Tuesday 24 March 2015

Fed και ΕΚΤ επιμένουν να κερδίζουν χρόνο

Fed και ΕΚΤ επιμένουν να κερδίζουν χρόνο

MOHAMED A. EL.-ERIAN / BLOOMBERG
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια καλή υπενθύμιση ότι όσο κι αν φαίνεται πως τα πράγματα τείνουν να αλλάξουν, τελικά παραμένουν τα ίδια. Η πρώτη υπενθύμιση προήλθε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα. Απομάκρυνε τη λέξη «υπομονή» από την ενημέρωση για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και άνοιξε την πόρτα για μια αύξηση των επιτοκίων αυτήν την άνοιξη. Πρόσθεσε, ωστόσο, νέες προφορικές παρεμβάσεις για να αναχαιτίσει αρνητικές εξελίξεις στις αγορές που απεύχονται την αύξηση του κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απομάκρυνση της λέξης «υπομονή» δεν σημαίνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα άλλαξε ξαφνικά τη συμπεριφορά της και γίνεται «ανυπόμονη» για αύξηση των επιτοκίων. Ετσι, οι αγορές πείσθηκαν ότι η Fed παραμένει καλύτερη φίλη τους, με αποτέλεσμα να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους ενεπλάκησαν, την περασμένη εβδομάδα, σε έναν νέο γύρο επαφών με αρκετά επεισόδια. Η χώρα και οι πιστωτές της συμφώνησαν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Ακολουθεί νέα διαφωνία για τα συμφωνηθέντα, ανταλλάσσονται νέες και παλαιές κατηγορίες και έπειτα οι δύο πλευρές επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Fed και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Κλωτσούν την κονσέρβα στην κατηφόρα και περιμένουν να δουν τις εξελίξεις. Οσο ανεπαρκής και εάν φαίνεται αυτή η στάση, η τήρηση ισορροπιών είναι, ίσως, η καλύτερη λύση συγκριτικά με μια σειρά υποδεέστερων λύσεων. Η Fed, δικαίως, επιδιώκει την εξομάλυνση μιας ριζοσπαστικής νομισματικής πολιτικής χωρίς να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές και να ωθήσει σε απότομη πτώση τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Εάν συγκρατήσει σήμερα τις όποιες παράπλευρες απώλειες, η Fed μπορεί να δώσει στις αγορές τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστούν και να θεραπευθούν τα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και πολιτικά συστήματα όλου του κόσμου.
Παρομοίως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να διατηρήσουν ένα κλίμα ψυχραιμίας στις αγορές όσο διαπραγματεύονται με την Ελλάδα για τους όρους της οικονομικής της διάσωσης. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις και τα ατυχήματα στις αγορές και τις οικονομίες από τον κίνδυνο μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Το πρόβλημα για τη Fed και την Ευρώπη είναι ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι πολύ πιο δύσκολο να αγοράσουν πολύτιμο χρόνο αντί να λύσουν αποφασιστικά τα προβλήματά τους. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν τόσο μεγάλη άνοδο, υπερβαίνοντας ακόμη και τα «φυσιολογικά» επίπεδα των αξιών, που ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν όταν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων.
Παράλληλα, αυτή η συνεχής διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης διαβρώνει την αξιοπιστία των κυβερνήσεων. Τροφοδοτεί, επίσης, την ανάδυση ακραίων κομμάτων. Οσο η Fed και η Ευρώπη προσπαθούν να διατηρήσουν ισορροπίες, θα πρέπει να τεθεί υπόψη ότι η μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων -όσο ευπρόσδεκτη και εάν είναι από τις αγορές προς το παρόν- εξαγοράζουν απλά χρόνο και όχι εγγυημένα αποτελέσματα. Κανείς δεν θα έπρεπε να μπερδεύει την προθυμία να διατηρηθούν ισορροπίες με την ικανότητα να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε επίπεδο οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment