Sunday, 22 March 2015

ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Μονομαχία στο Βερολίνο - Κρίσιμο ραντεβού για την Ελλάδα

ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Μονομαχία στο Βερολίνο - Κρίσιμο ραντεβού για την Ελλάδα

Η γελοιογραφία αυτή κάνει θραύση στο διαδίκτυο. Τραπέζι για δύο με την καρέκλα του κ. Τσίπρα, όμως, να είναι γεμάτη... καρφιά
Η γελοιογραφία αυτή κάνει θραύση στο διαδίκτυο. Τραπέζι για δύο με την καρέκλα του κ. Τσίπρα, όμως, να είναι γεμάτη... καρφιά
Μια εξαιρετικά κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα, συνάντηση, έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον Αγκελα Μέρκελ σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και με τις ελληνογερμανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ναδίρ.
Οπως λένε οι πληροφορίες ο κ. Τσίπρας, εκτός από θέματα γενικού περιεχομένου, όπως π.χ. οι γερμανικές αποζημιώσεις, πάει στο Βερολίνο με τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει ο κατάλογος, θα σταλούν και στους θεσμούς την Τρίτη.
Εάν ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις εγκριθεί από τους θεσμούς, τότε θα πρέπει να την επεξεργαστεί το EuroWorking Group και στη συνέχεια να συνεδριάσει το Eurogroup ώστε να δώσει τελικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στην οικονομία της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την κ. Μέρκελ αλλά και να πείσει για τα ελληνικά δίκαια, κυρίως σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κρίση που περνά η χώρα αλλά κι ένα αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ φαίνεται να κρατά σταθερή στάση σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, εκφράζει την επίσημη γερμανική θέση η οποία κινείται στη γραμμή της «βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά με ανταλλάγματα». Τα μηνύματα που στέλνει ο κυβερνητικός εταίρος, το SPD αλλά και οι Πράσινοι είναι ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ο κ. Τσίπρας πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα για την υλοποίησή τους.
Να έρθει χρήμα

Οι εταίροι φαίνεται πως πιέζουν για μέτρα άμεσης απόδοσης που θα φέρουν χρήμα στα άδεια ελληνικά ταμεία αλλά και θα ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο για το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Προβληματισμός υπάρχει για το τι θα γίνει τελικά με τους συντελεστές του ΦΠΑ καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως συζητά ήδη την αύξηση σε κάποια κοσμοπολίτικα νησιά, τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
"Πονοκέφαλος" επικρατεί και για τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς τα έσοδα από τον ΦΜΑΠ αναμένεται ότι θα είναι 2 δισ. λιγότερα έναντι του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για διατήρηση ενός πιο ήπιου ΕΝΦΙΑ. Κρίσιμο παραμένει το ζήτημα των συντάξεων και των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, με τους δανειστές να επιμένουν σε νέο μισθολόγιο και απολύσεις.
Οι εταίροι συνεχίζουν να αποκρούουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να ζητούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ επιμένουν να δουν άμεσα, έστω κάποια ιδιωτικοποίηση.
Με δήλωσή του στην "Καθημερινή" ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μεταβαίνει στο Βερολίνο χωρίς να πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις και προσθέτει:
"Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά - σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια...Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση που δεν θα 'πιέζεται' από τις διαπραγματεύσεις".
Γκάμπριελ: «Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή»
«Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και αναγνώριση της κοινωνικής κατάστασης στην χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει και ζήτησε να μην χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Γερμανία.
«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρουν εργασία. Η κοινωνική εξαθλίωση είναι τρομερή. Κατά το παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, αλλά όχι τους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρέπει και αν μπορεί να το κάνει, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι επωμίζονται ένα τεράστιο ρίσκο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει από την άλλη πλευρά και η Ελλάδα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει κι εμείς στην Ευρώπη να κάνουμε περισσότερα ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στους ανθρώπους, πχ. σε νέες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης».
Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «πολιτικά πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη - αυτός ήταν ο δρόμος κατά το παρελθόν, να βρίσκουμε συμβιβασμούς και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».

SPD: Να παρουσιάσει άμεσα τη λίστα ο Τσίπρας
Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, με τίτλο «Το SPD χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα».
«Ο Τσίπρας είναι απαραίτητο να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Εγώ περιμένω, αυτή η λίστα να παρουσιαστεί στη συνάντηση με την Καγκελάριο τη Δευτέρα. Και θέλω τελικά να ξέρω αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις ή όχι», ανέφερε ο Όπερμαν
«Χωρίς ξεκάθαρη βούληση για μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει επιπλέον βοήθεια», υποστήριξε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Ο Όπερμαν επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο, ο φορολογικός μηχανισμός και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Όπερμαν απάντησε: «Ένα Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη. Θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, το μεγαλύτερο που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της»
Με πληροφορίες από Mega-Spiegel

No comments:

Post a Comment