Thursday 26 March 2015

Δύσκολη η συμφωνία εκτιμούν στην Ευρωζώνη

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρούν πηγές της Ευρωζώνης την επίτευξη συμφωνίας επί των μεταρρυθμίσεων μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να συγκληθεί συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων χρημάτων προς την Ελλάδα.

Δύσκολη η συμφωνία εκτιμούν στην Ευρωζώνη
Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών προχωρούν, διαπιστώνονται δυσκολίες στο θέμα της επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ που εστάλησαν από το ελληνικό ΤΧΣ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όπου όλα δείχνουν ότι ευνοϊκή συμφωνία θα επιτευχθεί μόνο με πολιτική απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι νομικά είναι αδύνατη η επιστροφή, γιατί διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν σε κάθε περίπτωση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη άλλων αναγκών του κράτους.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΤΧΣ, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup είχε μια πρώτη συζήτηση επί του ποσού των ομολόγων που επέστρεψαν από το ελληνικό ΤΧΣ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέλη Φεβρουαρίου. «Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν προκύπτει ότι καταβλήθηκαν παρατύπως από το ΤΧΣ στο ΕΤΧΣ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνω.
Το γεγονός ότι διαπιστώνεται νομικό πρόβλημα σημαίνει ότι πλέον η απόφαση της επιστροφής αυτών των χρημάτων μπορεί να είναι μόνο πολιτική και σε συνδυασμό με υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό του προγράμματος που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, 3,5 δισ. ευρώ, 1,9 δισ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν χθες τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως τόνιζαν οι πηγές της Ευρωζώνης, όταν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο, τότε η Ομάδα Εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Εurogroup. «Ευελπιστούμε ότι επ' αυτής της βάσης οι ελληνικές Αρχές μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερέστατος. Στη συνέχεια οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να ψηφίσουν και να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς. Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια, μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

No comments:

Post a Comment