Sunday 29 March 2015

«Nτρέπομαι για την κακοήθεια των γερμανικών ΜΜΕ»

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΚΥΡΙΟ ΣΑΝΤΕΛ

«Nτρέπομαι για την κακοήθεια των γερμανικών ΜΜΕ»

Μπορεί να είναι Γερμανός, οι ελληνικές ρίζες του ωστόσο τον οδηγούν πίσω στην Ελλάδα, την πατρίδα του παππού του.

Ο Σαντέλ (πάνω δεξιά) το 1985, σε ηλικία 17 χρονών, με τον θρύλο του ρεμπέτικου Μιχάλη Γενίτσαρη.
Ο Σαντέλ (πάνω δεξιά) το 1985, σε ηλικία 17 χρονών, με τον θρύλο του ρεμπέτικου Μιχάλη Γενίτσαρη.
Ο διεθνώς καταξιωμένος τραγουδοποιός, παραγωγός και dj Shantel, που πριν από λίγα χρόνια έκανε ολόκληρο τον κόσμο να χορεύει στους ρυθμούς του «Disko Partizani», αφιερώνει το πρώτο τραγούδι του νέου του άλμπουμ στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά της χώρας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει «χαμένη γενιά». Επιχειρεί, μέσα από τη μουσική του, να δώσει φωνή σε αυτήν τη γενιά, μια φωνή δυνατή που θα ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για το κομμάτι με τίτλο «EastWest ? Δύση και Ανατολή», το οποίο ερμηνεύει η δική μας Αρετή Κετιμέ και στόχος του είναι να βγάλει προς τα έξω μια άλλη, διαφορετική, πιο αληθινή εικόνα για την Ελλάδα, μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που παρουσιάζουν τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Νομίζω πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που τα ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά τα νέα από την Ελλάδα. Τα πιο συντηρητικά μέσα γίνονται πραγματικά άδικα και κακοήθη και ντρέπομαι γι' αυτό. Ομως στην πραγματική ζωή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Μπορούμε να πούμε πως αυτήν τη στιγμή οι προοδευτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι στη Βορειοδυτική Ευρώπη θεωρούν αυτό μια αφορμή για να συζητήσουν τη γενική κατάσταση της Ευρώπης. Νομίζω πως τα νεοφιλελεύθερα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», δηλώνει ο ίδιος στο «Εθνος της Κυριακής» και διαψεύδει την άποψη που επικρατεί πως οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες είναι εναντίον της Ελλάδας στην οικονομική μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια:
Αλληλεγγύη
«Νομίζω πως οι περισσότεροι νέοι και προοδευτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι ο οπισθοδρομικός τρόπος σκέψης δεν οδηγεί πουθενά και χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης».
Στο μεγαλύτερο σόου της γερμανικής τηλεόρασης, «παίζοντας ντραμς για την Ελλάδα ενάντια στην κρίση», το 2014.
Στο μεγαλύτερο σόου της γερμανικής τηλεόρασης, «παίζοντας ντραμς για την Ελλάδα ενάντια στην κρίση», το 2014.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Shantel χρησιμοποιεί στη μουσική του ελληνικές επιρροές. Αλλωστε από την αρχή της καλλιτεχνικής διαδρομής του μέχρι σήμερα οι δημιουργίες του στηρίζονται στην αναζήτηση και στον συνδυασμό μουσικών στοιχείων από διαφορετικούς λαϊκούς πολιτισμούς, αλλά και στην εξερεύνηση τόπων και χαρακτήρων που συνδέονται με σημαντικά παγκόσμια γεγονότα. Γι' αυτό και η δουλειά του θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα μουσικό μανιφέστο των καιρών μας: «Αν ανατρέξει κάποιος στη δισκογραφία μου θα διαπιστώσει ότι πάντα υπάρχουν τραγούδια μου μέσα στα οποία συνδυάζω κάποια ελληνικά στοιχεία και επιρροές. Είναι ο τρόπος μου για να διαχειριστώ τους πολιτισμούς που συνυπάρχουν μέσα μου. Αυτήν τη φορά ήθελα διακαώς να δουλέψω με κάποιον Ελληνα τραγουδιστή - τραγουδοποιό. Συχνά είναι ευεργετικό να πηγαίνεις πίσω στις πηγές και να ψάχνεις την αυθεντική εμπειρία», επισημαίνει.
Στην Αθήνα, στο μαγαζί του διάσημου οργανοποιού λαουτιέρη Μιχάλη Μουντάκη.
Στην Αθήνα, στο μαγαζί του διάσημου οργανοποιού λαουτιέρη Μιχάλη Μουντάκη.
Κι αυτό ακριβώς έκανε. Την τελευταία διετία πηγαινοερχόταν από την Φρανκφούρτη στην Αθήνα. Περπατούσε στο κέντρο της πόλης, οσμιζόταν την κατάσταση που επικρατεί, μιλούσε με Ελληνες μουσικούς αλλά και απλούς πολίτες, αντάλλασσε απόψεις μαζί τους. Και αυτό που κυρίως του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η κατάσταση της αδικημένης νέας γενιάς που της έχουν στερήσει ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρο.
Με την Αρετή Κετιμέ σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «EastWest ? Δύση και Ανατολή».
Με την Αρετή Κετιμέ σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «EastWest ? Δύση και Ανατολή».
Κόντρα στις προκαταλήψεις
Σε αυτήν τη χαμένη γενιά θέλησε να δώσει πρόσωπο και φωνή μέσα από τη μουσική του: «Ολοι μιλάνε ΓΙΑ την Ελλάδα, όλοι έχουν κάτι να πουν. Μιλάει όμως κάποιος ΜΕ τους Ελληνες; Ακούει κάποιος τι έχουν οι ίδιοι να πουν; Το ''οι Ελληνες'' είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται με ευκολία, χωρίς πολλή σκέψη και κουβαλά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η συμπεριφορά αυτή όμως κουνάει άραγε το δάχτυλο σε αυτούς που είναι όντως υπεύθυνοι για την οικονομική κακοδιαχείριση, τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία; Ή απλώς τσουβαλιάζει ένα ολόκληρο έθνος σε συλλογική ενοχή; Η πιστωτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο όλους μας, μαζί και τις αξίες μας, έχει χτυπήσει πιο σκληρά τη νεότερη γενιά. Κι όμως, οι νέοι της Νότιας Ευρώπης δεν υπάρχουν καν στα mainstream media, παρά μονάχα σαν στατιστική ? ''η ανεργία των νέων''. Δεν έχουν φωνή, πρόσωπο, δύναμη».
Παρ' όλα αυτά δεν πιστεύει τόσο στα αμιγή πολιτικά μηνύματα της μουσικής όσο στο γενικότερο κλίμα που μπορεί να δημιουργήσει, ένα κλίμα το οποίο είναι ικανό να επηρεάσει, να αφυπνίσει, να δημιουργήσει αντιδράσεις: «Δεν νομίζω ότι η μουσική πρέπει να προσφέρει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αλλά ένα τραγούδι μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη δυναμική, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης. Με την κυκλοφορία του ''EastWest ? Δύση και Ανατολή'' βλέπουμε τεράστια ανταπόκριση από τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες αλλά και τις εφημερίδες άλλων βορειοδυτικών χωρών. Είναι θαυμάσιο να βλέπεις ότι μπορείς να δώσεις μια διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα. Με το τραγούδι αυτό νιώθουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τα καθημερινά νέα και πραγματικά πιστεύω πως η μουσική έχει μεγάλη δύναμη», καταλήγει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment