Ευρώπη καλεί Ελλάδα ξανά για τις μεταρρυθμίσεις
Πραγματικές και σαφείς μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση δεν είναι αρκετή.
Την ίδια ώρα, τη συγκέντρωση των προϋποθέσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πρόγραμματος αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επαναφέρει την κατ΄εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικες τράπεζες.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, αναφερόμενος και στην επικοινωνιακή της πολιτική σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα.
Ακόμη, ερωτήθηκε σχετικά με το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια επείγουσας ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και απάντησε ότι οι αναλυτές και τα στελέχη της τράπεζας αναλύουν όλους τους κινδύνους, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, είπε, αρνούμενος να σχολιάσει αριθμούς και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τόνισε πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μιλάει για Grexit, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η Αθήνα να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.
«Στις 5 Αυγούστου του 2012 αποδεχθήκαμε κατ΄εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες παρά τη χαμηλή διαβάθμισή τους και το κάναμε γιατί ηταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας μέσω του προγράμματος (μνημονίου)», σημείωσε.
Το Φεβρουάριο του 2015, συνέχισε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν λαμβάναμε υπόψη την επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας και έλλειψης ρευστότητας, τότε θα αποδυναμώνονταν εντελώς οι τράπεζες και δεν μπορούσαμε να δώσουν ούτε την έκτακτη αρρωγή ρευστότητας (ELA).
Eρωτηθείς γιατί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα περιορίζεται μόνο σε 15 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι το όριο αυτό δεν το καθόρισε η ΕΚΤ, αλλα προβλέπεται από το πρόγραμμα (μνημόνιο), το οποίο αποφάσισε το Εurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα φτάνει σήμερα τα 104 δισ. ευρω ή 64% του ελληνικού ΑΕΠ από τα 50 δισ. ευρω που ηταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη χώρα στην οποία η ΕΚΤ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, είπε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα ξεμπλόκαραν τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.
«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να προυσιάσουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες. Την περιμένουμε τώρα» υπογράμμισε.
«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση από μόνη της δεν είναι αρκετή, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, πολιτικές συνομιλίες ίσως γίνουν στις Βρυξέλλες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία -υπάρχει ο χρόνος για τα λόγια και τις δηλώσεις, αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά» είπε ο κ. Σχοινάς.
Αναφορικά με το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόρους της περιόδου 2007-2013 που δεν είχαν αξιοποιηθεί, αλλά και για πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.elzoni gr
No comments:
Post a Comment