Πολιτική
Προς μια νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις
Το μέλλον των εληνογερμανικών σχέσεων θα απασχολήσει τους δύο υπουργούς Εξωτερικών μετά από περίοδο "παγετώνων". Ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να θέσει θέμα πολεμικών επανορθώσεων.
Πυρετώδεις οι διπλωματικές προετοιμασίες για την υποδοχή αύριο (23.03) στη γερμανική πρωτεύουσα του πρωθυπουργού A. Τσίπρα. Θα γίνει δεκτός το απόγευμα με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία και θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την Άγκελα Μέρκελ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πρωτίστως όμως η επίσκεψη κατατείνει στο να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, που επιβαρύνθηκαν, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τις τελευταίες εβδομάδες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στο Βερολίνο και συναντά τo γερμανό ομόλογό του Σταινμάιερ.
«Παραδοσιακά καλές οι σχέσεις»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, η συνάντηση Κοτζιά-Στάινμαϊερ εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι δύο υπουργοί για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης είναι το πως θα μπορέσει να συνεχιστεί «με εποικοδομητικό τρόπο» η συνεργασία των δύο χωρών. Παρά το ότι οι σχέσεις τους δοκιμάζονται αυτό το διάστημα από «δύσκολα ζητήματα», η Ελλάδα και η Γερμανία διατηρούν «παραδοσιακά μια φιλική σχέση». Δεδομένου ότι δεν είναι και οι πλέον αρμόδιοι, οι δύο υπουργοί δεν πρόκειται να συζητήσουν για την ουσία του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας. Αυτό όμως που βρίσκεται στην ατζέντα τους είναι ένα θέμα, που κατά τον κ. Σέφερ επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα έχουν συζητήσει τηλεφωνικώς οι κκ. Κοτζιάς και Στάινμαϊερ: πως θα αποφευχθεί στο μέλλον ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και το Eurogroup να μετατρέπονται σε ελληνογερμανικά προβλήματα.
Πολεμικές επανορθώσεις
Ένα ζήτημα που είναι όντως διμερές και βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της γερμανικής κοινής γνώμης είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις από την περίοδο της κατοχής. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα το θέσει ξανά στον ομόλογο του, όπως και στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στις 10 Φεβρουαρίου. Το ζητούμενο απόψε θα είναι μάλλον ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς έχει καταθέσει την πρόταση να συσταθεί ομάδα ειδικών των δύο χωρών που θα αποτελείται κυρίως από νομικούς και ιστορικούς, οι οποίοι θα εξετάσουν το όλο ζήτημα. Ας σημειωθεί πάντως ότι οι διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο στο Βερολίνο ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει αμφισβητούνται όλο και περισσότερο από αξιωματούχους των κομμάτων του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Για παράδειγμα, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού SPIEGEL ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, δηλώνει ότι η Γερμανία φέρει ευθύνη για τα «ναζιστικά εγκλήματα» που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα και ότι «θα πρέπει να ανταποκριθεί». Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι είναι «ανάρμοστο» να συμψηφίζεται το θέμα των αποζημιώσεων με την οικονομική βοήθεια.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
No comments:
Post a Comment