Sunday 29 March 2015

Γιατί πάτησε φρένο ο 'easy rider' της κυβέρνησης

Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Γιατί πάτησε φρένο ο 'easy rider' της κυβέρνησης

Από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε έναν μαραθώνιο διεθνών επαφών, συνεντεύξεων και δηλώσεων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης που του έδωσαν -δικαίως- τον τίτλο του υπουργού-ποπ σταρ.

<p>  Κυβερνητικοί παράγοντες διέψευσαν τα περί παραίτησης Βαρουφάκη, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε «διασκεδαστικές» τις φήμες<br />   </p>
Κυβερνητικοί παράγοντες διέψευσαν τα περί παραίτησης Βαρουφάκη, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε «διασκεδαστικές» τις φήμες
 
Συγκέντρωσε εκατομμύρια «κλικ» στο Διαδίκτυο, χάρισε το όνομά του σε κοκτέιλ, ενώ για εβδομάδες μονοπώλησε δελτία ειδήσεων, πολιτικές και... χιουμοριστικές εκπομπές των μεγαλύτερων διεθνών δικτύων που δεν άφηναν κουβέντα του να πέσει κάτω.
Στην ημερήσια διάταξη των ΜΜΕ βρίσκονταν οι -συχνά πρωτότυπες- δηλώσεις του για το ελληνικό ζήτημα αλλά και οι ενδυματολογικές του επιλογές. Κι όμως. Με την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, ο... easy rider της ελληνικής κυβέρνησης πάτησε φρένο στις δημόσιες εμφανίσεις προκαλώντας αίσθηση στον ξένο Τύπο, μερίδα του οποίου άρχισε να διακινεί σενάρια παραίτησής του. Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα «Bild», γνωστή για τα ανθελληνικά δημοσιεύματά της, ανέφερε ότι είναι θέμα χρόνου η παραίτηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, χρησιμοποιώντας απρεπείς εκφράσεις:
«Πρώτα ήταν κουλ. Μετά ήταν ψεύτης. Τώρα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μάλλον λέει να πηγαίνει», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι «τα περιστατικά της χλιδάτης φωτογράφησης στο ''Paris Match'', της αντιπαράθεσης για το μεσαίο δάχτυλο με τους Γερμανούς, αλλά και τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες, έχουν κάνει κακό στη σχέση του με τον Αλ. Τσίπρα».
Ο υπουργός Οικονομικών αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Οικονομικών αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον πρωθυπουργό.
Διαψεύσεις
Κυβερνητικοί παράγοντες μέσω του πρακτορείου Reuters διέψευσαν τα περί παραίτησης Βαρουφάκη, ενώ ο ίδιος σχολίασε με το γνωστό στυλ του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις είναι στην κορύφωσή τους, νέες φήμες περί παραίτησής μου, αποπομπής μου κ.λπ. ''ξεφυτρώνουν''. Είναι κάπως διασκεδαστικό», έγραψε στα αγγλικά. Αλλά και η γαλλική εφημερίδα «Liberation» έκανε λόγο για παραίτηση του Ελληνα υπουργού.
Ξένα μέσα ανέφεραν ότι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν θέσει θέμα αποπομπής ή αντικατάστασης του Γ. Βαρουφάκη. Σε ανάλυσή του το Reuters υποστήριξε ότι «οι εμπρηστικές συνεντεύξεις, η έλλειψη διπλωματικής συμπεριφοράς, μια lifestyle φωτογράφηση και μια άσεμνη χειρονομία με το δάχτυλο καθιστούν τον υπ. Οικονομικών μέρος του ελληνικού προβλήματος αντί για λύση». Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρότι πολλοί Ελληνες βλέπουν τον κ. Βαρουφάκη ως μια πνοή φρέσκου αέρα, δεν τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και οι «σφιχτοί» υπουργοί Οικονομικών και οι γραφειοκράτες του Eurogroup. Σημειώνει μάλιστα ότι υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε αναφέρει στο Reuters πως «με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να μείνει κάτι σε ιδιωτικό επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «είναι ωραίος τύπος, αλλά απλά δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα».
Η σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει περάσει από χίλια κύματα. Μάλιστα, στο κρίσιμο Εurogroup ο Ελληνας υπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του συμβουλίου «Money can't buy
Η σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει περάσει από χίλια κύματα. Μάλιστα, στο κρίσιμο Εurogroup ο Ελληνας υπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του συμβουλίου «Money can't buy my love» («τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη μου»).
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «μιλούν ιδιωτικά για το ''πρόβλημα Βαρουφάκη'' κατηγορώντας τον για προσπάθεια προσωπικής επίδειξης, για ασυνέπεια και αδιακρισία, που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανησυχούν τους επενδυτές». Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ιδιαίτερο στυλ του έχει αφήσει αρκετές φορές άφωνους τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στο κρίσιμο Eurogroup όπου κυκλοφόρησε η φήμη πως παραλίγο να πιαστούν στα χέρια με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου είχε πει στον Γ. Βαρουφάκη «αν δεν συμμορφωθείτε δεν θα έχετε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις», για να λάβει την απάντηση από τον Ελληνα υπουργό: «Money can't buy my love» («τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη μου»).
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη βόλτα τους στο Παγκράτι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι εξαιρετικές.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη βόλτα τους στο Παγκράτι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι εξαιρετικές.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, οι σχέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Γιάννη Δραγασάκη είναι κάτι περισσότερο από καλές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει στην εκρηκτική προσωπικότητα του Γ. Βαρουφάκη τον ιδανικό διαπραγματευτή στον ρόλο του «σκληρού» απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς συνδύαζε την αποδοχή των πολιτών (εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής στη Β' Αθήνας) και τη διεθνή αναγνώριση ως οικονομολόγος. Ομως η παρουσία του στα διεθνή μέσα και κυρίως η τελευταία φωτογράφησή του με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου στο περιοδικό «Paris Match» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης έκαναν λόγο για «συμπεριφορά που πρέπει να μαζευτεί».
Δήλωση μετάνοιας
Ο ίδιος αναγκάστηκε να δηλώσει λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του ότι μετάνιωσε για τη φωτογράφηση. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω. Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει», είχε πει σε συνέντευξή του.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο «εκρηκτικός» Βαρουφάκης είναι ο ιδανικός διαπραγματευτής απέναντι στον «σκληρό» Σόιμπλε.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο «εκρηκτικός» Βαρουφάκης είναι ο ιδανικός διαπραγματευτής απέναντι στον «σκληρό» Σόιμπλε.
Στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν και δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για την τακτική Βαρουφάκη, τον οποίο θεωρούν ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με την πολιτική της ρήξης που εισηγείται ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στους συνομιλητές του: «Μάλλον δεν έχει καταλάβει τι είπε. Η ρήξη -εάν γίνει- θα είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι του υπουργού».
Υστερα από απουσία λίγων ημερών αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- το Μαξίμου ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να βάλει φρένο στις δημόσιες εμφανίσεις του και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε και το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Λονδίνο, εκείνος ξαναχτύπησε την 25η Μαρτίου από τα Χανιά. Σε διάλογο με πολίτες, όταν του είπαν ότι είναι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;».
Η απάντηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά δύο ημέρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος με δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε το σενάριο της ρήξης ως ενδεχόμενο -εάν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις-, καταγράφοντας έτσι ότι η παρέμβαση Βαρουφάκη ήταν εν γνώσει του Μαξίμου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου που δυσανασχετεί όταν νιώθει ότι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες και σημειώνουν ότι μπορεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη, αλλά αντιδρά όσο ο Ελληνας τεχνοκράτης κερδίζει «χώρο» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Οσοι τον γνωρίζουν καλά σημειώνουν ότι δεν ανήκει στην... πάστα των πολιτικών που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διαχείριση της καθημερινότητας του υπουργείου. «Αποκλείω το ενδεχόμενο αντικατάστασής του σε αυτήν τη φάση», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι τόσο απρόβλεπτος, που μπορεί να παραιτηθεί ο ίδιος όταν αισθανθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο ρόλος του στο κυβερνητικό σχήμα.
Νίκου Β. Τσίτσα
nbtsitsas@pegasus.

No comments:

Post a Comment