Thursday 26 March 2015

Ποντάρουν στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Ποντάρουν στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Στις νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών στις εφορίες «ποντάρει» το υπουργείο Οικονομικών για να μπει άμεσα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία και να καλυφθεί η τρύπα των 972 εκ. ευρώ στις φορολογικές εισπράξεις στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ποντάρουν στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα
Θετικά είναι τα μηνύματα για την ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση-εξπρές που τρέχει μέχρι και αύριο, καθώς τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι εισπράχθηκαν περίπου 70 εκ. ευρώ, ποσό που δημιουργεί αισιοδοξία για την τελική αποδοτικότητα του μέτρου. Τη ρύθμιση εκμεταλλεύτηκαν κυρίως φορολογούμενοι με χρέη πολλών ετών τα οποία έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις και όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οφειλετών είναι φορολογούμενος με χρέος που εκκρεμούσε από το 1977, δηλαδή εδώ και 38 χρόνια.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη δήλωσε ότι μόνο τη Δευτέρα οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκ. ευρώ και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της ρύθμισης που λήγει στις 27 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που με δική τους πρωτοβουλία προσέλθουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής θα κερδίσουν ολική διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση που καταβάλλουν μέρος της οφειλής αυτόματα θα σβήνουν ανάλογο ποσό από τα πρόστιμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος που έχει συνολική οφειλή 5.000 ευρώ από τα οποία τα 2.500 ευρώ είναι η βασική και τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ οι προσαυξήσεις πληρώσει τα 2.500 ευρώ, σβήνει και τα άλλα 2.500 ευρώ. Αν πληρώσει τα 1.250 ευρώ, τότε διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή 1.250 ευρώ.
Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει τη διαγραφή μέχρι 100% των προασαυξήσεων για την εφάπαξ εξόφληση και 30%-90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Πέραν των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η κυβέρνηση προωθεί και άλλα μέτρα άμεσης εισπρακτικής απόδοσης, όπως η παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς «κρυφά» εισοδήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί δυνατότητα, με νέα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, να δηλωθεί το «μαύρο χρήμα» και να φορολογηθεί με ενιαίο συντελεστή που δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί αλλά με απαλλαγή του φορολογουμένου από πρόστιμα και ποινικές διώξεις.
Βασικό όπλο στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων θα είναι οι νέες αυξημένες αρμοδιότητες και τα εργαλεία του ΣΔΟΕ που με στοχευμένους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή θα βεβαιώνει με συνοπτικές διαδικασίες πρόσθετους φόρους και πρόστιμα ανεβάζοντας τις εισπράξεις.
Επίσης ένα ακόμη τονωτικό μέτρο για τα έσοδα θα είναι η καθιέρωση μπόνους με τη μορφή της έκπτωσης φόρου στους συνεπείς φορολογουμένους που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος που αναγράφεται στο φετινό εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς και η δημιουργία «λοταρίας αποδείξεων» με σημαντικά χρηματικά έπαθλα για τους φορολογουμένους που ζητούν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών από συγκεκριμένους επιτηδευματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, εστιατόρια κ.ά.).
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος για τις συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών που θα αποφέρει, μεταξύ των άλλων, αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και στην on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.ethnos

No comments:

Post a Comment