Saturday, 21 March 2015

Fed: Ούτε «υπομονή» ούτε βιασύνη ΕΤΙΚΕΤΕΣ:H EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη να απαλείψει τη φράση από το ανακοινωθέν για «επιδίωξη υπομονής» αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, γεγονός που σηματοδοτεί την προοπτική αύξησης του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2006. Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν, αν και η Fed δεν είναι πλέον «υπομονετική», δεν σημαίνει ότι θα φανεί «ανυπόμονη» στη προοπτική αύξησης των επιτοκίων, σχόλια που ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τις πτωτικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για την οικονομία των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2015 και 2016 αναθεωρήθηκε στο 2,5% (μέση τιμή) και για τα δύο έτη έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,8% και 2,75% αντίστοιχα. Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις για τον δομικό δείκτη προσωπικής κατανάλωσης -ενδεικτικός δείκτης για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί η Τράπεζα- που αναθεωρήθηκε στο 1,35% και 1,7% για το 2015 και 2016 αντίστοιχα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,65% και 1,85%. Στην ανακοίνωσή της η Fed επανέλαβε ότι η Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και παράλληλα υπάρξει εύλογη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο 2% μεσοπρόθεσμα. Με τη Fed να σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν θεωρεί πιθανή την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Απρίλιο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα στη συνεδρίαση τον Ιούνιο (16-17) το νωρίτερο, ίσως και αργότερα προς το τέλος του τρίτου τριμήνου/αρχές του τετάρτου προκειμένου να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού. Το ενδεχόμενο αυτό επηρέασε θετικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές κρατικών τίτλων των ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ έχασε μέρος των πρόσφατων σημαντικών κερδών του. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης κοντά στο 1,0700 έπειτα από προσωρινή πτώση σε νέο χαμηλό για τα τελευταία 12 χρόνια 1,0456 στις αρχές της εβδομάδας. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν την εκτίμηση των επενδυτών για την πορεία των νομισμάτων, η μερική υποχώρηση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Fed ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινή και περιορισμένη. Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank Έντυπη

Fed: Ούτε «υπομονή» ούτε βιασύνη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:H EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ
Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη να απαλείψει τη φράση από το ανακοινωθέν για «επιδίωξη υπομονής» αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, γεγονός που σηματοδοτεί την προοπτική αύξησης του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2006. Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν, αν και η Fed δεν είναι πλέον «υπομονετική», δεν σημαίνει ότι θα φανεί «ανυπόμονη» στη προοπτική αύξησης των επιτοκίων, σχόλια που ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τις πτωτικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για την οικονομία των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2015 και 2016 αναθεωρήθηκε στο 2,5% (μέση τιμή) και για τα δύο έτη έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,8% και 2,75% αντίστοιχα. Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις για τον δομικό δείκτη προσωπικής κατανάλωσης -ενδεικτικός δείκτης για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί η Τράπεζα- που αναθεωρήθηκε στο 1,35% και 1,7% για το 2015 και 2016 αντίστοιχα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,65% και 1,85%.

Στην ανακοίνωσή της η Fed επανέλαβε ότι η Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και παράλληλα υπάρξει εύλογη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο 2% μεσοπρόθεσμα. Με τη Fed να σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν θεωρεί πιθανή την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Απρίλιο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα στη συνεδρίαση τον Ιούνιο (16-17) το νωρίτερο, ίσως και αργότερα προς το τέλος του τρίτου τριμήνου/αρχές του τετάρτου προκειμένου να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού. Το ενδεχόμενο αυτό επηρέασε θετικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές κρατικών τίτλων των ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ έχασε μέρος των πρόσφατων σημαντικών κερδών του. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης κοντά στο 1,0700 έπειτα από προσωρινή πτώση σε νέο χαμηλό για τα τελευταία 12 χρόνια 1,0456 στις αρχές της εβδομάδας. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν την εκτίμηση των επενδυτών για την πορεία των νομισμάτων, η μερική υποχώρηση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Fed ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινή και περιορισμένη.
Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank
Έντυπη

No comments:

Post a Comment