Saturday 28 March 2015

Σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση

Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση

Τον διακριτό και πιο «αυστηρό» ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους έχει επιλέξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας θέματα όπως ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά, τα οποία αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για το Μαξίμου.

Σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση
Παρότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές εποικοδομητική, είναι σαφές ότι τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ στην Αθήνα έχουν σκληρύνει τη στάση τους, επανατοποθετώντας ζητήματα που έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Επισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως επισημαίνει πως όλες οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα, ενώ επιβεβαιώνει και τη στήριξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Μάρεϊ, προχθές ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ στην Αθήνα διεξάγουν συζητήσεις για την ανταλλαγή στοιχείων και άφησε να εννοηθεί πως εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων στον Brussels Group. «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το θέμα των εργασιακών έχουν μπει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα να επιχειρεί να θέσει τις «κόκκινες γραμμές».
Κατώτατος
Σημειώνεται ότι υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ήδη έχει προσδιορίσει και χρονικά τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, η πρώτη αύξηση μέσα στο 2015 και δεύτερη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του θεσμικού πλαισίου που είχε διαλυθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα μέτρα -αλλά και η αναδιοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και των ελεγκτικών μηχανισμών- έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
Ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα των εργασιακών παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Ο Γ. Σακελλαρίδης, μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με συμπράξεις του ιδιωτικού
Ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα των εργασιακών παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Ο Γ. Σακελλαρίδης, μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, όταν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο. Αριστερά, η Κρ. Λαγκάρντ
Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «ενημερώνουμε τους θεσμικούς εταίρους, αλλά δεν είναι θέμα υπό συζήτηση», αν και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπάρχουν σαφείς ενστάσεις και αντιρρήσεις. Η κυβέρνηση στις ενστάσεις των θεσμικών εταίρων, συζητά εάν θα έχουν θετικό ή αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υποστηρίζοντας όμως ότι τελικά δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο θέμα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν περιμένει κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε ξεπούλημα».
Συμπράξεις με όρους
Ο Γ. Σακελλαρίδης κάνει λόγο για τη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, όταν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο. «Εάν μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι όροι κι αυτές οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε τέτοιου τύπου συμπράξεις και τέτοιου τύπου αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι κάποιων αετονύχηδων, το βλέπουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν συζητά για τα δίκτυα που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια. «Θα κάνουμε αυτό που ακριβώς συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα θα παραμείνει ως έχει», υπογραμμίζει.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ διαθέτει αυτονομία σε σχέση με τους δύο ευρωπαϊκούς «θεσμούς» και αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- καθιστά τη συζήτηση δύσκολη τα τελευταία 24ωρα, παρά τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που δημιούργησαν οι συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής τόσο στην πολυμερή συνάντηση του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες όσο και στη διμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Ακόμη θα πρέπει να υπογραμμισθεί και η... «σιωπή» του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Πάντως είναι γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δική του αυτονομία και τις δικές του διαδικασίες που υπαγορεύονται από το καταστατικό του και δεν υπόκεινται στις ενδοευρωπαϊκές διαδικασίες.
Παναγιώτης Τσούτσιας

No comments:

Post a Comment