«Θέλουμε πολιτική λύση και διάλογο με τη Ρωσία»
Πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση ζητεί ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία Γκέρνοτ Έρλερ. Παραδέχεται ωστόσο ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Μιλώντας στηn Γερμανική Ραδιοφωνία ο βουλευτής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγορεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ότι παραμένει ανυποχώρητος, παρά την έντονη διεθνή κριτική που του ασκείται για την προσάρτηση της Κριμαίας και την εν γένει προσέγγισή του στην ουκρανική κρίση. «Δεν δείχνει κατανόηση. Τον κατηγορούν για παραβιάσεις των διεθνών κανόνων και εκείνος αντικρούει τις κατηγορίες, επικαλούμενος άλλες παραβιάσεις των διεθνών κανόνων. Φυσικά αυτή η απάντηση δεν είναι αποδεκτή. Και επιπλέον, φαίνεται ότι επιδίδεται σε μία σχέση ανταγωνισμού με τη Δύση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε πολλές ενδείξεις και πρακτικές συνεργασίας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό» τονίζει ο γερμανός πολιτικός.
Κατά τη σύνοδο του G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλοι δυτικοί ηγέτες, είχαν ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε συνέντευξή του προς το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), υποστήριξε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας δεν παραβιάζει καν το διεθνές δίκαιο. Τελικά αποχώρησε από τη συνάντηση του G20- επισήμως γιατί ήταν κουρασμένος, ανεπισήμως σε ένδειξη ενόχλησης για την κριτική της Δύσης. Πάντως ο Γκέρνοτ Έρλερ έχει και μία άλλη εξήγηση: «Η πρώιμη αναχώρηση του προέδρου Πούτιν προφανώς σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να πρωταγωνιστεί σε ακόμη περισσότερα στιγμιότυπα που θα έδειχναν την απομόνωσή του. Σε γενικές γραμμές νομίζω όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον πόσο δύσκολο θα είναι να επιτύχουμε μία πολιτική λύση σε αυτή την αντιπαράθεση» επισημαίνει ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι «πραγματικότητες» των σχέσεων με τη Μόσχα
Ο Γκέρνοτ Έρλερ προειδοποιεί ότι, παρά το αδιέξοδο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τη Μόσχα. Τι απαντάει όμως ο ίδιος στις ρωσικές αιτιάσεις, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν διευρύνει την επιρροή τους επεκτείνοντας ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας; «Αυτό είναι σίγουρα μία πραγματικότητα» επισημαίνει ο βουλευτής. «Αλλά υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα: ότι έχουμε συνάψει μία συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, ότι η Γερμανία έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη για τη διαδικασία μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού που λαμβάνει χώρα στη Ρωσία, ότι είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι στην παροχή ενέργειας και ότι ιδιαίτερα η Γερμανία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει στενές οικονομικές σχέσεις. Πού βρίσκονται όλες αυτές οι πραγματικότητες στη συνείδηση του προέδρου της Ρωσίας; »
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη μελλοντική πρόθεση της Ρωσίας να «απαντήσει» στην κριτική της Δύσης ανοίγοντας διπλωματικά μέτωπα σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Γκέρνοτ Έρλερ κάνει λόγο για «θεαματική επίσκεψη» του προέδρου Πούτιν στο Βελιγράδι. Κατά την άποψή του, η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί «να αντιμετωπίσει με κριτική διάθεση τα συμφέροντα της Δύσης και σε άλλες περιοχές» του κόσμου.
Andrea Oster / Γιάννης Παπαδημητρίου dw de
No comments:
Post a Comment