Tuesday 17 March 2015

«Με απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα»

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΕΔΕ

«Με απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα»

Το πόρισμα-φωτιά για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού σε βάρος του Β. Γιακουμάκη, που προέκυψε από την ΕΔΕ, την οποία διενήργησαν στελέχη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τίθεται εκ νέου στο μικροσκόπιο των Αρχών.

«Με απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα»
Χθες ωστόσο προκλήθηκε σύγχυση από τις καταγγελίες του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής που ασχολήθηκε με την ΕΔΕ και συνέταξε την πορισματική αναφορά, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι συνδικαλιστές δεν ήθελαν να γίνει έρευνα για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Οπως είπε, συνδικαλιστές και στελέχη της γραμματείας της Σχολής «απείλησαν ότι θα χυθεί το δικό μου αίμα και του προέδρου του ΕΛΓΟ, επειδή ασχοληθήκαμε με την εξαφάνιση του Βαγγέλη. Να λογοδοτήσουν αυτοί οι άνθρωποι στους γονείς του παιδιού».
Οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν τη συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε την περασμένη Πέμπτη στα Γιάννενα και όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, συνδικαλιστές από την Αθήνα του επιτέθηκαν με απειλές και ύβρεις και μάλιστα είναι αποφασισμένος να τους καταγγείλει στην Αστυνομία.
Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, όσο και άλλα μέλη του ΔΣ, με τα οποία επικοινώνησε το «Εθνος», δεν αντιλήφθηκαν κάτι και πληροφορήθηκαν για τις απειλές αυτές μόνο από τα λεγόμενα του κ. Αθανασόπουλου.
Η Αστυνομία επέλεξε χθες να μην κάνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς επρόκειτο για αυτοκτονία. Υστερα από σύσκεψη που έγινε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν σε επίσημη ενημέρωση, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός και η προανάκριση προχωρά με την εποπτεία του εισαγγελέα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα κληθούν εκ νέου σπουδαστές για να καταθέσουν συγκεκριμένα περιστατικά που γνωρίζουν οι ίδιοι, με λεπτομέρειες, καθώς μέχρι στιγμής οι περισσότερες καταθέσεις βασίζονται σε «άκουσα», «μου είπαν», «λένε».
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μέσα από μαρτυρίες και καταθέσεις να σκιαγραφηθεί το προφίλ του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με τη συνδρομή και ειδικών ψυχολόγων.
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι πολυήμερες έρευνες της Αστυνομίας δεν ανακάλυψαν το πτώμα του άτυχου σπουδαστή, σε σημείο που ούτε δύσβατο ήταν ούτε τόσο απόμερο, όπως αποδείχτηκε.
Δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των ΕΚΑΜ με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους είχαν «χτενίσει» μεγάλο μέρος της περιοχής με την πυκνή βλάστηση γύρω από τη Σχολή, όπως μάλιστα είπαν είχαν ερευνήσει και τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά το σημείο ήταν καλυμμένο από νερά τις προηγούμενες μέρες και δεν είδαν το πτώμα -λόγω του νερού δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν και οι εκπαιδευμένοι σκύλοι-, για να βρεθεί τελικά ύστερα από ένα τυχαίο περιστατικό.
«Πρέπει να μιλήσουν τα παιδιά»
Το κλίμα είναι βαρύ στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και χθες δεν έγιναν μαθήματα. Οι καθηγητές επέλεξαν να απασχολήσουν τους σπουδαστές με κάποια εργαστήρια, ενώ στα Γιάννενα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Μουδιασμένοι και στενοχωρημένοι οι σπουδαστές δεν μπορούσαν να πιστέψουν το τραγικό τέλος που είχε η εξαφάνιση του Βαγγέλη και ζητούν πλέον να ανοίξουν στόματα και όσοι γνωρίζουν να καταθέσουν όσα ξέρουν.
«Θα ήθελα να βρω και να τιμωρήσω εγώ ο ίδιος τα παιδιά που έκαναν όλα αυτά που λέγονται στον Βαγγέλη, αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μου. Πιστεύω ότι η Αστυνομία και ο εισαγγελέας είναι αρμόδιοι για να εντοπίσουν αυτούς που «όπλισαν» το χέρι του σπουδαστή μας», μας είπε ο κ. Χαρουτουνιάν, προσθέτοντας ότι τις επόμενες 2-3 μέρες στη Γαλακτοκομική Σχολή δεν θα γίνονται μαθήματα, παρά μόνο εργαστήρια και οι καθηγητές θα μιλούν στα παιδιά για το φαινόμενο του bullying, καλώντας τα να μη φοβούνται και να μιλούν για όσα βλέπουν, όσα ακούν και όσα βιώνουν.
«Πρέπει να μιλήσουν τα παιδιά. Να πουν συγκεκριμένα πράγματα για να αναπαυθεί η ψυχή του Βαγγέλη», ήταν η έκκληση που απηύθυνε εκ νέου χθες ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος, ο οποίος συνεχίζει την έρευνά του για λογαριασμό της οικογένειας.
«Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του σχολικού εκφοβισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία καταλήγει: «Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε παν το δυνατό για να εκλείψει το φαινόμενο».
Με αφορμή το τραγικό συμβάν ο υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά που δεν έχουν γίνει γνωστά και προσέθεσε ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο θα ήθελε να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε κάθε σχολείο.
Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

No comments:

Post a Comment