Wednesday, 9 January 2013


Πολιτική

Το Βερολίνο θέλει να δει αποτελέσματα

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει τώρα απτά αποτελέσματα από την Αθήνα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χ. Γ. Αξτ σχολιάζοντας την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο.
Αυτή τη φορά η Α. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο μεταρρυθμιστικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Στο προοίμιο της συνάντησής της με τον έλληνα πρωθυπουργό στη γερμανική πρωτεύουσα δεν προβλεπόταν μάλιστα καν συνέντευξη τύπου, παρά μόνον μια κοινή δήλωση πριν την έναρξη της συνάντησης. Πώς αξιολογεί τα δεδομένα αυτά ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ Έσσεν. Έχει αλλάξει κάτι;

«Πιστεύω ότι όντως έχει αλλάξει κάτι, κατά έναν περίεργο, όμως, τρόπο. Το διάστημα που προηγήθηκε της επαναγοράς ομολόγων και της διαβεβαίωσης της ΕΚΤ ότι θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, τόσο η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης όσο και τα λεγόμενα της Τρόικας ήταν κατά κύριο λόγο αρνητικά. Η πολιτική από την πλευρά της προσπάθησε να κάνει ένα σπαγκάτο, λέγοντας αφενός ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πως θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου έγινε μια προσπάθεια να φέρουν ηρεμία στις αγορές. Μετά ήρθε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και η αναγγελία της απεριόριστης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ -με το τελευταίο να φέρνει όντως ηρεμία στις αγορές- αλλά και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody´s».

Διαφορετικές πλέον οι συνθήκες
Ο γερμανός πολιτολόγος Χ.Γ. ΑξτΟ γερμανός πολιτολόγος Χ.Γ. Αξτ
«Η διαφορά σήμερα», εξηγεί ο καθηγητής Αξτ, «είναι ότι υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Μεσολάβησαν φυσικά και οι γιορτές, διάστημα στο οποίο οι αγορές δεν είναι τόσο δραστήριες. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν η Μέρκελ λέει τώρα ότι πρέπει να προσέξουμε και να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι, καθώς μπορεί η Ελλάδα με τις πρόσφατες αποφάσεις να πέρασε τις μεταρρυθμίσεις από τη βουλή, αλλά το σημαντικό είναι τώρα η εφαρμογή τους. Αυτό πιστεύω ότι ενδέχεται να προκαλεί ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση, η πιθανότητα δηλαδή να αποφασίζονται αλλά να μην υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό λοιπόν ενδεχομένως η Μέρκελ να σκέφθηκε ότι θα πρέπει να υποδεχτεί τον Σαμαρά τηρώντας κάποια απόσταση».

Η Γερμανία βέβαια έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Κατά πόσον αναμένεται να επηρεάσουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ και της κυβέρνησής της έναντι της Ελλάδας;

«Η Μέρκελ θέλει φυσικά να αποφύγει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η καγκελάριος της χώρας μοιράζει χρήματα και πως εμβάζει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να περάσει αυτή η εικόνα και η Μέρκελ το λαμβάνει αυτό υπόψη της και θα παρακολουθεί ακατάπαυστα κάθε βήμα και κάθε δόση. Από την άλλη η Α. Μέρκελ βρίσκεται σε μια σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή επί της αρχής η αντιπολίτευση έχει ελάχιστες αντιρρήσεις όσον αφορά την πορεία που έχει χαράξει η καγκελάριος. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να πει ότι η Ελλάδα μας κοστίζει χρήματα. Αλλά ποιος πολιτικός θα βγει και θα πει ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μας κοστίζουν χρήματα; Μέχρι στιγμής διατηρείται και προβάλλεται η ελπίδα ότι παρέχουμε δάνεια και κάποια στιγμή θα επιστραφούν».

«Μονόδρομος» η πολιτική της Μέρκελ;

Άλλωστε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν κερδίζουν απαραίτητα τους ψηφοφόρους εάν πούνε ότι πρόκειται για χαμένα δάνεια και πως τα χρήματα δεν θα επιστραφούν ποτέ στη Γερμανία, λέει ο ειδικός:

«Αυτή είναι η αδυναμία της αντιπολίτευσης, ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική γραμμή από εκείνη της Μέρκελ. Αυτό ενισχύει την καγκελάριο. Πιστεύω λοιπόν ότι επί της αρχής δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι πριν τις εκλογές. Σε κάθε βήμα, όμως, η Μέρκελ θα λέει, αγαπητοί φορολογούμενοι, μπορεί να δίνουμε τα χρήματα αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι τα δίνουμε επιπόλαια και άνευ όρων».

Κώστας Συμεωνίδης
dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment