Θετικές ενδείξεις
JANA RANDOW, ALESSANDRO SPECIALE / BLOOMBERG
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρείχε 97,8 δισ. ευρώ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δημοπρασίας από το τριετές πρόγραμμα «στοχευμένων» φθηνών δανείων, γνωστά ως ΤLTROs, για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση για τα δάνεια ήταν ικανοποιητική συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο δημοπρασίες. Φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι περισσότερο πρόθυμες σήμερα, όσο βελτιώνεται η οικονομική προοπτική στην Ευρωζώνη, να αξιοποιήσουν τα τριετή δάνεια που χορηγεί η ευρωτράπεζα και να τα διαθέσουν ως πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στις προηγούμενες δυο δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, η ΕΚΤ διέθεσε συνολικά δάνεια 212 δισ. ευρώ, ωθώντας τους οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν πως και αυτό το πρόγραμμα φθηνών δανείων της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει τη ροή της πίστωσης στην πραγματική οικονομία. Το προηγούμενο πρόγραμμα των ΤLTROs εν μέσω της κρίσης χρέους δεν «πέρασε» ως πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, αλλά τα δάνεια της ΕΚΤ αξιοποιήθηκαν για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες.
Σήμερα, πέραν της προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η τελευταία δημοπρασία των φθηνών δανείων πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 0,05%, όσο είναι το βασικό της ΕΚΤ, αντί ενός υψηλότερου επιτοκίου που ίσχυε στις προηγούμενες δύο δημοπρασίες κατά τη διάρκεια του 2014.
Μεγάλη ζήτηση παρουσιάστηκε από τις ιταλικές τράπεζες, ένα θετικό σημάδι για την ιταλική οικονομία, που θεωρείται ένας από τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης. Η Mediobanca SpA δανείστηκε 4,5 δισ. ευρώ, η Unione di Banche Italiane SCpA πήρε 2,9 δισ. ευρώ και η UniCredit SpA σχεδίαζε να ζητήσει έως και 7 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φεντερίκο Γκιζόνι. Κάθε τράπεζα δικαιούται να ζητήσει δάνεια από την ΕΚΤ ανάλογα με το εάν έχει αυξήσει ή μειώσει δικά της δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για συγκεκριμένη περίοδο, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων. Εχουν προγραμματιστεί ακόμη πέντε δημοπρασίες ανά τρίμηνο έως τον επόμενο χρόνο, με προθεσμία λήξης όλων των δανείων από το πρόγραμμα των TLTROs τον Σεπτέμβριο του 2008. «Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και οι τράπεζες θα στηρίξουν αυτήν τη θετική αλλαγή με την παροχή δανείων», παρατηρεί ο Στέφαν Μπάγκαρντ, αναλυτής της Independent Research GmbH στη Φρανκφούρτη. «Σε μια ιδανική περίπτωση, οι τράπεζες δανείζονται αυτά τα κεφάλαια σε εταιρείες και καταναλωτές. Ορισμένες τράπεζες ισχυρίζονται πως υπάρχει ζήτηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις», προσθέτει ο ίδιος.
Από τον Μάιο του 2012 έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια για μια συρρίκνωση στον δανεισμό της Ευρωζώνης. Δηλαδή η πτώση των δανείων είναι μικρότερη τον Ιανουάριο, δηλαδή περιορίστηκε στο 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η ενισχύθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης.
Στην πρώτη δημοπρασία των ΤLTROs τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε πως τα περισσότερα κεφάλαια της ΕΚΤ θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα των TLTROs, με στόχο την επέκταση των ισολογισμών της ευρωτράπεζας προς τα 3 τρισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο, όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε πως το πρόγραμμα των TLTROs μαζί με τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων δεν αρκούν για να ενισχυθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία, δεσμευόμενος να προχωρήσει και σε αγορές τίτλων χρέους, ειδικότερα κρατικών ομολόγων της τάξεως των 1,1 τρισ. ευρώ.
Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αποκαλούνται οι αγορές τίτλων από μια κεντρική τράπεζα, ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου, με την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να αγοράζουν κρατικά ομόλογα 9,8 δισ. ευρώ από την πρώτη εβδομάδα.
No comments:
Post a Comment