύριε Τσίπρα. Μετατρέψτε σε ηθικό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», ανέφερε και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα δεν μας ενημερώσατε, ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που υποβάλλατε στην Τρόικα».
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση και πως «και μνημόνιο υπέγραψε και αγγλικό δίκαιο και διαπραγματεύεται με την τρόικα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση «να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα» και τον κ. Τσίπρα να σταματήσει  «το θέατρο της διαπραγμάτευσης», δηλώνοντας την ίδια ώρα πως είναι πρόθυμος να στηρίξει μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης.
«Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία, ακόμη και εάν πολλοί από το κόμμα σας, κε Τσίπρα, την σαμποτάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τη χώρα στα χέρια των λαθρομεταναστών και των κουκουλοφόρων.
Μην παριστάνετε το θύμα πιέσεων. Θύτης είστε, θυσιάζετε και την αλήθεια και την ευθύνη. Μιλάτε για αριστερές παρενθέσεις ότι δήθεν μιλάμε εμείς γι' αυτές. Τη χώρα να μη ρίξετε στα βράχια. Το κέντρο της χώρας καταλήφθηκε ξανά από ορδές μεταναστών. Οι κουκουλοφόροι κατέλαβαν ξανά το πανεπιστήμιο.
«Πολύ μεγάλη αυτή η συνιστώσα τελικά», είπε ο κ. Σαμαράς στις αποδοκιμασίες που άκουγε». Πήρατε εντολή να αλλάξετε το μνημόνιο αλλά ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να τον βγάλετε εκτός ευρώ, για να παραδώσετε τις πόλεις σε μετανάστες και κουκουλοφόρους. Δεν έχετε καιρό κ. Τσίπρα. Εγώ στη θέση σας δεν θα είχα συγκαλέσει τη Βουλή εν ώρα διαπραγματεύσεων για να μην πω αυτά τα οποία διαπραγματεύομαι. Παραλάβαμε χάος και μετά από 2,5 χρόνια παραδώσαμε χώρα. Εσείς πήρατε χώρα και φέρνετε το χάος. Δεν υπάρχουν συνένοχοι στα βήματα που ακολουθείτε.
Δευτερολογία
«Σας συγχαίρω κ. Τσίπρα. Ξαναγυρίσατε στο ρόλο που σας πάει, εκείνον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα όλων είναι γιατί μας φέρατε εδώ. Τι θέλατε να μας πείτε σήμερα. Ζητάτε τη συναίνεσή μας υβρίζοντάς μας;», ξεκίνησε ο κ. Σαμαράς τη δευτερολογία του. Αναλυτικά ανέφερε:
«Μας λέτε ότι όλα είναι στο φως και εδώ είμαστε τελείως στο σκοτάδι για τα συγκεκριμένα μέτρα. Ποια είναι τα μέτρα; Εσείς διαπραγματεύεστε και ζητάτε τη δική μας άποψη κατακρίνοντάς μας για το χθες; Χωρίς να ζητάτε την άποψή μας για αυτό που κάνετε σήμερα; Αυτό δεν ήταν το ζητούμενο της σημερινής συζήτησης; Να κόψουμε την πλάκα. Δεν μας φέρνετε τα μέτρα να τα κρίνουμε; Ολα τα άλλα είναι κουβέντες. Εχετε συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις κοστολογημένες; Τις έχετε ελέγξει;».
«Υπογράψατε κάτι που δεν λέγεται μνημόνιο, λέτε. Μνημόνιο λέγεται, το ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Εχει δικαστήριο του Λουξεμβούργου και αγγλικό δίκαιο. Να θυμίσω ότι η πρόεδρος της βουλής έλεγε ότι θα είναι εθνική προδοσία αν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο. Τι έγινε; Γίνατε προδότες για την πρόεδρο της βουλής;».
Για επενδύσεις και τον ΕΝΦΙΑ
«Θέλετε επενδύσεις; Σας νοιάζουν; Για τον ΕΝΦΙΑ βέβαια εσείς, ο πρωθυπουργός της αλήθειας και του φωτός, δεν είπατε κουβέντα. Αυτά λέγατε προεκλογικά στον κόσμο; Βγήκε σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης οικονομικού κλίματος. Ολη η Ευρώπη πάει προς τα πάνω και μόνο η Ελλάδα προς τα κάτω. Το περασμένο φθινόπωρο ήταν εντελώς αντίθετα τα πράγματα. Δεν το έχετε το θέμα με την οικονομία. Καλύτερα να μην ασχολείστε γιατί γύρω από τα νούμερα λέτε απίστευτες αερολογίες. Προσέξτε μην σας ζητήσουν να κάνετε όσα εμείς δεν τους κάναμε».
Για διαπλοκή, ολιγάρχες και Κατρούγκαλο
«Μιλάτε για διαπλοκή μιντιάρχες, ολιγάρες. Δείτε ποιοι σας στήριξαν προεκλογικά και τώρα. Ολόκληρο το λόμπι της δραχμής, οι Φωτόπουλοι πάσης Ελλάδος. Αν είχε κάνει δικός μας υπουργός ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα του φέρονταν τα ΜΜΕ με αυτή την ανοχή; Και έχετε το θράσος να μιλάτε για ολιγάρχες; Πώς φαίνεται σε εσάς που ζητάτε αυξήσεις αποδοχών όταν ένας υπουργός σας έπαιρνε το 12% του μισθού εκείνων που θα επαναπροσλάμβανε; Προστασία με το αζημίωτο. Λαμπρό αριστερό ήθος. Είναι κάτι που δεν σας επιτρέπει να μιλάτε για την ηθική της Αριστεράς».
Για Καμμένο
«Είπατε ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και προσωπικές στρατηγικές. Οι δηλώσεις Καμμένου είναι θέση σας; Το ταξίδι συγγενικού σας προσώπου στην Τεχεράνη εκφράζει όλη την κυβέρνηση;».
«Ξέχασα να σας συγχαρώ για τη φουλ υποστήριξη από τον εκπρόσωπο της ΧΑ. Ούτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά Σαμαρά να ήταν. Στη θέση σας δεν θα ένιωθα και πολύ άνετα, εκτός αν οι συγκλίσεις πράγματι δεν είναι τυχαίες».
Για Γιούνκερ
«Δεν κατάλαβα, εγώ έβαλα και υποβάθμισαν τη χώρα τρεις βαθμίδες ξένοι οίκοι; Ο πιο στενός μου φίλος πράγματι στο εξωτερικό είναι ο Γιουνκερ. Αλλά εσείς έχετε δηλώσει ότι δίνει μάχη υπέρ της Ελλάδος βοηθώντας την κυβέρνηση. Φανταστείτε τι θα λέγατε εναντίον του αν έφερνε το όποιο εμπόδιο στις διαδικασίες».
«Θεωρείτε τα 2 δισ. δικά σας; Είναι δικό μας έργο από το ΕΣΠΑ του 2007-2014. Αλλά το πρόβλημα που σας έθεσα στην αρχή παραμένει. Πού θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα; Για τον επόμενο 1,5 χρόνο απαιτούνται 36 δισεκατομμύρια και η ανεργία ανεβαίνει».
«Ξυπνήστε γιατί καταστρεφόμαστε! Αλλά μας φέρατε εδώ για να σας ακούσει η αριστερή σας πτέρυγα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Από τη μία δεν μπορείτε να κυβερνήσετε και παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει να λύσει το εσωκομματικό σας πρόβλημα».HMERHSIA

Μετωπική με φόντο τη διαπραγμάτευση ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σε τροχιά διαρκών μετωπικών συγκρούσεων κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που εξελίσσονται εντός εξαιρετικά δυσχερούς περιβάλλοντος οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους εταίρους για την άρση των παρατηρούμενων αδιεξόδων. Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης που φαίνεται να μαγιώνεται στο πολιτικό σκηνικό είναι το γεγονός ότι η συζήτηση η οποία διεξήχθη στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αντικείμενο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας ακριβώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μάλιστα προσέλαβαν και ειδικά μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά προσωπικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική διαδικασία που πολλές φορές κινήθηκε εκτός των πλαισίων που θέτει ο Κανονισμός της βουλής για τέτοιες περιστάσεις, δεν ολοκληρώθηκε «ομαλά», καθώς επικαλούμενη θέματα διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα. Οπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται. Οι εκατέρωθεν διαθέσεις έκαναν σαφή την ύπαρξή τους από την αρχή, με τον πρωθυπουργό να καλεί την αντιπολίτευση σε «συστράτευση» κατά των μνημονιακών πολιτικών και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντούν ότι δεν είναι σαφές και συγκεκριμένο το πλαίσιο των μέτρων επί των οποίων τους ζητείται η στήριξη και συστράτευση. Απαντες, με πρώτο τον κ. Σαμαρά μίλησαν για «κενό ενημέρωσης». Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά του στην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη. Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Εχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα». Για ελλιπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο επίσης τόσο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπαςκαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο ότι στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του, ο αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ήταν ήπιος στις τοποθετήσεις του, αλλά και στις αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και επικριτικός κατά της Ν.Δ. Η ένταση στην Ολομέλεια κλιμακώθηκε πολλές φορές, αλλά η στιγμή της κορύφωσης ήταν όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, καθώς είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Σαμαρά σε αυτόν. Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αιχμών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. για εμπλοκή συνεργατών τους σε δύσκολες υποθέσεις: ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ ο κ. Σαμαράς για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ., αντιδρώντας στην επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής, και αποχώρησε από την Ολομέλεια. «Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και όσους τους επιχειρούν. Ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει». Έντυπη

Μετωπική με φόντο τη διαπραγμάτευση

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε τροχιά διαρκών μετωπικών συγκρούσεων κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που εξελίσσονται εντός εξαιρετικά δυσχερούς περιβάλλοντος οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους εταίρους για την άρση των παρατηρούμενων αδιεξόδων.

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης που φαίνεται να μαγιώνεται στο πολιτικό σκηνικό είναι το γεγονός ότι η συζήτηση η οποία διεξήχθη στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αντικείμενο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας ακριβώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μάλιστα προσέλαβαν και ειδικά μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά προσωπικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική διαδικασία που πολλές φορές κινήθηκε εκτός των πλαισίων που θέτει ο Κανονισμός της βουλής για τέτοιες περιστάσεις, δεν ολοκληρώθηκε «ομαλά», καθώς επικαλούμενη θέματα διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα.

Οπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται.
Οι εκατέρωθεν διαθέσεις έκαναν σαφή την ύπαρξή τους από την αρχή, με τον πρωθυπουργό να καλεί την αντιπολίτευση σε «συστράτευση» κατά των μνημονιακών πολιτικών και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντούν ότι δεν είναι σαφές και συγκεκριμένο το πλαίσιο των μέτρων επί των οποίων τους ζητείται η στήριξη και συστράτευση. Απαντες, με πρώτο τον κ. Σαμαρά μίλησαν για «κενό ενημέρωσης».

Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά του στην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη.
Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Εχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα».
Για ελλιπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο επίσης τόσο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπαςκαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο ότι στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του, ο αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ήταν ήπιος στις τοποθετήσεις του, αλλά και στις αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και επικριτικός κατά της Ν.Δ.

Η ένταση στην Ολομέλεια κλιμακώθηκε πολλές φορές, αλλά η στιγμή της κορύφωσης ήταν όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, καθώς είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Σαμαρά σε αυτόν. Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αιχμών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. για εμπλοκή συνεργατών τους σε δύσκολες υποθέσεις: ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ ο κ. Σαμαράς για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ., αντιδρώντας στην επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής, και αποχώρησε από την Ολομέλεια. «Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και όσους τους επιχειρούν. Ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει».
Έντυπη

Sαμαράς: Είστε έτοιμοι να ρίξετε τη χώρα στο χάος

Σαμαράς: Είστε έτοιμοι να ρίξετε τη χώρα στο χάος

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να πάρει θέση επί της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι «δεν συζητάμε νέο μνημόνιο, θέλουμε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη, με την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, εσείς παραλάβατε χώρα και ετοιμάζεστε να τη ρίξετε στο χάος». Η φράση αυτή, στο κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Αντ. Σαμαρά, αποτυπώνει πλήρως τις επιδιώξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή. Εχοντας δεχθεί, ήδη με την έναρξη της συζήτησης, τη σφοδρή επίθεση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδίωξε αφενός να απαντήσει σε ένα προς ένα στα σημεία της κριτικής, να επιμείνει στο ότι δικαιώνεται η πολιτική που ακολούθησε και να την αντιδιαστείλει από αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και, τέλος, να οριοθετήσει την εφεξής στάση της Ν.Δ. «Μας ρωτάτε αν είμαστε με την κυβέρνηση ή τους δανειστές» είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας «είμαστε με την Ελλάδα, θα στηρίξουμε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα, αλλά μη μας θεωρείτε δεδομένους».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο της εκκρεμότητας με τους πιστωτές και να βάλει τέλος στην «εικονική διαπραγμάτευση». «Ακόμα σώζεται η κατάσταση, θα σας στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια, αλλά εσείς είστε η κυβέρνηση, αντέχετε την ευθύνη να κρατήσετε την Ελλάδα όρθια;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, αναδεικνύοντας την πολιτική «βαβέλ» του ΣΥΡΙΖΑ. «Λύστε το πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει» είπε στον πρωθυπουργό, δείχνοντάς του προς την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάτε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ζητήστε την πρώτα από το κόμμα σας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τόσο την απόκλιση μεταξύ των κ. Γ. Δραγασάκη και Θ. Δρίτσα για τον ΟΛΠ όσο και τις δηλώσεις του Κ. Λαπαβίτσα περί ρήξης με τους εταίρους. «Συμφωνούν οι συνιστώσες για τον  ΟΛΠ  και  τα αεροδρόμια;» επέμεινε.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε τον κ. Τσίπρα για την επιλογή της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, τόσο για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής όσο και για λόγους πολιτικής ουσίας. «Είναι πρωτόγνωρο εν ώρα διαπραγματεύσεων να συγκαλείτε τη Βουλή, εγώ στη θέση σας δεν θα το είχα κάνει» επισήμανε, εξαπολύοντας σφοδρή και επί της ουσίας επίθεση: «Τι ενημέρωση είναι αυτή; Μας καλέσατε για να ρίξετε ευθύνες σε άλλους... για να καταστήσετε την αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για τη ρήξη ή τους βουλευτές σας συνυπεύθυνους για την κωλοτούμπα;».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε πλήρως της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τον Ιανουάριο 2015, στοιχείο που άπτεται και της εσωκομματικής κριτικής που δέχεται, αποδίδοντας στην τακτική Τσίπρα τη μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγούσε, όπως είπε, σε έξοδο από το Μνημόνιο. Αντιπαρατέθηκε, δε, με τον κ. Τσίπρα και στο επίπεδο των παροχών, υπενθυμίζοντας τα 450 εκατ. ευρώ του «κοινωνικού μερίσματος», αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο ή του ΦΠΑ στην εστίαση. Παράλληλα, παρείχε –όπως αναμενόταν– πλήρη στήριξη στον κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο δημοσιευμάτων σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι είχε εξεταστεί και από την εξεταστική που είχε συγκροτηθεί στην προηγούμενη Βουλή. «Μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου, του χρωστάμε πάρα πολλά, συνέβαλε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός, καταλήγοντας «είναι ντροπή να ρίχνετε λάσπη μέσα στη Βουλή, αλλά σας καταλαβαίνω, χρειάζεται να κατασκευάσετε στη Ν.Δ. έναν Κατρούγκαλο, αλλά δεν θα τον βρείτε».
Έντυπη