Wednesday, 26 November 2014

AOZ, o κρυφός άσος στο μανίκι του Σαμαρά

AOZ, o κρυφός άσος στο μανίκι του Σαμαρά

07:20
Opening quote
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά τα γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη με την χάραξη ΑΟΖ, ουσιαστικά στα «μούτρα» της Άγκυρας.

Η υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν έναν κρυμμένο άσο στο μανίκι τους. Πρόκειται για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ που σε συνδυασμό με την τριμερή με την Αίγυπτο, ανοίγει ο δρόμος για τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση κορυφής των τριών κρατών στο πρότυπο της τριμερούς με την Αίγυπτο, για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο της ασφάλειας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που κρύβει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Στο παρασκήνιο εργάζονται σκληρά οι διπλωμάτες των τριών χωρών προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύνοδο και να ετοιμαστούν για τις προκλήσεις που θα λάβουν χώρα πριν και μετά από τους Τούρκους.
Η τριμερής με την Αίγυπτο έδειξε άλλωστε ότι η Άγκυρα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα στείλει προκλητικά μηνύματα στην Ελλάδα με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και με «βόλτες» φρεγατών στο Αιγαίο.
Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές καθώς το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο. Η ενεργειακή διάσταση της τριμερούς συμμαχίας σε συνδυασμό με την προκλητικότητα της Τουρκίας είναι αρκετά για να μπει «φωτιά» στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα έχει όλες τις απαντήσεις στις προκλήσεις και διαμηνύει ότι ενεργεί με βάση το θαλάσσιο δίκαιο και δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών. Όμως, στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι η συμμαχία χωρών με τις οποίες έχει κακές έως πολύ κακές σχέσεις, δημιουργεί προβλήματα στην εξωτερική της πολιτική. Ο Σουλτάνος Ερντογάν φοβάται ότι η χάραξη ΑΟΖ από την Ελλάδα σε συνεργασία με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ θα ανατρέψει τα δεδομένα αφού θα εφάπτεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα έτσι απομονώνεται και χάνει το παιχνίδι στο γεωστρατηγικό σκάκι που παίζεται.
Πριν μερικές ημέρες έγινε συνάντηση των γενικών γραμματέων των τριών υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα με σκοπό την προετοιμασία της συνόδου και συμφωνήθηκαν βασικές αρχές για τα ενεργειακά στην περιοχή. Σε κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομικών σχέσεών τους, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών τους σχέσεων.
Συμφωνήθηκε, παράλληλα, η επιτάχυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνολογία υδάτινων πόρων, η περιβαλλοντική προστασία και η γεωργία.
Η Τουρκία αν και θέλει να κάνει τον «χωροφύλακα» έχει περιορισμένες δυνατότητες επειδή στις γεωτρήσεις και στην αναζήτηση φυσικών πόρων εμπλέκονται εταιρείες από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ, Κορέα. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών πιέζονται από τους επιχειρηματίες να εμποδίσουν την Τουρκία να μπλοκάρει την ανάπτυξη στην περιοχή. Έτσι, μόνο ψευτοτσαμπουκάδες με το Μπαρμπαρός μπορεί να κάνει.
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά τα γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη με την χάραξη ΑΟΖ, ουσιαστικά στα «μούτρα» της Άγκυρας. Ασφαλώς οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με «χειρουργική» ακρίβεια και με βάση το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν ο αντίπαλος δεν το σέβεται. Όμως, είναι ίσως και μια κίνηση – ματ τόσο σε εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα. Αν π.χ. ο Σαμαράς χαράξει ΑΟΖ τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο ο κ. Τσίπρας τι θα κάνει εφόσον βγει πρωθυπουργός; Πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για να το αφήσουμε στα χέρια των ανίδεων.antinews

No comments:

Post a Comment