Thursday 19 March 2015

«Κοπτοραπτική» Γερμανών με το δάκτυλο Βαρουφάκη

«Κοπτοραπτική» Γερμανών με το δάκτυλο Βαρουφάκη

Σε μοντάζ με στόχο το γερμανικό τηλεoπτικό δίκτυο ARD, οφείλεται η χειρονομία που έκανε κατά των Γερμανών σε ομιλία του στην Κροατία ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι σατιρικής εκπομπής Γερμανικού καναλιού. Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν την περίπτωση να πρόκειται για άλλη μία "πλάκα" απο την πλευρά του γερμανικού σατιρικού σώου Neo Magazin Royale που προβάλλεται στο ZDF.

Ο ίδιος ο παρουσιαστής της εκπομπής, Jan Boehmermann, απάντησε με ένα ακόμα βίντεο το μεσημέρι της Πέμπτης, το οποίο σύμφωνα με πολλούς γερμανούς σχολιαστές, ενισχύει το σενάριο της "πλάκας".

«Το βίντεο μας είναι 100%  αληθινό. Οποιος υποστηρίζει το αντίθετο, είναι ψεύτης», λέει στο βίντεο ο Boehmermann. «Ως συγγνώμη και ένδειξη καλής θέλησης έναντι των Ευρωπαίων φίλων μας (Εταίρων) πρέπει ο Guenther Jauch και η σύνταξη της εφημερίδας BILD να εγκαταλείψουν άμεσα και εθελοντικά την Ευρωζώνη. Είναι απόλυτα αβάσιμο το να υπονοεί κανείς οτι το βίντεο είναι ένα Fakefake-Fakefakefake μας. Ποτέ δεν θα γελοιοποιούσαμε ούτε την απαραίτητη δημοσιογραφική συζήτηση σχετικά με ένα κωλοδάκτυλο που έγινε πριν δύο χρόνια και μάλιστα δεν αναφερεται σε συγκεκριμενο περιεχομενο, ούτε αυτούς που σοβαρά διεξάγουν δημόσια αυτή τη συζήτηση».

Ο διευθυντής προγράμματος του ZDF,  Norbert Himmler, απάντησε ειρωνικά σε σχετική ερώτηση του Spiegel: «Μας βλέπω να εξαναγκαζόμαστε στο μέλλον να βάζουμε στην εκπομπή ‘ Neo Magazin Royal’ την ένδειξη ‘σατιρική’ » . 

Η «Κ» επικοινώνησε με τη συντακτική ομάδα της εκπομπής, η οποία όμως αρνείται κατηγορηματικά να μιλήσει σχετικά με το θέμα σε ΜΜΕ.
Οι δημιουργοί του σατιρικού σώου Neo Magazin Royale, οι οποίοι είχαν υπογράψει και το περίφημο σατιρικό βίντεο με τίτλο V for Varoufakis, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το επίμαχο πλάνο με την άσεμνη χειρονομία του έλληνα υπουργού Οικονομικών, αφιέρωσαν ολόκληρη την χθεσινή εκπομπή τους στο ζήτημα και εξήγησαν πώς και για ποιό λόγο αποφάσισαν να μοντάρουν το συγκεκριμένο σημείο.

"Περιμέναμε τηλεφώνημα απο την περασμένη Κυριακή να μας ρωτήσει κάποιος αν το βίντεο που προβλήθηκε απο το ARD ήταν δική μας δουλειά, αλλά δεν μας πήρε κανείς" δήλωσε ο βασικός συντελεστής της σατιρικής εκπομπής. "Αν μας έπαιρναν τηλέφωνο, θα είχαν καταλάβει ότι το βίντεο ήταν πλαστό..."

Βασικός στόχος, όπως παραδέχτηκαν, ήταν ο παρουσιαστής της εκπομπής του ARD, ο οποίος είχε παρουσιάσει το βίντεο απο την ομιλία του κ. Βαρουφάκηστην Κροατία το 2013.  Σύμφωνα με τους συντελεστές της σατιρικής εκπομπής, ο κ. Γιάουχ προέβαλε και σχολίασε αρνητικά το βίντεο, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν να κάνει την άσεμνη χειρονομία, χωρίς να αντιληφθεί ότι επρόκειτο περί προϊόντος μοντάζ.

Οι δημιουργοί του Neo Magazin Royale ισχυρίστηκαν ότι σε συνεργασία με κάποιους απο τους διοργανωτές του συνεδρίου της Κροατίας, στο οποίο είχε μιλήσει το 2013 ο κ. Βαρουφάκης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν και να μοντάρουν το αυθεντικό βίντεο, προσθέτοντας την άσεμνη χειρονομία με την βοήθεια του σωσία του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο V for Varoufakis. Με αυτόν τον τρόπο δεν παγίδευσαν μόνο τον κ. Γιάουχ του ARD, αλλά και τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ανέβασε το αυθεντικό βίντεο - με τη μονταρισμένη σκηνή - στο Twitter, ως απόδειξη ότι δεν έκανε ποτέ αυτή την χειρονομία.

Τι tweeταρε ο υπουργός
Με μήνυμά του στο Τwitter ο κ Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στον κ Γιάουχ, που είχε προβάλει το επίμαχο βίντεο ενώ έπαιρνε συνέντευξη από τον υπουργό, διερωτάται αν θα υπάρξει κάποια απολογία εκ μέρους του, επειδή χρησιμοποίησε ένα παραποιημένο βίντεο για να φιμώσει μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή.
Τι ισχυρίζεται ο παρουσιαστής του ARD
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος που είχε κάνει την επίμαχη συνέντευξη στον κ. Βαρουφάκη, ισχυρίζεται στα Γερμανικά Μ.Μ.Ε. πως το βίντεο που έδειξε στην εκπομπή του ήταν πραγματικό και όχι προϊόν μοντάζ. Η εξέλιξη αυτή μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα, αφού πλέον κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για φάρσα του Neo Magazin Royale ή για πραγματικό βίντεο.

No comments:

Post a Comment