Friday 20 March 2015

Γαλάζια σενάρια για οικουμενική

ΕΝ ΟΨΕΙ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Γαλάζια σενάρια για οικουμενική

Στη δημοσιοποίηση ενός σεναρίου πολιτικών εξελίξεων, το οποίο μέχρι χθες ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατ' αρχάς στο εσωτερικό της ΝΔ, προχωρούν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας ευθέως για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο Μ. Βορίδης με τον Μ. Βαρβιτσιώτη με δηλώσεις τους βάζουν στο τραπέζι σενάρια για ανάδειξη οικουμενικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή
Ο Μ. Βορίδης με τον Μ. Βαρβιτσιώτη με δηλώσεις τους βάζουν στο τραπέζι σενάρια για ανάδειξη οικουμενικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή
Η πρόβλεψη αυτή -η οποία προφανώς συναρτάται με την πιθανότητα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους- ακυρώθηκε εν τη γενέσει της από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα με τη δήλωσή του στο «Εθνος» τη Δευτέρα ότι «πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».
Ωστόσο στη ΝΔ, και όχι μόνο, το σχετικό σενάριο εξακολουθεί να συζητείται και όσοι το διακινούν υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να στραφεί στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να υποστηρίξει με ψήφους βουλευτών του κόμματος τα δύσκολα μέτρα που θα απαιτηθούν για να παραμείνει η Ελλάδα στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.
Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ?σύμφωνα με το ίδιο σενάριο? θα στηρίξει μια τέτοια πολιτική, θέτοντας όμως ως όρο να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και πιθανόν και άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Μετά τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας δεν απέκλεισε -σε δημόσιες δηλώσεις του- μια τέτοια εξέλιξη, και ο κ. Μ. Βορίδης χθες τόνισε (ρ/ς Βήμα) ότι η ίδια Βουλή μπορεί να «δώσει» μια νέα κυβέρνηση, εάν χρειαστεί.
«Η χώρα» -είπε χαρακτηριστικά- «έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να πάει στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να ψηφίσει. Αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε προφανώς η κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή πρέπει να δώσει νέα κυβέρνηση. Εγώ λέω από την ίδια Βουλή».
Συναίνεση
Είναι σαφές πάντως ότι μια τέτοια εξέλιξη για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται πριν από το οτιδήποτε άλλο η συναίνεση του κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως «έκοψε» κάθε σχετική συζήτηση μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος».
«Το πρόβλημα για όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης είναι ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως ό,τι και να κάνουν, πάλι μπροστά τους θα μας βρουν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι», είπε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από την πορεία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Η πορεία της οικονομίας, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα είναι απολύτως καθοριστική για την κυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες γενικότερα στο εσωτερικό της χώρας.
Γιάννης Σαραντάκος

No comments:

Post a Comment